Jump to content

Upomoć-kupnja auta


daamir

Preporučene objave

Kupujem auto od opunomoćenika. Auto je provjeren i čist, medjutim pojavio se problem..Kad je opunomocenik isao odjaviti vozilo kako bi mi ga prodao, ispostavilo se da to ne moze jer auto ima zabranu otudjenja. Cekam vec mjesec dana, jer me uvjerava da je vlasnik spreman platiti kaznu ili sto vec je da s s auta skine ovrha..Ono sto me muci je kako provjeriti jel stvarno skinuta ovrha i koje dokumente moram imati da, ako na kraju ipak kupim taj auto, budem siguran da su svi dugovi plaćeni i da auto uredno mogu registrirati na svoje ime? HVALA PUNO UNAPRIJED NA VASIM SAVJETIMA!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nešto mi nije jasno - kažete da kupujete auto od opunomoćenika... auto se kupuje od vlasnika. Opunomoćenik je osoba koja u ime i za račun vlasnika upravja vozilom. Tako je to zakonski.

U praksi je dakako tako da je osoba A (kao vlasnik) prodala povlasticu osobi B (kao opunomoćenik).

Ako je auto uvezen na neku povlasticu (npr. invalidsku), vlasnik će morati platiti carinu i porez. I ugovor ćete morati sklopiti s vlasnikom, a ne opunomoćenikom.

 

Kakve to sad veze ima s ovrhom? Ne kužim.

Mislim da ćete morati dodati još neko pojašnjenje. Prije svega na temelju kojeg zakonskog osnova je osoba od koje namjeravate kuptit vozilo opunomoćenik.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Milly je u pravu.

Po ovome se može samo nagađati o čemu se točno radi.

Ono što meni pada trenutno na pamet je to da je opumoćenik osoba koja upravlja vozilom zbog toga što osoba koja ima pravo na povlasticu ne može upravljati vozilom (slijepac), a nositelj je nekog oslobođenja od plaćanja davanja.

Malo više podataka svakako treba

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Utjerivac zakona je u pravu...Koliko ja znam, vlasnik je zaduzen i zato auto ima zabranu otudjenja..prema zadnjim informacijama, vlasnik je platio dug, ali na policiji kazu da auto jos ima zabranu otudjenja. Pa me zanima, pod pretpostavkom da je zaista placen dug, koliko obicno taj proces traje? dok od suda do policije ne dodju spisi da je se skida zabrana otudjenja? problem je u tome sto sam uzeo kredit, uskoro mi istice registracija za sadasnji auto, pa moram uzeti taj ili neki drugi...sto se tice punomoci..to je ona vrsta punomoci prema kojoj opunomocenik moze ciniti s autom sto zeli, pa i prodati ga bez pristanka vlasnika...samo sto je u knjizici vozila ime vlasnika, a ne opunomocenika, do prodaje trecoj osobi ( u ovom slucaju meni),....Mislim da je vlasnika malkice prevario opunomocenika..Jer opunommocenik je uzeo auto s namjerom ga da preproda dalje i nesto zaradi na njemu, ali mu vlasnik ocito nije rekao da je nad autom zabrana otudjenja..tako je vlasnik uzeo kes lovu, a opunomocenik sad ne moze prodati auto...Ispricavam se, prica je komplicirana, ali tako je po onome sto ja znam...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko je do zabrane otuđenja i opterećenja vozila došlo temeljem Ugovora o kreditu za kupnju tog auta, s fiducijarnim prijenosom prava vlasništva na tom vozilu, a ugovor je vlasnik s bankom sklopio od kraja 2005. godine ili nadalje, tada sve terete na autu možete vidjeti u Upisniku sudskih i javnobilježničkih osiguranja, koji se vodi na FINI. Odite u prvu poslovnicu i zatražite uvid.

 

P.S.

Temu selim u izvanparnične postupke.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovako. Ako je dug plaće i ako je sud o tome obaviješten (dakle ako!) onda sud "završava" ovrhu i podatak dostavlja poliji. To se sve odvija u roku od par dana od dana kada ovrhovoditelj dostavi obavijest da je dug plaćen.

 

Međutim može se dogoditi i da ovrhovoditelj "zaboravi" obavijestiti sud da je dug plaćen. U tom slučaju dužnik treba obavijestiti sud da je dug platio i o tome dostaviti dokaz sudu. Tada sud poziva ovrhovoditelja da se izjasni da li je dug plaćen. Ako on to potvrdi, onda slijedi kako sam rekao

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po novim informacijama, do zabrane otuđenja, odnosno ovrhe doslo je jer vlasnik nije plaćao porez na auto...dug je plaćen ( iako još čekam da mi javi broj sudskog rješenja da to provjerim), ali stvar je zapela na sudu..navodno se čeka nečiji potpis, da bi se na temelju tih papira zabrana otuđenja "skinula" i na policiji..Tko takav dokument mora potpisati? predsjednik suda ili..? Dug je navodno plaćen prije dva tjedna, pa mi nije jasno čemu toliko otezanje? Radi li se možda tek o sporosti naših sudova? I kakvu ulogu u cijeloj priči ima porezna uprava?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moja greska. Auto ima zabranu otudjenja jer vlasnik nije plaćao porez na firmu koju je imao...pa su mu pod ovrhu stavili vozilo u njegovu privatnu vlasništvu... pročelnik porezne trebao bi navodno ovih dana potpisati dokument da je dug plaćen, pa će auto biti moguće odjaviti na policiji i valjda ću ga imati ovaj tjedan. :-) Hvala svima na pomoći, iako je još sve moguće.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija