Jump to content

nekretnina - općinsko vlasništvo


klara_n

Preporučene objave

Poštovani, molila bih za koju minutu Vašeg strpljenja i savjet:

Roditelji su prije 45 godina sagradili kuću na zemljištu poduzeća u kom su radili, uz kredit, poticanje i dozvolu tadašnjeg direktora i rukovodnog osoblja. Zemljište čitavog poduzeća je tada bilo općinsko.

Građevinsku dozvolu namaju, osim rješenja tadašnjeg komiteta da je kuća tu i da su je iustinu gradili. Nikada nitko nije osporavao pravo na posjed nekretnine.

Kakve su nam mogućnosti stjecanja prava vlasništva nad kućom i zemljištem koje su obrađivali (odn. okućnicom)?

 

Zahvaljujem unaprijed na svim sugestijama i odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao prvo u zemljišniku provjerite tko je uknjižen na zmelju na kojoj vam se nalazi kuća, moguće je da nije općinska zemlja, već vlasništvo poduzeća. U svakom slučaju imate pravnu osnovu za utvrđenje vlaništva na zemljištu putem parnice (potvrdu komiteta) uz napomenu da ukoliko je zemljište bilo društveno nećete se moći pozivati na dosjelost, odnosno u vašem slučaju stjecanje prava vlasništva građenjem.

S obzirom da je kuća izgrađena prije 45 godina postoji pravna pretpostavka (Zakon o građenju, a i sada prema novom Zakonu o prostronom uređenju i gradnji) da sve građevine koje su izgrađene prije veljače 1968. godine imaju urednu građevinksu dokumentaciju.

Da biste ishodili upis kuće, morate prethodno riješiti vlasničke odnose na zemljištu na kojem je izgrađena kuća, pa vam toplo preporučujem odvjetnika za sve to.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija