Jump to content

problem zaposljavanja stranaca a zanimanje je u deficitu


veronica

Preporučene objave

Molim vas za pomoc. Trenutno sam u posjetu u Hrvatskoj,a inace sam drzavaljnin Srbije. Igrom slucaja mi je ponudjen posao u struci, ja sam inace arhitekt. Firma koja bi me zaposlila je spremna da me zaposli kao stranca legalnim postupkom, medjutim u MUP-u smo saznali da za zaposljavanje stranaca u RH postoji utvrdjena godisnja kvota i da tom kvotom nije propisano zaposljavanje arhitekata koje je inace u RH ocigledno u deficitu.

 

Da li je moguce da ne postoji ni jedan drugi nacin zaposljavanja stranaca?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da bi radili u RH morate imati radnu ili poslovnu dozvolu. Kako kvote za sada za arhitekte nema možete jedino otvoriti tvrtku ili obrt i zatražiti poslovnu dozvolu. Postoje neke cakice razlike između poslovne dozvole odnosno privremenog boravka i radne dozvole, no to je samo u proceduri no bit priče je da kao vlasnik TD-a odnosno obrta ne upadate u kvotu. Sa tvrtkom u kojoj biste željeli raditi tada sklopite ugovor iz kojeg je vidljivo da ćete vi za njih obavljati poslove koje ćete obavljati. Postoji i opcija ukoliko ste zaposleni u Srbiji ili tamo imate obrt ili tvrtku da sa hrvatskom tvrtkom sklopite ugovor o poslovno tehničkoj suradnji i zatražite poslovnu dozvolu. Također ako ste zaposleni u nekoj tvrtki u Srbiji i ona to želi može vas izaslati na rad u RH na temelju istog takvog ugovora o poslovno tehničkoj suradnji. To je ono što možete do nove godine.

 

Od nove godine je novi Zakon o strancima i nova pravila igre, a kakva će ona biti to se još uvijek točno ne zna jer još podzakonski akti nisu doneseni.

 

Kvota radnih dozvola za 2008 godinu još nije donesena i nemam pojma da li će u kvoti biti i mjesta za arhitekte, do sada čini mi se da nije bilo.

 

Ne znam jedino kako je to sa priznavanjem strane diplome za arhitekta, ali što se tiče poslovne dozvole odnosno rada u RH to bi vam bilo to.

 

Još jedna napomena,svi oni kojima se poslovna dozvola izda po sadašnjem zakonu o strancima morat će u roku od 8 mj. od stupanja na snagu novog zakona uskladiti se sa njim.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija