Jump to content

molim savjet


mayy

Preporučene objave

Molim savjet: Nakon 15 god braka moj muž je našao drugu (veza im je javna) i odselio od mene. Imamo dvoje djece. Ne živimo zajedno već skoro godinu dana. Čini mi se da je prošlo dovoljno vremena i da bih trebala pokrenuti brakorazvodnu parnicu. Brine me podjela imovine. Mi smo zajedno počeli graditi kuću (na zemljištu njegove mame, uz njenu izjavu da nam dopušta da na toj parceli gradimo obiteljsku kuću). U financiranju gradnje sudjelovali su i moji roditelji (imam dokaze za to). Konkretno me zanima slijedeće: Da li ja ostvarujem prava na dio kuće? Ili možda na novac u protuvrijednosti dijela imovine ?Moram napomenuti da sve godine braka radim i da smo ravnopravno zarađivali. Ujedno me zanima da li je bolje rješenje ići na sporazumni raskid braka ili tužbom ? Jako sam zbunjena i bojim se za budućnost.. i svoju a i djece.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Morate razlikovati dvije stvari! Brakorazvodna parnica je jedan sudski proces, a podjela imovine je drugi sudski proces! U slučaju brakorazvodne parnice, probajte se dogovoriti sa drugom stranom oko podjele imovine, ali ako ne ide, onda tužbom za podjelu imovine. Razvesti se možete od supruga sporazumno (što je najbolje zbog dugotrajnosti procesa) ili tužbom. Sva stečevina u braku u brakorazvodnom procesu se inače dijeli na pola!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vezano za stečevinu u braku , jasno mi je da se ona u brakorazvodnom procesu dijeli na pola.Ali zanima me vezano za kuću koju gradimo na zemljištu njegove mame(uz njen pismeni pristanak). Zar to znači da bi procjenitelj trebao procjeniti vrijednost objekta pa od te vrijednosti odbiti vrijednost zemljišta, ili ide sadašnja ukupna vrijednost na pola ?

Znam da je pitanje vjerovatno komlicirano ali njegovo rješavanje puno bi mi pomoglo tj.dalo bi mi smjernice kako i šta dalje. Hvala na brzom odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sud će u brakorazvodnoj parnici uzeti u obzir vrijednost cjelokupne stečene imovine ostvarene u braku, te donijeti presudu o pravičnoj podjeli na pola! U slučaju da se time ne slažete, morat ćete ići na drugu sudsku parnicu za podjelu imovine stečene u braku. Ja bih na Vašem mjestu uzeo odvjetnika! Situacija je dosta pravno složena! Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija