Jump to content

autorsko pravo


inovatorica

Preporučene objave

Zanima me sljedeće: prijatelj je napravio software za jednu tvrtku (na crno). U pravljenju programa pomogle smo mu kolegica i ja (mi smo zaposlenice tvrtke). Da li se taj program može evidentirati kao naše djelo i ustupiti tvrtki za neku simboličnu cijenu s obzirom da nije izdan račun od strane prijatelja za napravljeni program?

Sad prijatelj želi osnovati tvrtku i prodavati taj software ali uz mnogo nadogradnje koja ne postoji u programu koji je napravljen za tvrtku. Da li to može biti problem, odnosno tko ima autorsko pravo na taj program.

Ukoliko mi netko može pomoći unaprijed zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Autorsko pravo se ne može osporavati, barem ne ono moralno, tj. pravo da se bude priznat kao autor djela. Tvrtka bi mogla iskorištavati imovinska prava od autorskog djela jedino u slučaju da je tvorac autorskog djela zaposlenik dotične tvrtke i da je autorsko djelo nastalo od djelatnosti u toj tvrtki. Dakle, mišljenja sam da tvrtka u ovom slučaju ne može osporavati autorska prava, a ako do osporavanja i dođe vjerojatno je da ćete vi ili vaš prijatelj lako dokazati autorstvo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija