Jump to content

Darovni ugovor, nedostatak


oltea

Preporučene objave

Savjet lijepo molim.

Dida je bio u posjedu i upisan u katastru stare kuce i vrta/oranice od 1950 do 1975. Imao je punomoc od vlasnika, njegov ujak koji je bio u Americi. U punomoci pisanoj u SAD pise 'da uziva, obraduje i placa porez'. Usmeno je bio dogovor da kad dida mozda ustedi koji dinar moze od ujaka otkupiti jer se nije mislio vratiti u Hr.

Dida novaca nije nikad ustedio ali moja pokojna mama, koja se u toj kuci rodila, je kupila od ujaka u 1975 godini. Nazalost u Darovnom ugovoru (ujak nije htio prodaju na papiru da ne plati porez) pise kuca i broj cestice za kucu, ali za vrt samo pise "vrtal, oranica" bez broja cestice. Mama se u zemljisne knjige upisala samo na kucu, a vrtal/oranicu nije, samo u katastru (dida joj je prepustio posjed sa svog posjedovnog lista na njen). Moja mama je zivjela u toj kuci do smrti u 2007 i koristila vrt/oranicu, cak i na njoj sagradila konobu/garazu (uredna gradevna dozvola) smatrajuci da je zemlja njezina. Ja sam mamina nasljednica i ja se brinem za tu zemlju, obradujem i placam naknade.

E sad se pojavio unuk od pokojnog Americkog  ujaka i kaze da je naslijedio gore navedeni vrtal/oranica jer je on jedini nasljednik od pradjeda/djeda (zadnji upis je u zemljisne knjige iz 1912). Trazi da mu priznam vlasnistvo. Nudi mi Eura 5,000 preko svoje odjetnice za zemlju i gradevinu koje vrijede dvadesetak puta vise.

Kako sudski dokazati da je vrtal/oranica bio mamim i da je ona uzivala kao posteni vlasnik?

Hvala lijepa.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija