Jump to content

Prava po uzdrzavanju


soole

Preporučene objave

U vrijeme trajanja prvog braka u kojem nisam imao dijece postao sam otac dvoje vanbracne dijece iz neobvezujucih veza (razlicite majke). Sada zivim u drugom braku i imam troje dijece rodene u toj bracnoj zajednici. Za vanbracnu dijecu sam nekoliko godina dosta uredno skrbio (placao alimentaciju), a onda sam za jedno dijete prestao placati iz slijedeceg razloga. Majaka dijeteta je inzistirala da dijete vidjam isklucivo po parkovima i sl.mjestima i nikako nije pristajala da ga povedem u svoj dom da upozna polubracu (moja sadasnja supruga je inzistirala na tome) niti sam pred dijetetom smio spominjati polubracu niti obitelj koju sam zasnovao.Kada sam joj pokusao predociti da cu prava potraziti kod socijalnih radnika ili na sudu, rekla je da ce prisegnuti da dijetetu nisam bioloski otac. Kako nisam nikako mogao postici kompromis sa majkom dijeteta prekinuo sam sve kontakte sa njima. Interesira me sto mogu po tom pitanju poduzeti ja, a sto majka dijeteta, takoder me interesira koliko je u takovim slucajevima visina alimentacije koju bi trebao placati ( u %).

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dijete u svakom slučaju ima pravo poznavati (i susretati se i družiti se) oca, bake, djedove, sestre, braću, polubraću i polusestre. To neće ovisiti o želji djetetove majke, već koliko ćete vi biti u tome uporni. Da dijete ima na to pravo a u svrhu njegove dobrobiti govori i čl. OZ:

Sud će u izvanparničnom postupku na prijedlog sestre ili brata, odnosno polusestre ili polubrata, donijeti odluku o susretima i druženju s maloljetnom sestrom ili bratom, odnosno polusestrom ili polubratom, uzimajući u obzir dobrobit djeteta.

Moguće da majka vašeg djeteta nije upoznata i s ovom mogućnošću, pa smatra kako sve ovisi isključivo o njenoj volji.

To je prvenstveno pravo djeteta, ujedno i vaše.

 

Iznos uzdržavanja ne ovisi o "takvim situacijama", već o djetetovim potrebama i mogućnostima roditelja, a poznato vam je da ste dijete dužni uzdržavati.

 

Osporavati očinstvo ili majčinstvo može dijete do 25. godine, a prisega majke u današnje vrijeme nije baš najjači argument :)

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Majka djeteta može vas tužiti u njegovo ime glede uzdržavanja i susreta koje ne ostvarujete. A vi možete zahtjevati da vaše dijete ostvaruje uredan kontakt s vama i polubraćom i polusestrama (vi u njihovo ime jer su malodobna djeca u pitanju).

Obzirom da s djetetom ne kontaktirate niti sudjelujete u njegovo uzdržavanju, ne ostvarujete ni jedan od sadržaja roditeljske skrbi, već nakon 3 mjeseca majka može zatražiti da vam se oduzme pravo na roditeljsku skrb, no svejedno vas to neće osloboditi obaveze uzdržavanja djeteta.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija