Jump to content

prijava u kucanstvu radi ostvarivanja prava na naknadu za nezaposlene


giovanna

Preporučene objave

Nedavno sam potpisala sporazumni otkaz te samim time izgubila pravo na naknadu za nezaposlene.

Dobila sam informaciju da to pravo mogu ostvariti ako se prijavim u nekom obrtu ili kucanstvu kao kucna pomocnica na rok od 2 dana, platim 70ak kuna te nakon toga prijavim na Zavod za zaposljavanje.

Da li je to istina i kakav je proces te prijave na kucanstvo, kojoj sluzbi se moram javiti, sta je sa zdravstvenim? Moram li sastaviti nekakav ugovor o radu i kako mora izgledati?

Bila bih jako zahvalna ako bi mi netko mogao pomoci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sa fizičkom osobom sklopite ugovor o radu na određeno vrijeme, baš da je dva dana ne bih rekao jer će nekome postati sumnjivo, ali mjesec dana je sasvim OK, za to vrijeme bi Vas porezi i doprinosi ne bi smjeli izaći više od tisuću kuna, ovisno o visini bruto plaće na koju se prijavite ( što manje to bolje jer Vam ionako nije od neke koristi veliki iznos, a više Vas košta doprinosa i poreza ). Nakon sklapanja ugovora ispunjavaju se obrasci za poslodavca i radnika u HZMO i HZZO. Nakon što prestane ugovor o radu ( poslije mjesec dana ) poslodavac Vam zaključi radnu knjižicu i vi sa knjižicom i ugovorom o radu ( koji je prestao ) idete na zavod za zapošljavanje i ostvarujete pravo na naknadu jer Vam je prestao radni odnos na određeno vrijeme. Vaš poslodavac mora predati odgovarajuće obrasce u REGOS ( RS obrazac ) i Poreznu upravu ( ID obrazac ) i uplatiti za Vas doprinose i poreze. Nakon prestanka ugovora o radu jednostavno Vas odjavi sa HZMO i HZZO i stvar je rješena. Zavodu za zapošljavanje bitno je da Vam je zadnji radni odnos prestao na jedan od razloga zbog kojega ostvarujete pravo na naknadu, a to je prestanak ugovora o radu na određeno vrijeme. Sretno i nemojte više nikad potpisati sporazum o prestanku ugovora o radu!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija