Jump to content

Rješenje o povratu imovine


patnica

Preporučene objave

Nakon dugogodišnjeg postupka dobili smo rješenje o povratu imovine (zakon o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugosl....) i nakon pravomoćnosti je preko Gradskog ureda za imov.pr. poslove proslijeđeno u gruntovnicu. Nakon dugotrajnog postupka, sud je odbio provedbu jer stranice nisu spojene na pravilan način (da se ništa ne može umetnuti) i nije plaćen porez u roku 15 dana kako je to navedeno u rješenju. To je sve vodio za nas jedan odvjetnički ured. trebalo je sve ponovo. Tražili smo izdavanje rješenja od Grad.ureda kak spada, no oni su rekli da su im sva rješenja takva, da ne znaju što gruntovnica hoće i izdali nam ponovo rješenje uz kratki dopis iza da je jednak izvorniku. Nakon toga su nam objasnili kako to oni neće raditi više službenim putem i da sami vodimo brigu o tome. Zahtjev u poreznu radi plaćanja poreza smo dali početkom ove godine, no još nisu odredili koliko jer rješavaju zaostatke od prošle godine. Mene zanima kako da se uknjižimo jer se bojim da nam opet ne odbiju zbog izgleda rješenja i neplaćanja poreza (iako to ne bi trebao biti uvjet uknjižbe), a postoji zabilježba spora od osobe koja nam je to zemljište svim žalbama i tužbama pokušala uzeti. To bi se provedbom ovog rješenja trebalo valjda zbrisat, a mi ne znamo što predati u grunt-samo rješenje grad. ureda ili još naše domovnice, papirić od porezne da smo predali zahtjev...ne mogu nigdje pročitati što u ovom slučaju napraviti. Već 20 godina vodimo bitku koja je dobivena, a sad opet ništa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kad je gruntovnica u pitanju ja sam protivnik žalbi no u ovom slučaju ja bih se žalio. Istina je da rješenje mora biti takvo da se ne može ništa umetnuti u njega (mislim da to određuje sudski poslovnik), no ako je rješenje napravljeno kao i sva ostala u tom slučaju bi se moralo provesti u zemljišne knjige.

No ja vidim ovdje možda još važniji problem a to je čuvanje prvenstvenog reda u zemljišnoj knjizi. Žalba bi sačuvala prvenstveni red, no napominjem da nemam dovoljno informacija, zabilježba spora, pretpostavljam atraktivno zemljište, kolizija interesa....

Što se poreza tiče zemljišnoknjižni odjel nema nikakve ingerencije nad kontrolom plaćanja poreza, to je u nadležnosti porezne uprave (mada je to prije u socijalizmu ipak bilo tako, čak mislim i u počecima funkcioniranja RH). Dakle nije se mogao izvršiti upis u zemljišnu knjigu ako na ugovoru ili drugoj ispravi nije bio zeleni štambiljčić da je plaćen porez.

LP!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija