Jump to content

Minimalna braniteljska


BRAVO

Preporučene objave

sterop je napisao:

morskywuk ali opet to ovisi i o radnom stažu nemože onaj sa ,nap.10g i onaj sa 15g imat isto.tu nešto ne štima ili ja nisam skužio pitanje.(hvala na odgovoru)

 

Mislim kako će sljedeće sve "razbistriti" (iako po meni nije bilo ništa nejasno za onoga koji pozorno čita postove...):

Najniža mirovina

 

Članak 31.

(1) Korisniku invalidske ili obiteljske mirovine koji je dijelom ili u cijelosti ostvario mirovinu prema odredbama ovoga Zakona, a mirovina je manja od najniže mirovine odredit će se najniža mirovina prema stavku 4. ovoga članka.

(2) Korisniku starosne ili invalidske mirovine, hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata kao i korisniku obiteljske mirovine iza smrti hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata koji je ostvario mirovinu prema općem propisu, a mirovina je manja od najniže mirovine odredit će se najniža mirovina prema stavku 4. ovoga članka.

(3) Hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata koji je navršio 65 godina starosti (muškarac), odnosno 60 godina starosti (žena), a ne ispunjava uvjete mirovinskog staža za stjecanje prava na starosnu mirovinu prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, izuzetno od odredbi stavka 1. i 2. ovoga članka, pripada pravo na mirovinu u visini najniže mirovine određene prema odredbi stavka 4. ovoga članka.

(4) Najniža mirovina određuje se od osnovice koja iznosi 45% prosječne neto plaće svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj, u godini koja prethodi godini ostvarivanja prava, a prema podacima Državnog zavoda za statistiku.

(5) Najniža mirovina određena prema stavku 1. ovoga članka korisnika invalidske mirovine zbog profesionalne nesposobnosti priznate prema članku 15. ovoga Zakona određuje se uz primjenu mirovinskog faktora iz članka 80. Zakona o mirovinskom osiguranju.

(6) Najniža mirovina određena prema stavku 2. ovoga članka određuje se uz primjenu polaznog faktora iz članka 78. i mirovinskog faktora iz članka 80. Zakona o mirovinskom osiguranju.

(7) Najniža mirovina prema stavku 1. i 2. ovoga članka kao i mirovina priznata prema stavku 3. ovoga članka usklađuje se početkom svake kalendarske godine s promjenom prosječne neto plaće svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj u prethodnoj godini.

(8) Najniža mirovina određena prema stavku 1. i 2. ovoga članka kao i mirovina priznata prema stavku 3. ovoga članka ne pripada korisniku mirovine za vrijeme zaposlenja ili obavljanja samostalne djelatnosti.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja sam mislio na početni post (...dali netko zna dali će ići gore ova mirovina pošto je ona 45% od prosijećne neto plače u Hrv...?) i ono što su sudionici foruma "prilijepili" uz taj post.

Dužina staža igra ulogu ali ona "ispada" iz igre tj. više nije bitna kad je u pitanju primjena čl. ZOPHBDR koji sam naveo i to bez obzira "krenuo" ti u mirovinu kao DVO po čl. 11 ili kao soboslikar iz susjedovog obrta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Njorac je napisao:

Pozdrav kolegama,

pa da se i ja uključim. 31,5 god. staža, od 01.07.07. u mirovini, MUP, djelatni satav, po zvanju inspektor, dobio 2.918,00 kuna. Naravno, uložio sam žalbu.

kolega,u koju si ti mirovinu otišao, po zomo ili po zophb?

i na što si se žalio?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Išao sam po članku 6. Zakona o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih sl. osoba. Žalio sam se jer mi nigdje nisu naveli da sam dragovoljac DR, nisu mi preveli zvanje. No najvažnije, vlada je svojom uredbom odredila da se moja kapitalizirana sredstva iz II stupa, prenose u I stup. Mirovinski je pak, računao samo što sam uprihodio u I stup. Cijenim da je vladina uredba u koliziji sa ustavom, jer se radi o mojoj imovini. Generalno, smatram da se ovo pitanje treba urediti posebnim zakonom, te sam u tom smislu već proslijedio inicijativu SPH.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hmm, opet nekako premalo podataka da bi ti se odgovorilo na pitanje ali po svemu sudeći ti si sjeo u krivi autobus koji vozi u mirovinski.

trbaš podnijeti zahtjev za mirovinu po zophb i onda će ti se uzimati u izračun status dragoviljca, rvi itd.

u svakom slučaju ovakva mirovina će ti biti veća od ove koju sad imaš.

ako što nije jasno oko postupka za odlazak u braniteljsku mirovinu imaš postova na ovom forumu ili pitaj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molio bih savjet

Imam 40.g. 14.g. staža, branitelj kraj 91-92g.dobio inavalidsku profesionalnu mirovinu u iznosu 1700,26kn,lječim se od PTSP redovno oko 3 g,iako još nemam status HRVI

Nije mi jasno ovo oko omjera rat-civilno,pošto mi to nepiše u rješenju,trebam li to tražiti sada i šta sa tim dobivam ili čekati status HRVI

Pozdrav i hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

zkova je napisao:

nema poreza do 3500 kn samo osnovica i sad ovo uvečanje od 2.55%za 3 mjeseca

Ako ćemo "cjepidlačiti": za osobu umirovljenika s invaliditetom (HRVI manji od 100% i bez prava na tuđu pomoć, bez drugih osnova za smanjenje porezne osnovice ...) nema poreza do (uključivo) 3480 kuna mirovine (mirovine plus zaostaci,...).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija