Jump to content

bitka za skrbnistvo


marin7

Preporučene objave

...kojim se putem mora ici da bi se dobilo skrbnistvo nad necakinjom nakon smrti njene majke jer dijete nije rodjeno niti u braku, niti izvanbracnoj zajednici i otac nikad nije sudjelovao u njenom odgoju i zivotu i uz to je problematican sa svim mogucim negativnim karakteristikama da bi bio adekvatan djetetu pruziti normalan zivot..

...kome se treba obratiti sudu, centru za socijalnu skrb na koji nacin....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pretpostavka je da je otac djeteta upisan u matične knjige bez obzira što dijete nije rođeno u braku ili izvanbračnoj zajednici.Ta činjenica,unatoč tome što otac ne vrši skrb nad djetetom, u zakonskom smislu znači da je on skrbnik tog djeteta.

Da bi se malodobnom djetetu,čiji je jedan roditelj umro odredio novi skrbnik potrebno je da se oduzme pravo na roditeljsku skrb drugom roditelju djeteta.

To pravo je moguće oduzeti jedino u sudskom izvanparničnom postupku ukoliko su zadovoljeni uvjeti iz čl.144 Obiteljskog zakona.

Postupak za lišenje roditeljske skrbi dužan je pokrenuti CZSS,dijete ili sud po službenoj dužnosti.

(čl. 114.st.3 ObZ-a)

U slučaju pokretanja postupka za lišenje roditeljske skrbi CZSS će imenovati djetetu posebnog skrbnika.

Stoga je najbolje da se obratite nadležnom CZSS i da nakon razgovora s vama i djetetom,te ocem djeteta, utvrdi činjenično stanje.Nakon toga se eventualno može pokrenuti postupak pred sudom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru, zanima me samo jos posto dijete vec zivi sa svojim potencijalnim skrbnikom i njegovom obitelji , odnosno zivi u obiteljskoj zajednici u kojoj je zivjela dosad sa majkom.....zanima me sta u slucaju da se taj otac pojavi i zeli odvesti dijete sa sobom, ima li na to on pravo ili dijete moze ostati i nastaviti zivjeti u kuci i zajednici u kojoj je zivjela i dosad dok sud ne odluci o skrbnistvu...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zanima me da li je u ovom slucaju koji je naveden posto djevojcica od svog rodjenja vec zivi u zajednickoj obitelji sa svojim potencijalnim skrbnikom...a ne sa svojim ocem s kojim nikad nije zvijela....

...je li to prednost odonosno ima li to udomiteljstvo recimo kakav znacaj...i mora li se ici u postupak oduzimanja roditeljske skrbi ocu i dodjeljivanja skrnistva bratu pokojnice...

...odnosno koja je razlika izmedju udomiteljstva i skrbnistva??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija