Jump to content

Ostavinski postupak, trajanje


Tomcat

Preporučene objave

  • 3 tjedna kasnije...
  • 2 tjedna kasnije...
Dana 30. 07. 2024. u 20:15, Tomcat je napisao:

da postoji neki vremenski rok u kojem ostavinski postupak mora završiti.

Točan rok nije propisan Zakonom o nasljeđivanju a ni Zakonom o parničnom postupku koji se posredno primjenjuje. Nekakov rok za rješavanje predmeta određuje sud kod povjeravanja predmeta ostavinske JB. Koji je rok ostavio sud može se utvrditi uvidom u spis predmeta kod JB.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Meni i bratu je imovina bila pod ovrhom , onda je javni bilježnik utvrdila da je došlo do greške i da jedna katastarska čestica nije bila od našeg oca . Pa sam ja uložio prigovor jer je ta čestica u Ovrsi bila na našu aresu na ime našeg oca , pa tako 2 godine nam sud nije dao ni ostalu imovinu koja nije bile sporna ( jer su tražili da povučem prigovor ) . Poslje 2 godine kada smo dobili ostalu imovinu ja sam zatražio zastaru za ono što je u ovrsi bilo starije od 10 godina jer mi je jedna pravnica rekla da treba poništiti postupak ovrhe u kojoj je upisana čestica koja nije naša i pokrenuti novi postupak ovrhe , tako sam ja prilikom potrebnog prekida zatražio zastaru ( imam sve dokumente ovjerene o primitku suda ) . Pa je sud u Rovinju ponovo počeo udugovlači taj sljedeči postupak zastare , a kamate su i dalje se povečavale , tako mi je advokat savjetovao da kupac plati dug poreznoj kako se kamate ne bi nastavile povečavati , ako smo prodali garsonjeru kod javnog bilježnika uz plačen sav dug ovrhe , ali opet već pola godine nije ovrha izbrisana u teretovnici . S druge strane zbog prodaje imovine mi je ukinut socijalni minimum , ali ne mogu dobiti ostali dio novca od prodaje jer sud već pola godine udugovlači brisanje duga u teretovnici . Je li me može Općinski sud natjerati da gladujem ? Jedan advokat mi je rekao da bi trebao tužiti sud , ali da bi se opet odugo vlačilo jer bi se onda spor prebacio na drugostupanjski sud . Još nešto što se čudno da su mi rekli da čestice na otocima koje su naše nemaju vrijednosti jer su zaštičene zakonom o zaštiti prirodnog dobra . Pa je brat potpisao da donira kupcu svoj dio oka , da bi naknadno agencija za imovinu zatražila od mistarstva prostornog uređenja informaciju , gdje je došao odgovor da otok ne raspolaže zakonskim zaštitama . Tako agencija namjerava prodati otok za milion i pol eura , međutim advokatica od kupca je rekla da se ne može poništiti donacija , dok u zakonu o Otocima piše da pravo prvokupa ima država i općina čak i u slučaju donacije i da u koliko se prekrši onda treba poništiti postupak . Da li bi onda ukoliko sud ne poništi taj postupak bi trebao prijaviti državnom odvijetništvu ili uskoku ? Jedan advokat mi je rekao da da se on ne boji Rovinjskog suda , ali da im ne bude slao pravosudnu inspekciju jer je malo mjesto i ne želi se zamjeriti i da trebam uzeti advokata iz Zagreba ili Rijeke koji nisu ovisni o tom lokalnom sudu 

uređeno: od Silvio Sponza
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dana 26. 08. 2024. u 11:18, Spitfire je napisao:

Točan rok nije propisan Zakonom o nasljeđivanju a ni Zakonom o parničnom postupku koji se posredno primjenjuje. Nekakov rok za rješavanje predmeta određuje sud kod povjeravanja predmeta ostavinske JB. Koji je rok ostavio sud može se utvrditi uvidom u spis predmeta kod JB.

Kao prvo je žalosno da od početka pokretanja same ostavinske rasprave, a to je od izdavanja smrtnog lista prođe skoro 3 mjeseca. I onda još toliko da se sve riješi, a sve čisto i jednostavno. Pošto mi nitko nije odgovorio kome se žalit, napisao sam jedan mail Hrvatskoj javnobilježničkoj komori. Da li nas je bilježnik pozvao 6 dana nakon toga, da li je dobio od komore neki dopis, ili poziv, ne znam, ali sada je sve riješeno. Nisam ga uopće pitao gdje je nastao problem da se toliko čist i jednostavan slučaj ostavine produlji na skoro 3 mjeseca. Samo smo htjelo što ranije izaći z njegovog ureda. I onda ti još za kraj naplati nagradu, a sve papire sam mu ja dao na ruke.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , Tomcat je napisao:

izdavanja smrtnog lista prođe skoro 3 mjeseca

Jel vi shvaćate da ima ljudi ispred vas koji također čekaju na ostavinsku? Svako želi što prije obavit to, ali jednostavno ne ide zbog opsega posla. I vani se isto čeka na ostavinsku, to nije postupak koji se rješava iste sekunde.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija