Jump to content

Nužni prolaz


zozef

Preporučene objave

Sklopite ugovor sa susjedom temeljem kojeg vi kao vlasnik poslužne nekretnine osnivate pravo stvarne služnosti puta u korist susjedove povlasne nekretnine, u širini 5 m na južnom/sjevernom/zapadnom/istočnom dijelu nekretnine k.č.br.---- K. O. ---.

Obavezno se navodi i da dopuštate da se pravo služnosti upiše u zemljišnu knjigu.

Ovo je naravno pojednostavljena verzija. Kao što Ribarica navodi, time se ograničava vaše pravo vlasništva, pa radi svake sigurnosti konzultirajte odvjetnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Samo me zanima da li se ovdje radi o služnosti puta ili nužnom prolazu???

Jer nužni prolaz je služnost puta koju je osnovao sud na zahtjev vlasnika nekretnine do koje nema nikakve ili nema prikladne putne veze s javnim putom stoga potrebno je znati da Vi nužni prolaz uopće ne možete dati nego ga određuje sud.

 

Ako želite pomoći susjedu, vi dajete pravo služnosti puta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svakako prije odvjetnika, nemojte to raditi i izvoditi nuzni prolaz ili pak sluznost puta, bez ovlastenog geodetskog strucnjaka, a koji bi prema vasem dogovoru sa susjedom trebal sprovesti to u kompletu s izmjerom u katastru i zemljisnim knjigama!

Dakle, prije odvjetnika svakako konzultirajte ovlastenog geodetu...strucnjaka kak se moze u stvarnosti izvesti sluznost puta? ;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 11 mjeseci kasnije...

Pozdrav!

 

Imam problema sa svojom zemljom i kućom, koji su drugi red od ceste. Na moju se zemlju više ne može doći preko susjednog zemljišta, jer su me odsjekli investitori novogradnje, a drugog prilaza nema!!

 

Informirao sam se o pravilima nužnog prolaza, no ne znam kako formalno pokrenuti zahtjev(tužbu). Da li se predaje tužba općinskom sudu, ili se predaje zahtjev izvanparničnom sudu, te na koji se način izvode dokaze.

Ako netko ima šprancu, puno bi pomoglo:

alandovic@yahoo.com

 

 

Unaprije Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 7 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija