Jump to content

Prevara osobe s intelektualnim poteškoćama


NewUser1

Preporučene objave

Pozdrav svima,


Treba mi pravno mišljenje nekoga tko se razumije u prevare, radi se o sljedećem:


Osoba s intelektualnim poteškoćama, upitne radne sposobnosti koja živi u jako teškom materijalnom stanju a pritom je i ovisnik o kockanju je na nagovor druge osobe prodala jedinu nekretninu koju ima po cijenu barem duplo nižoj od tržišne cijene i sada živi kao beskućnik.


Koje pravne mogućnosti stoje na raspolaganju takvoj osobi, može li se takav ugovor poništiti s obzirom na okolnosti u kojima je nastao ili barem da joj se isplati razlika do tržišne cijene po kojoj je stan trebao biti prodan?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 3 sati , Borbena7 je napisao:

Ima li ta osoba oduzetu poslovnu sposobnost ili barem djelomično odluzetu poslovnu sposobnost? Ima li skrbnika ili da li je pod nekakvim nadzorom ili mjerama CZSS? Da li se novi vlasnik uspio uknjižiti u zk? Ima li kakvih prethodno upisanih tereta u zk?

Radi se o osobi s blagom do umjerenom mentalnom retardacijom koja nije bila lišena radne sposobnosti u trenutku potpisivanja ugovora. Brigu u njemu je vodio otac a nekretnina je prodana nekoliko mjeseci nakon smrti oca koji ga je kontrolirao da ovaj ne prokocka stan sto se na kraju i desilo. 
Ja sam cijeli slučaj prijavio centru za socijalnu skrb u kojem su mi rekli da je njegov otac bio pod njihovim nadzorom a da sin tj. prodavatelj stana nije. Novi vlasnik se upisao i na stanu nema nikakvih zabilježbi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
Dana 12. 04. 2024. u 2:45, Borbena7 je napisao:

Teško ćete ovo rješavati bez odvjetnika. Svakako bi bilo bitno u zk zabilježiti spor, a ima ovdje i osnove za kaznenu prijavu.

Pozdrav, ispričavam se na kasnom odgovoru. Imam još jedno pitanje vezano za ovaj slučaj. Zanima me smije li kupac prilikom kupnje nekretnine platiti nekretninu gotovinom na ruke ili novac mora ici preko banke?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija