Jump to content

Prijedlog novog Zakona o prekršajima-pogledajte zastaru!!


Zip

Preporučene objave

Ane je napisao:

Jel moze ovako?

 

klikni na link

 

 

evo tip: klikni na URL (moras dozvoliti pop up), upisi link, klikni OK, zatim upisi naziv za link i opet Ok. to bi trebalo biti to.

 

selim u pravni forum jer pretpostavljam da bi ovo trebala biti rasprava o prijedlogu zakona.

 

Hvala na edukaciji, stavio sam link na prekršajno i prometno iz jednog razloga, a to je što ima dosta posjetitelja, koji rješenje svoje prometne nekulture traže u sporosti, pretrpanosti i nemogućnosti prekršajnih sudova da odrade predmet do kraja pa svi čekaju tu famoznu zastaru!!

Zanima me što će napraviti sada, kada se usvoji taj prijedlog?? :-P

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zvrka je napisao:

uh, i ja se ovo zadnje pitam.......(dugoočekivane promjene su tu, a prekršitelji se više neće moći tako skoro radovati zastari). ;-)

 

U poslijednje vrijeme pravosudni sustav, posebno dio za procesuiranje prekršaja, prvenstveno prometnih, pretvorio se u jednu ogromnu čekaonicu, gdje se ljudi sa institucijama igraju skrivača, suci, odvjetnici, stranke, svjedoci, policajci, vještaci, puj pik za mene!!!

Onaj tko je dovoljno bezobrazan ili ima mogućnosti igrati se duže skrivača prolazi bez sankcije dok bojažljivi(čitaj sirotinja) i starci trče na sud platiti kazne čim dobije uplatnicu od poštara zato jer zna da u svojstvu sirotinje nema šanse u igri skrivača!!

 

Moje je laičko mišljenje da dosadašnjom institucijom zastare nismo svi baš jednaki pred zakonom!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

logirala sam se samo da vam kažem da ste to upravo, bilo laički ili kako to drugi vide, jako dobro i stvarno rekli.......nemam što za dodati, osim da će se stvari, nadam se, (a i veselim se), okrenuti na bolje i time će sudstvo ukupno sa pravosuđem ulijevati vjeru ljudima da pravda ipak pobjeđuje ( a ne da je pravda samo za bogate), i da će se konačno pravda iz puža pretvoriti u hitrog zeca. pozdrav. kad budem imala više vremena onda ću i komentirati malko više, zasad toliko). :jumping:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 11 mjeseci kasnije...

Da, sada imamo nešto novo ....

 

Policijski reket na cesti!

 

Evo za primjer:

 

Zaustavila me policijska patrola iza tunela Javorova Kosa i tom je prilikom policijski službenik mrtav hladan rakao da sam preticao >> osobno vozilo << preko pune crte, a iza mene vozi crni terenac....sličam mojem. Kaže da je vidio "veliko crno terensko auto" (kako je dotični identificirao mene.) kako pretiče osobno vozilo.

 

I nakon kratkog razgovora, izda on meni obavezni prekršajni nalog na 300 Kn + 100 Kn za njegov trud.

 

Da ne duljim, čak i sa svjedocima iz vozila, izgled da napravim išta protiv tog naloga je potpuno zanemariv... Moj prigovor ide kod suca za prekršaje (prvostupanjski prekršajni sud u Delnicama) i on će sigurno po brzom postupku presuditi u moju korist Ha ha ... Protiv ekstra prihoda u vlastitoj općini Ha ha.

 

Dakle, mislim da bi mogli za prekršaje manje od 1000 Kn u potpunosti isključiti jadne prekršaje sudove, pa neka policija ožeže za lokalni proračun. I još bolje, ko plati 1000 Kn na licu mjesta - sve mu se zaboravlja.

 

Mislim da je sličan sustav vrijedio u doba Lukrecija Borgia, plati pa su ti grijesi oprošteni, znani i neznani.

 

Dakle, ako su sudovui spori i pretrpani, nabolje je da ukinemo sudstvo i uvedemo "kadija te tuži, kadija te sudi!"

 

Dakle kolege vozači koji do sada niste platili niti jedan prekršaj jer vozite po propisu, sada vam je novo iskustvo zagarantirano - jer sada plaćamo svi!

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Novi zakon nije ništa drugo do skriveni porez. Kada se malo bolje pogleda, čitav zakon je okrenut prema žurnom postupku, koji omogućuje brzu i izvjesnu naplatu bez obzira na činjenično stanje.

 

Pretrpanost sudova upućuje više na rad istih, nego na izvlačenje prekršitelja na zastaru. Od općeg načelu da država mora građanima osigurati brzo i pravedno suđenje, s novim Zakonom o prekršajima ostalo je samo načelo BRZOG SUĐENJA putem skraćenih i žurnih postupaka.

 

Takva vrsta suđenja je u povijesti poznata kao prijeki sud, što je u suprotnosti s modernim načelima da "se svaka sumnja u dokaze na sudu mora uzeti u korist okrivljenika" (In dubio pro reo), odnosno da samo kvaliteta dokaza dovodi do pravične presude.

 

Kako mi u prekršajnom zakonu imamo odredbu da ovlaštena osoba (odnosno, ovlašteni tužitelj) može samo temeljem neposrednog opažanja napisati prijavu s vjerojatnom osuđujućom presudom (službeoj osobi sud u glavnom poklanja vjeru), ukidanjem potpunog postupka sa pravom žalbe za prekršaje s nižim cenzusom kazne dovodi do zaključka da je novi Zakon u najmanju ruku protuustavan, a zasigurno jako daleko od demokratskih principa razvijenih demokracija.

 

Kolokvijalno, zakon je u biti "državni reket".

Stimulira se plaćanje manjih kazni bez obzira na stvarno počinjenje ili nepočinjenje djela, s prijetnjom povećanih troškova kroz skraćeni prekršajni postupak, gdje sud može odbaciti prigovor (vanraspravno) bez prava na žalbu.

 

Dakle, da parafraziram, "plati da te ostavimo na miru".

 

I na kraju, ako ste sudionik u prometu, ili ste vlasnik firme, vrlo je izvjesno da ćete u skorije vrijeme dobiti obavezan prekršajni nalog na koji se zbog visine kazne "neće isplatiti žalti".

 

Sretno.

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

auf, ovakvu situaciju i ja imam sa sudom u Delnicama!

 

S time da sam kao prilog tužbi stavila fotografiju gdje se vidi da nije puna crta ali je sud moju tužbu odbacio kao neosnovanu i uzeo kao pravovaljanu izjavu policijskog službenika "koji je često u nadzoru na tom dijelu i ZNA da je puna crta cijelom dionicom" ?!?!?!

 

A na fotki se fino vidi isprekidana....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija