Jump to content

kako izboriti najblažu kaznu


demien7

Preporučene objave

Imam veliki problem što se tiče mog brata. Nedavno je priveden sa 30 g marihuane i u postaji je zadržan cijelu noć na ispitivanju gdje je u zapisniku navedeno da je ta trava bila za osobnu uporabu (što je točno). Najveći problem je u tome što je prije dvije godine proveo šest mjeseci u odgojnom zavodu i ranije pušten sa zaključkom da nema problema u ponašanju, da je uredno pohađao nastavu i da tamo nije trebao ni ići.Tamo nije išao zbog droge, niti mu je ikada nađena marihuana do sada.Otkada se vratio, on je drukčija osoba, pun strahova, užasno nervozan, ne želi razgovarati o tome, već samo u natuknicama govori o svom boravku tamo i nekim događajima koji nisu nimalo ugodni (jednog štićenika koji je s njim bio u sobi spriječio je od samoubojstva,...). Postao je zatvoren, preozbiljan i često se zamisli kao da nije tu. S obzirom da se zaposlio u struci i stvarno se trudi na poslu i boji se da bez njega ne ostane , odbija ići psihijatru ili piti tablete kako se to ne bi odrazilo na posao (živimo u malom gradu gdje se sve zna i priča), zato povremeno konzumira travu, kako bi se smirio.naravno da to nije opravdanje za travu. sada ne znam kako dalje. svaka kazna bila bi bolja od zatvora i to samo iz razloga što se ovaj put iskreno bojim da bi si nešto nažao mogao napraviti i intuicija mi govori da je na to spreman. molim vas, dajte mi neki savjet kako ga obraniti, kakvog odvjetnika tražiti. Osjećam se bezuspješno i stvarno mi treba savjet od kuda krenuti. centar za prevenciju ovisnosti? pokajanje?što napraviti?Inače, živim u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i iskreno se nadam da mi netko može preporučiti kakvog dobrog odvjetnika na moj mail demien7@net.hr

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hm, samo da se osvrnem na vaš mail "damien". jeste li ikada pomislili korisitit neko vedrije ime, a ne ime popularnog lika sotone na zemlji iz filma. Miožda vaš brat ima neke druge strahove koji su vezani za okolinu i društvo u kojem je sada.

 

Sada da se bacimo na pravo.

30 grama nije malo. Neka se drži odvjetnika koji se bavi kaznenim pravom, ali neka razmisli o priznanju čak ako ga odvjetnik bude savjetovao suprotno. Pomoći će ako bude imao potvrdu zavoda za javno zdravstvo da nema tragova droga u organizmu(nakon testiranja) i njegova izjava na sudu da je to korsitio baš zbog psihičkih problema te da neće bviše to korisitti.

Pomoći će i da ode psihijatru, koji će mu nalaz pomoći na sudu.

 

Dakle nema više izvlačenja "mala sredina", "sramota je ići psihjatru"....

Neka odluči između zatvora i slobode

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na savjetu koji je prva pozitivna stvar na moj slućaj. Odvjetnik od kojeg smo tražili savjet je odmah konstatirao da ne postoji niti jedna olakotna okolnost koja bi brata spasila od zatvora i da možemo ići samo i isključivo na to da ta zatvorska kazna bude što kraća, a da o bilo kakvom drugom izlazu niti ne razmišljamo. Isto tako, malo mi je nevjerojatna bila njegova izjava da ni najmanje nije važno da li je u policijskom zapisniku navedeno dilanje ili osobna upotreba jer je to potpuno isto i ništa ne znači na sudu. U mojem gradu odvjetnika za ovaj slućaj nema i prva stvar je potražiti ga u Bjelovaru. Samo, nisam sigurna kako izabrati pravog. Nemam pojma otkuda krenuti...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Jučer je došao zahtjev o pokretanju postupka sa prekršajnog suda gdje se mog brata tereti po čl.173 st. 1 i čl..173. st. 5.

Da li mi netko može točno protumačiti čl. 173. st. 5?

Naime, tu večer brat je otišao kod "dilera" doma, kupio travu, tamo su bila ostala dvojica koji su također kupili isto i sa njima se povezao doma. Nikome nije davao travu, nikome prodao i za količinu koja mu je nađena je priznao da je njegova i isključivo za osobnu upotrebu. Isto tako je na ispitivanju rekao od koga je kupio travu i da ne zna od koga taj "diler" nabavlja jer sigurno to ne zna. Zato mi nije jasno kako je optužen po toj drugoj stavci. Molim vas da mi odgovorite jer ima malo vremena i teško je znati kako sada postupiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Taj stavak glasi tako kako ste naveli i problem nije u tumačenju već u činjenici da tužitelj ne dijeli vaše stavove o navedenoj činjeničnoj situaciji.

A ako sud utvrdi da je bilo tako kako ste to naveli, onda će po toj točki biti oslobođen.

Međutim postoji mogućnost da postoje još neke okolnosti za koje vi možda ne znate, pa...

Naveli ste da se radi o zahtjevu Prekršajnog suda, jeste sigurni da se radi o prekršajnom?

Jer treba razlikovati prekršajni postupak od kaznenog, pri čemu je ovaj potonji veći problem, pa je dobro znati o čemu se točno radi.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čl.173.st.1. je posjedovanje droge.

Međutim st.5. znači da je nekom dao drogu na uživanje, "počastio ga" (dakle ne prodao!) ilio mu dao na raspolaganje prostorije, vozilo ili što drugo, da u njima koristi drogu. Vjerojatno su svi skupa u njegovu stanu "zarolali" ili se se "pukli"pa ga terete za to.

To je teži oblik od samog posjedovanja i kazna je od 1-5 godina.

Ta kvalifikacija nije šala i s obzirom da je dosada osuđivan za isto djelo nije u dobroj situaciji. Savjetujem ili poptunu suradnju s državnim odvjetništvom (čitaj odavanje dilera u zamjenu za uvjetnu) ili dobra odvjetnika + pokajanje od suza + milostivog suca

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

baš zato mi je nevjerojatno da ga se tereti po st. 5 jer niti ima auto, niti je ikome dao ili nabavio travu, u nikakvom stanu nisu bili jer je su ih uhvatili pola sata poslije završetka bratove smjene na poslu.Nije mi jasno kojeg dilera on mora odati? Dilera od koga je kupio je rekao odmah na ispitivanju u policijskoj stanici i isti je odmah priveden.Od koga taj diler nabavlja travu on kaže da ne može znati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam pravnik pa Vam ne mogu pomoc s te strane. Imam neka zivotna iskustva i prema svemu sto ste naveli o ponasanju Vaseg brata, on ima tipicne simptome PTSP-a i bilo bi zaista dobro za njega da ode kod psihijatra koji ce to i sluzbeno diagnosticirati.

 

To sto bi mu u nekim zemljama EU, sam ljecnik prepisao marihuanu kao ljek mu mozda nece puno pomoc na nasem sudu, ali ne vjerujem ni da ce odmoc ukoliko to navede kao izricit motiv nabave i razlog zbog kojeg je marihuanu uopce i poceo konzumirati.

 

Bez obzira u koliko maloj sredini zivite, odlaska psihijatru a jos manje diagnoze se ne bi trebao stiditi. Ako zaista ima makar i blazi oblik PTSPa, ova novonastala situacija u kojoj se nasao, moze samo pogorsati njegovo zdravstveno stanje i mislim da je to prvo oko cega bi se trebalo pobrinuti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija