Jump to content

samo moje


sisi-susu

Preporučene objave

  • 3 tjedna kasnije...

Zex je napisao:

Imovina koja je stečena prije braka i dalje ostaje zasebna imovina svakog od supružnika. U slučaju razvoda dijeli se samo ona imovina koja je nastala za trajanja bračne zajednice.

 

Je li obiteljski zakon iz 2003. najfriškija verzija?

 

Članak 253.

 

(1) Imovina koju bračni drug ima u trenutku sklapanja braka, ostaje njegova vlastita imovina.

 

Imam kuću u kojoj stanujem. Treba još završti potkrovlje, staviti fasadu.... Kuća u vlasničkom listu stoji samo na mene.

 

Ako se oženim i kuću žena i ja završimo zajedničkim novcima - vrijedi li ovaj gore citirani članak i dalje u moju korist?

 

Hvala!

 

A.

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

lajavica je napisao:

Stan je vaš, ako imate dokaz da je stečen prije sklapanja braka, ali stvari u njemu mogu i ne moraju biti samo vaše, odnosno nekakvo ulaganje, ako je urađeno za vrijeme

Lijep pozdrav

 

Može li se - a da nije ugovor pobojan ili ništavan - to urediti predbračnim ugovorom? Dakle - u slučaju razvoda za deset godina nek nosi sve ali da se ne povlačimo po sudovima za kuću....?

 

Gdje bih na webu mogao naći primjer takvog ugovora.....?

 

Adagio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iuris10 je napisao:

Ne postoji predbračni, već samo bračni i izvanbračni ugovor. Dakle, ukoliko ste u braku možete bilokad bračnim ugovorom urediti odnose na postojećoj i budućoj imovini. Potpisi na ugovoru moraju biti ovjerovljeni kod javnog biljeznika.

 

Još nismo u braku. Vjenčat ćemo se za nekoliko mjeseci. Ako ugovorom sad uredimo imovinske odnose - kako se taj ugovor zove?

 

Ima li negdje "špranca" pa copy/pastam i odem kod bilježnika ili je najbolje otići kod advokata da sastavi ugovor...?

 

Pojam predbračnog ugovora - koji se jako često spominje u tisku, televiziji, pogotovo trač- rubrikama - u stvari u pravu ne postoji?

 

A.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

Pozdrav. Ovo mi je prvi post pa se nadam da neće biti zapostavljen od strane kompetentnih korisnika ovog foruma.

 

Situacija je sljedeća. U vezi sam sa svojom zaručnicom već preko 4,5 godine i prije nekoliko mjeseci njen otac nam je kupio gradilište sa jednom starom kućom koju ćemo uskoro početi adaptirati. Problem je u tome što je njen otac u kupoprodajnim ugovorima naveo samo njeno ime tako da je nekretnina trenutno u potpunom vlasništvu moje zaručnice. S obzirom da se nemamo u planu vjenčati prije nego se ostvare uvjeti za useljenje htio bih napraviti izvanbračni ugovor kojim bi definirali vlasništvo na nekretninom 50-50.

 

Skinuo sam predložak izvanbračnog ugovora sa http://www.legalis.hr/modules/predlosci03/visit.php?cid=1&lid=24 i napravio korekcije u skladu sa onim što bi želio osigurati tim ugovorom.

 

Ono što bih zamolio nekog sa ovog foruma tko ima kompetencije da mi samo potvrdi da li je ovakav tekst ugovora pravno ispravan. Kopiju mogu poslati mailom ili ako je bolje staviti ju u sljedeći post ukoliko bi netko bio toliko ljubazan da mi izvrši ovu provjeru.

 

Osim toga imam još dva pitanja.

 

Zanima me po kojem principu javni bilježnik vrši naplatu sklapanja ovakvog ugovora, te da li je nakon sklapanja izvanbračnog ugovora potrebno izvršiti zahtjev za raspodjelu vlasništva nekretnine i u katastru i ostalim nadležnim institucijama ili je sami ugovor osiguranje prava vlasništva.

 

Toliko za sada :-D.

 

Unaprijed zahvaljujem an svim korisnim savjetima, prijedlozima i sugestijama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Drazen80 je napisao:

Tako je. Nekretnina je kupljena samo na kćerku. Usmeni dogovor oko podjele vlasništva je postignut samo sada želim provjeriti na koji način je to najbolje i nejbezbolnije pravno izvesti.

 

Najbolje je bračnim ugovorom

u kojem ćete definirati tko što dobiva u slučaju rastave

odnosno kako ćete podijeliti

eventualna vaša ulaganja u nekretninu za koju je kao

vlasnik upisana vaš zaručnica

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na informaciji. S obzirom da ću ja podići i isplaćivati kredit kojim ćemo izvršiti adaptaciju kuće ne bih htio ispasti 'magarac' pa bih se htio osigurati ako nešto pođe po zlu što se u današnje vrijeme nikad ne zna.

 

Ukoliko bi mogao dobiti odgovor na dva pitanja iz mojeg prvog posta

 

--cut--

Zanima me po kojem principu javni bilježnik vrši naplatu sklapanja ovakvog ugovora, te da li je nakon sklapanja izvanbračnog ugovora potrebno izvršiti zahtjev za raspodjelu vlasništva nekretnine i u katastru i ostalim nadležnim institucijama ili je sami ugovor osiguranje prava vlasništva.

--cut--

 

to bi bilo odlično. A zanima me i da li bi tko mogao provjeriti tekst ugovora koji sam sastavio i dati mi eventualno sugestiju ili savjet ukoliko nešto nije pravno ispravno ili je potrebno još nešto nadodati.

 

Unaprijed zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija