Jump to content

Prekid ugovora o ortakluku za vrijeme komplikacija u trudnoći


Mirja2911

Preporučene objave

Ona nije moj poslodavac niti ja njezin. Ona je otvorila obrt kojemu sam ja pristupila ugovorom o ortakluku, tako da su naša prava na obrt 50/50. Ona sad želi da ja potpišem sporazumni prekid, jer navodno ne ispunjavam svrhu ugovora - ne doprinosim firmi - jer sam na bolovanju zbog komplikacija u trudnoći. U protivnom prjeti sudskim postupkom. Unaprijed zahvaljujem na Vašoj pomoći

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znači imate obrt i bez obzira na raskid ugovora imat ćete obrt i biti obveznik uplate doprinosa (valjda?)

 

Nadoknada plaće = 100% od osnovice, odnosno sukladno već postavljenim parametrima obveznika

 

Rodiljna naknada:

 

Zaposlena žena može početi koristiti rodiljni dopust 45 dana prije očekivanog poroda i može ga koristiti do godine dana djetetova života. Za blizance, treće i svako sljedeće dijete zaposlena žena može koristiti rodiljni dopust do navršene treće godine djetetova života. Obvezni rodiljni dopust obvezno mora započeti koristiti 28 dana prije planiranog termina porođaja i koristiti ga do navršenih šest mjeseci djetetova života.

Na vlastiti zahtjev, iznimno, zaposlena žena može početi raditi i prije nego dijete navrši šest mjeseci, ali ne prije isteka 42 dana poslije porođaja.

Naknada za obvezni rodiljni dopust (do šest mjeseci djetetova života) iznosi 100 posto od osnovice za naknadu plaće s time da ne može biti viša od 4.257,28 kuna, niti manja od 1.663,00 kune (uz pretpostavku punog radnog vremena).

Za rodiljni dopust od šest mjeseci do jedne godine djetetovog života naknada se određuje u rasponu od 1.663,00 do 2.500,00 kuna, pod pretpostavkom rada u punom radnom vremenu. Iznos naknade unutar navedenog raspona ovisit će o visini naknade koja je bila isplaćivana u periodu do šest mjeseci starosti djeteta.

Za blizance, treće i svako sljedeće dijete naknada, nakon navršene godine dana starosti djeteta, pa do njegove 3. godine starosti, iznosi 1.663,00 kune, također, pod pretpostavkom rada u punom radnom vremenu.

Majke koje obavljaju samostalno profesionalnu ili drugu djelatnost, obrtnice i poljoprivrednice koje su po osnovi svoga rada obvezno osigurane na mirovinsko i zdravstveno osiguranje, ostvaruju pravo na rodiljni dopust na isti način kao i zaposlene majke.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koji uvijeti su predvidjeni za raskid ugovora o ortakluku? Zakonski te ne moze iskljuciti u nevrijeme, a ovo bi za tebe znacilo tako. Ako si suvlasnica, ne moze ti nista tj. ako si upisana u obrt kao suvlasnica. Ako ne postignes dogovor, upusti se u spor...angaziraj odvjetnika i ne misli o tom. Ili, ne znam koje su obveze vaseg ortastva...mozes svoju obvezu prenijeti na drugog da te zamijeni dok si na porodiljnom?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovorima.

Nebi se željela upuštati u sporove dok sam trudna i naravno dok moje dijete ne navrši godinu dana. Želim iskoristiti svoja prava kao zaposlena majka. Svoju obvezu obavljana djelatnosti ne želim prenijeti na druge, jer i onako želim razriješiti se tog odnosa i obrta nakon što prođe ovo razdoblje. Sa osobom takvih namijera kao što je moja "partnerica," ne želim nastaviti dalje poslovati, ali želim da me pusti na miru dok sam na bolovanju i porodiljnom. No ona prijeti sudskim sporom ukoliko ja dobrovoljno ne isključim iz ortakluka. Mene zanima dali ona meni zakonski išta može dok sam ja na bolovanju i ne želim istupiti iz obrta do daljnjeg? Vadi se na to da naš ugovor ne ispunjava svrhu zbog mog bolovanja-tj. ja ne doprinosim poslovanju....iako mislim da po zakonu ja dok sam na bolovanju, ne sudjelujem u prihodima i rashodima obrta. Naš ugovor o ortakluku je standardni, potpisan na neodređeno vrijeme. Brine me to što sam dobila pismo od njenog odvjetnika, već ako se on upušta u to mora imati neku dobru osnovu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija