Jump to content

please, sef ceka odgovor


zderonja

Preporučene objave

1. da li jediinica lokalne samouprave objekte ili uređaje kom. infrastrukture može prenijeti u vlasništvo td-a koji je u suvlasništvu jls-a??

 

2. kada jls sufinancira ili financira gradnju objekta i uređaja kom. infrastrukture može li investitor tih građevina biti td u suvlasništvu jls-a??

 

kojim zakonom i kojim clankom je to propisano??

mucim se sa tim!! :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kad bi se ovdje radilo o jednostavnom odgovoru, vaš šef ne bi na njega čekao, nego bi sam na njega odgovorio. :-D

 

Mnogo je tu više materije od jednog članka ili zakona. Radi se o iznimno kompliciranoj materiji...

 

1. Objekti i uređaji KI su javna dobra u općoj uporabi i zbog toga ne mogu biti predmetom stvarnih prava. To znači, ne smiju se otuđivati, prenositi, ne mogu biti predmetom ovrhe, niti pak ih se može stjecati. (Zakon o vlasništvu i stvarnim pravima mislim čl. 35)

 

Dakle, odgovore je NE, JLS ne smije prenijeti komuanlnu infarstrukturu u vlasništvo trgovačkog društva, bez obzira što ima poslovne udjele ili dionice u tom društvu. TD je različita pravna osoba od JLS.

 

2. U praksi je međutim vrlo česta situacija takva, da su ovi objekti već preneseni u vlsaništvo trgovačkih društava. Pa vi sad mislite...

 

Pretpostavčljam da je do voe zbrke došlo stoga, što je zakonodavac vrlo jasno rekao da su npr. groblja uvijek u vlasništvu JLS, ali ništa tako decidirano nije nikakvim propisom (ZAkonom o komunalnom gospodarstvu) propisano za objekte i uređaje komuanlne infrastrukture.

 

3. Pretpostavljam da JLS (su)financira izgradnju iz onih sredstava koja se u skladu sa ZOKG (čl. 20 i 35) prikupljaju od građana u cijenama komunalnih usluga. ZOKG kaže da su to namjenska sredstva - za izgradnju komunalne infrastrukture. TAkva sredstva JLS može i smije koristiti samo u zakonom propisane namjene.

 

4. Ako se radi o sufinanciranju, trgovačko društvo će moći biti investitor i ishoditi potrebite dozvole. Međutim, za dio sredstava koji finacira JLS, JLS mora u poslvnim knjigama evidentirati rashode za nabavu nefinancijske imovine i istodobno uvećati imovinu. (Namjena sredstava određena je ZOKG, a način knjiženja Pravilnikom o pror. računovodtsvu).

I taj dio se onda zbog onog članka iz ZOV-a ne može prenositi u imovinu društva. Ali mu se može dati na upravljanje.

 

5. Najnovija sudska praksa govori svemu ovome u prilog, tako da i ne dopušta povećanje temeljnog kapitala društava za vrijednost javnih dobara - u ovom slučaju objekata i uređaja komunalne infrastrukture. (pročitajte Zakon o trgovačkim društvima koji se odnosi na povećanje kapitala)

 

U praksi je međutim (do sada) jako puno takvih vrijednosti upisano u temeljni kapital društava. Smijete se zamislit još jednom....

 

 

P.S.

Vjerujem da i nakon ovog posta nećete biti puno pametniji. žao mi je što ovo ne mogu napisati kraće ili jednostavnije, ali ovo je priličan problem. Ipak, čini mi se rješavanje ide u dobrom smjeru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija