Jump to content

Otpremina po čl. 11- profesionalna nesposobnost


jadnik

Preporučene objave

Svi koji su umirovljeni iz MORH-a po rješenju iz čl. 11 a kasnije im je HZZMO donio rješenje po čl.15 u biti kao profesionalna nesposobnost za rad imaju pravo na isplatu razlike otpremine. Jer svima je isplaćena otpremina u visini od tri osnovice za izračun otpremina a nisu dobili opću nesposobnost i imaju pravo na otpremine kao kod profesionalne nesposobnosti ( novčano to iznosi oko 50000kn ).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

PRIJATELJU, JA SAM DANAS BIO U TVRTKOVOJ, I DOBIO SAM PROFESIONALNU NESPOSOBNOST ZA RAD, NEZNAM NIŠTA DRUGO.,NISU MI HTJELI REĆI.KAŽI MI KAD SE PODNOSI ZAHTJEV ZA TOM OTPREMNINOM I KOME. JA SAM DOBIO OD VOJSKE ČASTAN OTPUST S PRAVOM NA INVALIDSKU MIROVINU PO ČL.11. I DOBIO SAM OTPREMNINU 9970KN. JEL IMAM ONDA I JA PRAVO NA TU OTPREMNINU I KOLIKO BI MOGAO DOBITI ZA 51MJ. RATA. JAVI MI ŠTA DA NAPRAVIM I KAD AKO NIJE PROBLEM

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U Stančićevu 4 javiš se na prijavnicu i kažeš da trebaš predati zahtjev za razliku otpremine. Poneseš i svoje rješenje iz HZZMO o mirovini, a u zahtjevu napišeš ukratko kako si po časnom otpustu dobio rješenje ( njega isto ponesi ) a od HZZMO - a dobi drugo, i to je to. Slijedi samo čekanje i vrlo brzo ćeš dobiti sve podatke kome i kad se možeš javiti u vezi svog slučaja

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Otpremnina pol. službenika koji je dobio profesionalnu nesposobnost je oko 9900 kuna.

 

Isto je takva otpremnina pol. službenika sa općom nesposobnošću, međutim kod opće nesposobnosti postoje kakve-takve šanse za otpremninu u duplom iznosu (trebalo bi se žaliti) jer se radi o potpunoj nesposobnosti za rad, a u Zakonu o radu stoji tako.

 

Kod profesionalne nesposobnosti šanse za otpremninu u duplom iznosu (po Zakonu o radu) su nikakve.

 

Kolektivni ugovor je nepovoljan za umirovljene policajce, a nadležni postupaju na žalost po kolektivnom ugovoru kada je u pitanju otpremnina, a i zakidaju u svim mogućim segmentima i kod drugih pogodnosti koje bi policajac trebao imati, kako po Zakonu o radu, tako i po kolektivnom ugovoru za drž.sl.i namještenike.

 

:vjeruj:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

MINISTARSTVO OBRANE

946

Na temelju članka 10. stavka 3. Zakona o obrani (»Narodne novine« broj 33/02., i 58/02.) i članka 174. Zakona o službi u OS RH (»Narodne novine« broj 33/02., 58/02. i 175/03.) donosim

ODLUKU

O VISINI OTPREMNINE ZA DJELATNE VOJNE OSOBE KOJIMA SLUŽBA PRESTANE ZBOG PREUSTROJA ILI SMANJENJA SNAGA S PRAVOM NA MIROVINU

I.

Djelatnoj vojnoj osobi kojoj na temelju članka 6. Zakona o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba i ovlaštenih službenih osoba (u nastavku teksta: Zakon) prestane služba zbog potreba službe s pravom na starosnu mirovinu, pripada otpremnina u iznosu od tri proračunske osnovice, sukladno članku 43. Kolektivnog ugovora za državne službenike i namje¬štenike (»Narodne novine« broj: 03/02., 45/02., 9/03., 92/03.,182/03.,190/03.)

II.

Djelatnoj vojnoj osobi kojoj na temelju članka 6.a Zakona, prestane služba zbog utvrđene nemogućnosti daljnjeg profesionalnog razvoja s pravom na invalidsku mirovinu pripada otpremnina u svrhu novog zapošljavanja u drugoj karijeri u visini šest mjesečnih bruto plaća osobnog čina.

Iznimno od stavka 1. ove točke otpremnina u svrhu novog zapošljavanja ne pripada djelatnoj vojnoj osobi s kojom se sklopi sporazum o prijemu u državnu službu u svojstvu državnog služ¬benika.

III.

Djelatnoj vojnoj osobi kojoj na temelju Zakona o mirovinskom osiguranju, prestane služba zbog potreba službe s pravom na starosnu ili prijevremenu starosnu mirovinu, pripada otpremnina u iznosu od tri proračunske osnovice, sukladno članku 43. Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike.

IV.

Djelatnoj vojnoj osobi kojoj na temelju članka 11. Zakona o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba i ovlaštenih službenih osoba prestane služba s pravom na invalid¬sku mirovinu temeljem rješenja Zdravstvene komisije, pripada otpremnina u iznosu od tri proračunske osnovice, sukladno članku 43. Kolektivnog ugovora za državne službenike i namje¬štenike.

Osobi iz stavka 1. ove točke kojoj Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje utvrdi profesionalnu nesposobnost za rad od dana donošenja rješenja o mirovini pripada i razlika do iznosa od 6 bruto plaća osobnog čina u svrhu novog zapošljavanja u drugoj karijeri.

Iznimno od stavka 2. ove točke otpremnina u svrhu novog zapošljavanja ne pripada djelatnoj vojnoj osobi s kojom se sklopi sporazum o prijemu u državnu službu u svojstvu državnog služ¬benika.

V.

Osobama iz točke II. i točke IV. stavak 2. ove Odluke koje imaju priznat status hrvatskog branitelja uvećava se otpremnina ovisno o vremenskom razdoblju sudjelovanja u Domovinskom ratu na način da se za svaki puni mjesec dana sudjelovanja otpremnina uvećava za iznos od 525 kuna.

VI.

Djelatnoj vojnoj osobi koja ispunjava uvjete za mirovinu temeljem članka 6.a Zakona i koja se pismeno izjasni za dragovoljni prestanak službe s pravom na mirovinu pripada pravo na otpremninu iz točke II. ove Odluke uvećanu za 50%.

Odluke o prestancima službe u skladu s člankom 6.a Zakona donosit će se planski s nadnevcima 31. ožujka, 30. lipnja, 30. rujna i 31. prosinca, a o nadnevku prestanka službe pojedinog djelatnika odlučivat će pomoćnik ministra za ljudske resurse temeljem utvrđenih potreba službe s tim da djelatniku služba prestaje najkasnije u roku 12 mjeseci računajući od dana odre¬đenog u zahtjevu za prestanak službe.

Djelatna vojna osoba kojoj služba prestaje na osobni zahtjev dužna je prije donošenja odluke o prestanku službe s pravom na mirovinu podmiriti sve obveze prema Ministarstvu obrane.

VII.

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje vrijediti Od¬luka o visini otpremnine za djelatne vojne osobe kojima služba prestane zbog preustroja ili smanjenja snaga s pravom na mirovinu, klasa: 023-03/02-02/01, urbroj: 512-01-02-663, od 18. 11. 2002. (»Narodne novine« broj 140/02.)

Svi zahtjevi za prestanak službe s pravom na mirovinu i otpremninu zaprimljeni do dana stupanja na snagu ove odluke riješit će se u skladu s ranijom odlukom.

Odredbe o dodatnoj otpremnini iz točke IV. ove Odluke ne odnose se na osobe kojima je djelatna vojna služba prestala prije stupanja na snagu ove Odluke.

VIII.

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 023-03/04-03/1

Urbroj: 512-01-04-184

Zagreb, 3. ožujka 2004.

Ministar

Berislav Rončević, v. r.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija