Jump to content

nasljeđivanje


poltergeist

Preporučene objave

imam jedno pitanje i molio bih Vas za pomoć.

 

naime, dotična imovina je na djedu koji je odavno umro i iza njega nije provedena ostavinska rasprava. ima jednog sina tj. mog oca, a nas je dvoje tj. ja i brat.

kako je otac ostavio oporuku u kojoj između ostalog navodi za dotičnu imovinu : "... svu svoju imovinu nasljeđenu po svom pok. ocu ostavljam sinu (mom bratu)..." , zanime me da li je to valjana oporuka s obzirom da otac ostavlja nešto čega nije bio vlasnik u tome trenutku, iako se može reći da je potencijalni i jedini nasljednik djeda?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hm pa zapravo mislim da i je valjana oporuka, jer je otac postao nasljednik čim je djed umro za to nije nužna ostavinska rasprava. dakle u trenutku smrti u njegovoj imovini se nalazilo i ono šta je naslijedio od djeda, pa je mogao s tim oporučno raspolagat. e sad ako vama ne odgovara da je sve ostavljeno bratu, to je već drugi par rukava, možda bi trebalo vidjet šta je sa nužnim dijelom i tako to..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ne možda, nego svakako imate pravo na nužni dio, bez obzira na oporuku. jedino da vas je otac javno, objavom u narodnim novinama, razbaštinio, ne biste imali pravo na nikakvo nasljedstvo.

 

hm... moj post se odnosi na "dotičnu" imovinu koja je u potpunosti ostavljena bratu. no ukupno gledano, otac me nije ostavio bez ičega, tako da ne mogu zahtjevati nužni dio kad sam baštinio nešto.

no nisam ni ciljao na nužni dio.

 

hm pa zapravo mislim da i je valjana oporuka, jer je otac postao nasljednik čim je djed umro za to nije nužna ostavinska rasprava.

 

a kako će se djeda skinuti iz zemljišnjih knjiga kada nije provedena ostavinska rasprava? kako da se netko knjiži na imovinu jedne osobe sa rješenjem o nasljeđivanju druge osobe?

 

samo želim istaknuti činjenicu da je otac sačinio oporuku u kojoj ostavlja imovinu kojoj u tome trenutku nije bio vlasnik ! zanima me dali je to po zakonu ili da idem sudskim putem rješavati ostavinu djeda gdje bi otac bio jedini nasljednik, a potom da tu "dotičnutu imovinu" okarakteriziram kao naknadno nađenu imovinu gdje bi važilo zakonsko nasljeđivanje (brat i ja po 1/2) ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

baš čudno, ako je postojala nekretnina trebalo je provest ostavnisku raspravu kolko ja znam, upravo zato da bi dobili ispravu s kojom bi mogli u zk dalje rješavati...

svejedno mislim da je otac mogao tom nekretninom rasplagati i da tu baš nemate nekog osnova, ali molim - možda netko drugi ima ideju kako da ipak dobijete pola.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Brisanje djeda je moguće; imali smo slučaj u obitelji s nekretninema koje su se nasljeđivale generacijama bez valjanih papira (djed, djedova braća i njihova djeca pa do nas tj. unuka), odvjetnica je to u roku od neke dvije godine razriješila nekakvim "tužbama pokojnika" ili tome slično, ja sam iz sasvim druge struke, pa mi je nepoznata terminologija, ali su na kraju došli čisti papiri...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija