Jump to content

pripadnik HVO-a - PTSP - mirovina???


tea_t

Preporučene objave

Pozdrav svima. Imam jedno pitanje. Moj tetak, inace pripadnik HVO-a, ali sudjelovao i u Oluji, je predao zahtjev za mirovinu u HR. Dobio je odbijenicu jer nije znači da nije ni ranjen, niti zarobljen, pa stoga ne moze dobiti mirovinu, što je i istina. No, sto moze dobiti ako se lijecio dva puta na Rebru, dijagnoza kronična depresija itd. - ukratko potvrđen mu je PTSP i na lijekovima je konstantno. Koja on prava ima? Državljanin je HR, sa prebivalistem u BiH. Molim pomozite! Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

tea_t je napisao:

Od 1991. do kraja prosinca 1996. je bio u HVO-u. Ali, sudjelovao je kao pripadnik HVO-a i u Oluji i u Ljetu 95. Nositelj je Hrvatske spomenice. Dobio je ocjenu komisije da ima invaldinost 40% na osnovu PTSP-a. Koja su mu prava?

S obzirom da nije bio pripadnik HV-a već isključivo HVO-a, na njega se ne odnose odredbe Zakona o pravima HB iz DR i članova njihovih obitelji. Također, s obzirom da mu je status RVI HVO priznat po osnovi oboljenja (PTSP), ne ispunjava uvjete iz Ugovora RH & BiH za priznavanje prava na mirovinu u iznosu razlike između iznosa osobne invalidnine koju dobiva kao RVI HVO i iznosa invalidske mirovine koju izračuna HZMO.

Dakle, jedino mu ostaju prava koja RBiH prizna za RVI po odredbama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji (Službene novine Federacije BiH, broj: 33/2004).

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Kao što reče kolega, Sporazum je kristalno jasan, ali neka on pokuša sa vojnom mirovinom u BiH. Evo i ljetos su davali posebne uvjete, čin, godine starosti, časnički otpust i slično. Pa može li se naći negdje tu? Uglavnom u zadnjih pol godine pozivali su razvojačene branitelje i nudili mogućnosti umirovljenja da u priliku pokušaju rješiti status za "one koji nisu ni tamo ni ovamo" ( vrijeme poizmaklo, bolest i sl.).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija