Elessar objavljeno: 17. studeni 2007. Dijeli objavljeno: 17. studeni 2007. Pozdrav, evo mog prvog posta ovdje. Evo što se dogodilo mom prijatelju, pa ne zanima koja su mu prava. Prije dva mjeseca zaposlio se u jednoj trgovini i potpisao ugovor na mjesec dana. Pred istek tog ugovora u trgovini je ukraden predmet vrijednosti njegove plaće. Poslodavac mu je rekao da će mu u sljedećih 10 mjeseci uzimati od plaće kako bi pokrio manjak. Zatim je potpisao ugovor opet na mjesec dana (iako je trebao na tri mjeseca). Dobio je plaću za prvih mjesec dana.. E, sada, kada mu je i taj ugovor istekao rečeno mu je da novi ugovor neće potpisivati, a plaću neće dobiti kako bi se pokrio gubitak!!! Tako da na kraju ispada da je radio besplatno mjesec dana!!! Ima li poslodavac pravo na to? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
ankebut odgovoreno: 18. studeni 2007. Dijeli odgovoreno: 18. studeni 2007. Pogledajte čl. 87 Zakona o radu RH. Poslodavac nema pravo na takvo djelovanje. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Bumbo odgovoreno: 19. studeni 2007. Dijeli odgovoreno: 19. studeni 2007. Nadoveza bih se na ankebuta, trebate zahtjevati isplatu plaće, ako poslodavac odbije, zahtjevajte obračunske listiće, a ako i njih odbije dati, prijavite sve inspektoru rada i zahtjevajte da vam inspektor od njih zatraži i preda obračunske listiće i s njima pokrenite ovrhu. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Elessar odgovoreno: 19. studeni 2007. Autor Dijeli odgovoreno: 19. studeni 2007. Puno hvala na savjetima! Evo, išao je frend danas pitati za plaću, a tamo su mu rekli da plaća nije u potpunosti pokrila štetu i da ga mogu tužiti za naknadu štete Drugim riječima, ako on bude i dalje tražio plaću (a valjda je i dobio), oni će ga tužiti.... Pa se ti bori za svoja prava. Strašno!!! I što sad? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Bumbo odgovoreno: 20. studeni 2007. Dijeli odgovoreno: 20. studeni 2007. 1. zatražiti obračunske listiće 2. prijaviti sve inspektoru rada 3. s obračunskim listićima pokrenuti ovrhu. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
dk odgovoreno: 20. studeni 2007. Dijeli odgovoreno: 20. studeni 2007. Činjenica je da ga mogu tužiti za naknadu štete, ali je činjenica da mu bez njegovog pismenog pristanka ne mogu izvršiti prijeboj plaće i eventualne štete.. ako je frend siguran da nema štete ili da ga poslodavac neće tužiti neka traži isplatu plaće... Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Bumbo odgovoreno: 21. studeni 2007. Dijeli odgovoreno: 21. studeni 2007. Zahtjevati nakandu štete i dokazati ju nije isto. Svakao zatraži isplatu plaće prema uputama iz gornjeg posta, a što se tiće nakande ona je moguće jedino ako je došlo do štete tvojom krivnjom ili krajnjim nemarom. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
tomacsoon odgovoreno: 21. studeni 2007. Dijeli odgovoreno: 21. studeni 2007. malo pogledajte po forumu i vidjeti ćete da je ovo uobičajeni trik nekih poslodavaca...kao ono na inventuri je utvrđen manjak u visini tri plaće pa radi besplatno da ga vratiš, ni kriv ni dužan... pridružujem se gornjim postovima, inzistirati na plaći a po potrebi na kraju i tužiti... Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
pan odgovoreno: 21. studeni 2007. Dijeli odgovoreno: 21. studeni 2007. Na komadu bijelog papira napišite na sredini "kaznena prijava". Zatim opišite situaciju povrede vaših radničkih prava i potpišite se.Proslijedite to poštom sa povratnicom na Općinsko državno odvjetništvo, a drugu identičnu prijavu na policijsku postaju. Sve dalje radi sustav zbog sumnje da ste oštečeni po čl.114a KZ-a. Nakon 35 dana tražite šta je poduzeto !!! Pa neka smradovi ne plaćaju radnike Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
pegula odgovoreno: 22. studeni 2007. Dijeli odgovoreno: 22. studeni 2007. Poštovani Elessar, iskreno mi je žao što je i Vaš prijatelj samo jedan u nizu prevarenih djelatnika. Moram priznati da nisam pravnik, ali sam tužio poslodavca zbog protuzakonitog otkaza. Za razliku od drugih forumaša, ja Vam savjetujem da kažete prijatelju da sve zaboravi i nastavi živjeti. Moj slučaj je bio vrlo jasan, Zakon o radu govori meni u prilog, ali suci sude u korist poslodavca i svjesno krše Zakon. U presudi se pozivaju na neke dokaze koji uopće nisu priloženi spisu, svjesno se pozivaju na krive datume, a moj rad od 67 radnih dana kod poslodavca nazivaju samo "FAKTIČNI RAD", a tako će u skladu sa sudskom praksom suditi i Vašem prijatelju, iako je sudska praksa u suprotnosti sa Zakonom o radu. Većsam na ovom forumu tražio pomoć stručnjaka, pravnika, ali mi nitko ne može reći što je to "FAKTIČNI RAD" i u kojem zakonu je propisana definicija faktičnog rada. Stoga savjetujte prijatelja da sve to lijepo zaboravi, da nebi prolazio sve ono što sam i ja. Tri godine suda, puno potrošenih živaca, hrpu poslanog pisanog materijala, o novcu neću niti govoriti. Za sada toliko i pozdravite prijatelja. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.