Jump to content

Kako se postaviti prema poslodavcu i poslu u ovakvoj situaciji?


maya01

Preporučene objave

Diplomirala sam prije pola godine,pokušavala sam nać odvjetnika ili (teže) sud za odraditi vježbenički staž,međutim to je u Splitu jako teško,gotovo nemoguće...To mi je bio najbrži i put do pravosudnog i do stjecanja praktičnog iskustva u struci.Stjecajem okolnosti uletio mi je posao u jednoj privatnoj firmi koja nema pravnika,a izvan je grada oko 60 km...Svako jutro putujem,radim sama,neznam uopće koliko je moguće naučiti nešto sam...praktički obavljam posao tajnice i s toga ne mrdam...Plaća je oko 3200kn a troškove prijevoza nemam plaćene...dižem se u 5 ujutro,kući dolazim u pet popodne..

Vikendom me šef zove svakih 5 minuta da mu nešto pišem,nekakva pisma i dopise...pa ni u slobodno vrijeme nisam slobodna..

Meni je radit važno,ali baš pod svaku cijenu....

Neznam što da radim, dali da u hodu lagano se raspitujem o drugim mogućnostima...

Sada bi mi odvjetnik bio prioritet...

Hvala

 

p.s. Koliko znam, poslodavac danas nije obvezan platiti putne troškove radniku...to je volja njega samoga..iako bi to po meni trebala biti njegova obveza

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ljudsko pitanje...zadržati loš posao i trpjeti gnjavljenje, ili otići i pokušati s novim...tu vam nitko ne može dati savjet koji bi nešto puno značio...ja bi na tvom mjestu nastavio raditi tamo, ali bi aktivno pokušavao naći nešto drugo. e da...vikendom bi isključio mobitel, ili makar blokirao šefov broj...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To sam i imala u planu,bez nečega konktretnog i sigurnog,a i naravno povoljnijeg za mene bolja je i ova varijanta nego ne raditi..

A mobitel mogu pokušati isključiti ali onda mi ništa ne garantira da će mi sutradan vrata ureda bit otvorena...to je nažalost privatnik,njemu je radno vrijeme 0-24 i to pomalo sebično očekuje i od svojih radnika,tako da svi mi moramo živjeti poduzetnički život,s tom razlikom što on na tome ima dobru zaradu a mi fiksnu crkavicu..

Kažem,mogu pokšati isključiti mob.pa ću jako brzo uvidjeti ishod.

Ne kažem da su odvjetnici puno bolji,i oni su privatnici više manje ali tu imam cilj,stjecanje prava na polaganje pravosudnig ispita u kratkom roku i učitelja koji me podučava poslu.

 

btw...Koje je vaše mišljenje o gore navedenom da radim sama bez ikoga da mi pomaže...jeli moguće pravnu struku u praksi svladati sam..a jako je kompleksno područje

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pravosudni, makar mi se tako čini, najlakše polažu oni koji na njega idu iz odvjetništva ili sudstva, posebno radi toga što se svaki dan sreću s problemima i pitanjima koja se pojavljuju na ispitu...ovo se posebno odnosi na procesna prava - kazneno i građansko - ali i na druga područja u kojima ispitivači često traže povezivanje i ističu primjere iz prakse...

 

pravnu struku savladati sam? Nitko nije savladao pravnu struku u cijelosti, važno je znati osnove i u njima biti dobar ( mislim da su osnove pokrivene pravosudnim ), a za ostalo samo trebaš znati u kojem se zakonu nalazi odgovor...

 

sama...puno teže nego uz odvjetnika, pa makar bio on i ko tvoj šef. ipak drži se nisi jedina u tom položaju, uspjet ćeš i ti.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

btw...Koje je vaše mišljenje o gore navedenom da radim sama bez ikoga da mi pomaže...jeli moguće pravnu struku u praksi svladati sam..a jako je kompleksno područje

 

Moguće je, teško ali moguće, ovisi od čovjeka do čovjeka, no za te novce za koje Vi radite sa stručnom spremom koju imate........bez nadoknade troškova prijevoza........ja bih odmah bez odgode tražio nešto bolje plaćeno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja još nisam upoznala kolegu koji je pripravnički odradio samostalno...nije se problem snaći u zakonima,nego naučit raditi i razmišljati pravnički kroz taj rad...da vam netko pokaže za početak kako se i šta radi, pa i da pogriješite određeni broj puta pa vas netko ispravi..tako se najbolje uči..i onda se može reći da ste prožvakali praksu i struku.

 

Ali eto,možda ima ljudi koji su uspjeli postati vrhunski pravnici bez ičije asistencije...iako ja takvu osobu neznam..

SVAKI PRAVNIK MORA BITI ŠEGRT,nedavno mi je rekao jedan poznati odvjetnik...

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Draga kolegice, ne moraš se opterećivati razinom praktičnog znanja kada je u pitanju polaganje pravosudnog ispita, to je ionako teški štreberaj i može se položiti i bez ikakvog poznavanja prakse. Znači, praksa pomaže, ali nikako nije istina da ukoliko je nemaš, a jako dobro naučiš zakone, da ćeš zbog toga pasti ispit. Nikako. Znači, potrebno je, kako je to nama pravnicima već znano, jako dobro nabubetati sve one divne zakone. Meni se čini da je veći problem vrijeme koje moraš raditi ½na drugim pravnim poslovima½ da bi stekla uopće pravo na polaganje ispita. U odvjetničkim uredima je situacija gadna, ali barem se najbrže dođe do uvjeta za polaganje. Znam da je u Splitu nemoguća misija naći vježbenički staž, znači veza , veza i jedino veza. Postoji jedna alternativna mogućnost, naravno, ukoliko ti nije tako grozna pomisao na to, i imaš nekog tko ti može pomoći s financijama, pošalješ životopis na Hok u Zg i odeš odraditi staž u Zagreb. Mislim da ti na ovom poslu ionako ne ostane baš puno novaca, a i činjenica je da je taj tvoj šef školski primjerak brutalnog kapitalizma, koji te ne plaća koliko bi trebao, neće te ništa naučiti, ionako radiš non stop pa ti to neće biti novina u odvjetništvu, u kojem ćeš barem osjetiti, pa da ti u uredu i ne budu baš od pomoći, barem nekakvu aktivnu primjenu prava i treba ti 18 mjeseci što je znatno kraće nego u firmi. Treba se samo dobro raspitati, barem ovako na legalisu, o uredu koji te kontaktira, da baš ne odeš u nekakav lom od ureda, i to se, barem meni čini puno efikasnije rješenje. Ako ti je ovo nedostupno ili neprihvatljivo, svakako pokušavaj kako god možeš, naći drugi posao. Meni se čini da ti baš imaš volje da stvari budu prave, pa ti želim puno sreće.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno vam hvala na odgovoru,slažem se u potpunosti jer i sama tako mislim...i da, Zagreb mi je sad jedna od opcija iako sam nekako svim silama pokušavala ostati u Splitu ali kad se nemože glavom kroz zid...

Za sada ostajem gdje jesam,truditi ću se da nađem neku sigurnu alternativu pa onda dam otkaz jer ipak gore od ove opcije može biti samo da ne radim.

Znam da je pravosudni samo učenje i učenje, to shvaćam, ali mi je praksa važna upravo radi toga što nakon pravosudnog želim reći da znam posao i da imam neki start i odskočnu dasku za dalje..

Ima svakakvih odvjenika, to je istina, ali si tu u "vatri" prave i istinske struke..teško je ali znam d a iz dana u dan se čeličim i učim.

Ovdje, kao što sam već napisala, nije problem u tome da ja imam mnogo posla, već upravo obrnuto, imam malo posla, uglavnom samo rasterećivanje tajnice koja je pretrpana i dostupnost uvijek 0-24 h šefu.

Svejedno,hvala, mnogo ste mi pomogli...

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija