Jump to content

Svjedoci


anonimno

Preporučene objave

Dokaze u postupku predlažu stranke ili ih pribavlja sud ex offo.

Čisto praktično i neformalno, možete pismena spomenuti sudu, pa ih on može usvojiti kao dokaz po službenoj dužnosti.

Ili prije ročišta obavijestite jednu ili drugu stranku (kojoj dokaz ide u prilog), pa nek dokaz predloži sudu ta stranka sa svoje procesne pozicije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bila sam svjedok u sporu za nadoknadu štete zbog diskriminacije pri zapošljavanju po nacionalnoj osnovi kolegici koju sustavno zaobilaze u zapošljavanju već 18 godina. Svjedočila sam protiv ustanove u kojoj radim, pred ravnateljicom kao tuženikom. Premda bi mi bilo lakše lagati i ne stvarati si probleme na poslu, ja sam odlučila govoriti istinu. Još za vrijeme prvostupanjskog postupka, nekoliko dana prije zadnjeg ročišta na kojem je ravnateljica trebala iznjeti svoje argumente i dokazati da diskriminacije nema jer je teret dokazivanja bio na njoj, ona na skupu zaposlenika traži mišljenje kolektiva da u našoj ustanovi nema diskriminacije, ali da do nje dolaze glasovi.... i tu počinje čitati dijelove mog iskaza na sudu. Zaposleničko vijeće ju pokušava zaustaviti, zaključuje da je to poziv na linč, no ona je nezaustavljiva i kako kaže po preporuci odvjetnika koji zastupa ustanovu. Nakon verbalnog napada i prozivanja ja doživljavam emotivni slom te završavam na bolovanju s dijagnozom reaktivni depresivni poremećaj.Na bolovanju sam već četiri mjeseca! U međuvremenu je sud donio prvostupanjsku presudu u korist tužiteljice. Sada se čeka pravomoćna presuda. Da li je moja ravnateljica imala pravo postupiti kako je postupila s obzirom da ima ulogu tuženika u sporu? Tko me može zaštiti? Da li je bilo pametnije da sam lagala?

Bilo bi pametnije da sam platila 10000 kuna kazne za neodazivanje na sudski poziv, ali nemam ih!!!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ljudski vas je lako shvatiti. Postupanje ravnateljice svakako je nemoralno. Ali da li je nezakonito, nisam baš sasvim sigurna.

Naime, glavna rasprava, na kojoj ste davali svoj svjedočki iskaz je javna. Pretpostavljam da javnost nije bila isključena zbog zakonskih uvjeta, ili..?

Osim toga, svaako vam je poznato da je i u medijima svakodnevno prisutno praćenje značajnijih suđenja, s navođenjem svjedočkih iskaza i drugih dokaza.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čestitam Vam na građanskoj hrabrosti.

 

Postupili ste u skladu sa svojim osjećajem pravde i zato ćete svakom moći pogledati u oči. Malo je (i premalo) takvih ljudi.

 

Metode koje je ravnateljica primijenila protiv Vas samo potvrđuju koliko Vam je bilo potrebno hrabrosti,koliko je vrijedan Vaš čin i koliko su za nju takvi ljudi opasni.

 

Želim Vam da se što prije oporavite i sjetite se one: "što me ne uništi to me ojača".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Javnost nije bila isključena, dapače, slučaj je pratio i OSCE i poznato mi je da važniji slučajevi prate medijski i ovaj je važan, jer ako dođe pravomoćna presuda čemu se imamo osnove nadati, to bi bio prva takva presuda u Hrvatskoj. Međutim, Zakon o parničnom postupku zabranjuje zloporabu

TUŽITELJSKE ili TUŽENIČKE strane, odnosno on zabranjuje govor o sudskom predmetu koji je u tijeku. Ravnateljica kao tuženik je na skupu zaposlenika tražila mišljenje kolektiva onakvo kakvo njoj treba kako bi mogla na sudu za pet dana izreći što kolektiv misli i sebe zaštititi. Ona je mogla predložiti svjedoke iz kolektiva pa neka daju izjavu na sudu, a ne na skupu zaposlenika! Svjedok joj je bio kolega zaposlen pred dvije godine kojeg su doveli na sud kao Srbina (što je treblalo dokazati da nema diskriminacije po toj osnovi), a on se na sudu izjasnio kao Hrvat!!!!!!! Premda sam pravni laik, mislim da je u mojem slučaju osim nemoralnog postupka ravnateljica zloupotrijebila svoju ulogu tuženika za vrijeme prvostupanjskog postupka!Molim pravne znalce za mišljenje! Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija