Jump to content

Sudski vještak


mcgreg

Preporučene objave

Pozdrav, neznam di ide ovo pitanje pa ga postavljam tu:

 

po kojem "kljiuču" banka može odrediti sudskog vještaka (procjenitelja) koji može obaviti procjenu, kad se zna šta i ko su sudski vještaci i da ih postavlja sud? Nisu li svi vještaci jednaki? tj. da li je takvo ponašanje banke u skladu s zakonom? (kojim?)

 

tnx

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Procjenitelja nekretnine (pretpostavljam da ste na to mislili!) može angažirati banka sukladno svojim internim aktima. To je uobičajena praksa prilikom odobrenja kredita gdje se daje nekretnina pod hipoteku.

U ovakvim slučajevima nije riječ o sudskom sporu!

 

Ako bi kojim slučajem došlko do sudskog spora gdje je potrebno angažirati vještaka, tada Sud odlučuje koji će vještak odraditi vještačenje. Isto tako odlučuje o visini naknade koju će dobiti vještak.

Ako suprotna strana u sporu nije zadovoljna ishodom vještačenja ima pravo od Suda tražiti drugog vještaka ali za to moraju postojati opravdani razlozi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

m..da, ali banke traze sudskog vjestaka da napravi procjenu (ne postoji "procjenitelj" kao stručni naziv) ali prizna samo određenog vještaka tj. može i drugi ali onda naš vještak mora napraviti reviziju procjene....

 

nije na banci da određuje vrijednost nekretnina, nebi li trebao biti vještak neovisan? ako ima vještak ugovor s bankom koja mu diktira procjene onda nije neovisan, ili ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Banka, kao davatelj određenih financijskih sredstava mora se osigurati od eventualnog neplaćanja kredita. Zato je potrebno napraviti procjenu sa maksimalnom predostrožnošću. Sve ovo iz razloga što, nažalost, neki kolege vještaci u trci za brzom zaradom "namještaju" vještaćenja. Baš nedavno ste mogli pročitati kroz dnevni tisak da se nekima ušlo u trag namještaljki.

Ne vidm ništa loše što se banka želi zaštiti preko kvalitetne procjene.

Pokušajte razmišljati na način da vi nekome dajete novac i želite kvalitetno osiguranje vraćanja istog!

Budimo realni!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija