Jump to content

Sto mislite?


Predy

Preporučene objave

AGREB - Predstavnici udruge Juris Protecta ustvrdili su na današnjem okruglom stolu da visoke odvjetničke tarife ugrožavaju ljudska prava i funkcioniranje pravosuđa, pa od Vlade traže donošenje zakona kojim bi se regulirao način određivanja odvjetničkih naknada.

 

Sadašnje tarife su lihvarske, a Hrvatska odvjetnička komora (HOK) zlorabila je ovlasti u određivanju naknada koje joj je povjerio Sabor, rekao je predsjednik te udruge Zlatko Zeljko.

 

On od Ministarstva pravosuđa traži da zakonom ukine "monopol odvjetničke komore", a zbog nedonošenja zakona, unatoč dugogodišnjim obećanjima, posumnjao je i u spregu politike i odvjetničkog lobija.

 

Zeljko je ustvrdio da su odvjetničke tarife u Hrvatskoj čak deset puta veće nego u Njemačkoj. Odvjetnici cijenu svojih usluga formiraju prema svakoj obavljenoj radnji, pa im i ne odgovara ubrzanje sudskih postupaka, rekao je.

S njegovim se tvrdnjama složila i predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Ana Knežević.

 

"Nedolazak nikoga iz Ministarstva pravosuđa, Vlade ili Sabora na ovaj okrugli stol govori koliko ozbiljno shvaćaju ovu problematiku", rekla je predsjednica SSSH, ocijenivši da će Hrvatska upravo zbog pravosuđa imati najviše problema u pregovorima s EU.

 

S idejom o donošenju zakona kojim bi se uredile odvjetničke tarife usuglasio se i pučki pravobranitelj Jurica Malčić. No, osim određivanja naknada, Malčić se zalaže i za reformu ovlasti HOK-a, čija tijela sada rješavaju sve sporove u kojima se stranke žale na rad svojih pravnih zastupnika.

 

Čelnici HOK do sada su više puta odbacili optužbe Zlatka Zeljka i njegove udruge.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nemam osobito mišljenje niti o Juris protecti niti o odvjetnicima. Na kraju davanje punomoći znači da nešto ne znaš ili ne želiš raditi sam, ili niti jedno niti drugo. Da se naplaćuje po tarifi to je javna tajna da nije istina, kao i izdavanje računa fizičkim osobama radi PDV-a.

 

Zeljko nije neki veseljko,

odvjetnike stalno blati,

on bi istu paru da mlati.

Stalno kuka i prijeti komori on se sveti.

 

Nije njemu ne do šale,

mi vježbenici za nj smo budale.

Para vrti cijeli svijet,

to je Zeljko ovdje raspored.

:sofer:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo zgodne prilike da vas podsjetim kako iza objavljenih vijesti na Legalisu imate opciju Komentiraj i potaknem na njezino koristenje. Do nje mozete doci na nacin da na kraju vijesti kliknete na Iscrpnije, a onda se opet na kraju vijesti pojavljuje mogucnost komentiranja.

 

Buduci da ste to napravili na forumu, kopirajuci vijest, ocito bi vam ova opcija bila zanimljiva a relativno je slabo koristena.

 

Usput, Kazo, konacno neki lirik na legalisu koji ima zicu za to. Jos da nam odrepas... :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija