Jump to content

darovni ugovor i raskidanje istog


cupo9

Preporučene objave

  • 2 tjedna kasnije...
  • 6 godina kasnije...
  • 1 mjesec kasnije...

Imam pitanje za vas,

otac(darovatelj) je darovnim ugovorom poklonio sinu (obdareniku) česticu na kojoj je izgrađena dvoetazna kuća. Čestica je podjeljena na dva dijela, jednog ima bivša žena, a svoju polovicu, otac je darovnim ugovorom dodjelio najmlađem sinu, jer drugih dvoje djece nisu bila prisutna u tom momentu, a bila je žurba radi nekakve sitne ovrhe koja je trebala sjest na česticu, radi ocevog duga (to je obdarenikovo i od bivše žene objašnjenje).

Ocu je to jedino što ima i njegova je želja da se njegova polovica ravnomjerno raspodijeli na svo troje djece. Kod sklapanja ugovora otac je to naglasio, ali nije bilo moguće izvesti radi odsustva dvoje djece, što njemu nije rečeno. Otac slabo vidi, i zbog toga je u nemogućnosti čitati, ali jako dobro cuje i razumije što mu se pročita. Kod sklapanja ugovora rečeno mu je ( "pročitano" i "objašnjeno") da ide na svo troje djece. Obdarenik se nedugo nakon potpisivanja uknjižio kao vlasnik druge polovice, bez da su drugih dvoje djece znali za uopće ikakvu po njih štetnu "podijelu". Nakon što je otac saznao kako glasi stvaran ugovor (prošlo je 10 mjeseci), želi ga poništiti i ispraviti da ide na svo troje djece. Obdarenik ima minimalni kontakt s ocem i na izgrađenoj etaži kuće uživa vec 12 godina bez da icim financira ili pomaze bolesnog oca, za razliku od mene koji ne živim tu, ali pomažem i posjećujem oca i imam se u planu vratiti na dio koji bi meni trebao pripasti. Moje pitanje postoji li ikakav rok za proglašenje ugovora pobojnim ili ništetnim. U razgovoru s obdarenikom rečeno mi je da je bolje sačekati kraj uknjižbe i da prođe godina dana pa onda da se vrati sve ocu da podijeli kako treba. S obzirom da mogu sve očekivati od svog brata i svoje majke koja stoji iza svega toga, zanima me koja su moja prava sada kao oštećenika u slučaju da brat ne zeli podijeliti dio kako treba i je li onda moguća kakva žalba (koliko je rok do zastare u takvim slučajevima). S obzirom da poznajem i svog oca, ne mogu garantirati da u trenutku potpisivanja ugovora nije bio pod utjecajem alkohola, što bi moglo predstavljati problem, jer ja kao treća osoba nisam bio prisutan, ali sam vidio ugovor u kojem se ja i sestra ne spominjemo uopće niti kao korisnici. Obdarenik i majka tvrde da ga pomažu novčano, ali o tome nemaju nikakvih dokaza, otac kaže i ja znam da je neistinito, a otac nema nikakvih primanja, zapravo u jako je osiromašenom stanju, što ispada da je obdarenik jako nezahvalan. Bez mene je upitno što bi s njim bilo.

Bio bih vam iznimno zahvalan kada bi mi odgovorili sa nekakvim pravnim savjetom, jer se nalazim u zbilja neugodnoj situaciji i neznam kome da vjerujem, pa se zelim pripremiti na sve i informirati.

Unaprijed hvala!

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija