Jump to content

Previse pitanja u vezi sporazumnog raskida braka


Pomagajte_Drugovi

Preporučene objave

 

Par puta sam zalutao na ovaj forum i vidio sam svakakvih postova, ali nikad nisam se nadao da cu postat jedan od korisnika koji traze savjet.

 

27 mi je godina, u braku sam od 2001 godine. Prve dvije godine braka zivjeli smo zajedno, nakon toga zbog teske materijalne situacije smo se odlucili na odvojen zivot. Supruga zivi sa roditeljima, ja zivim sam, nedaleko od nje.

 

Problemi su poceli naravno odmah po stupanju u brak, ali sve je to bilo nesto normalno. Otkad smo poceli odvojeno zivjeti, pocele su komplikacije.

 

Sad trenutno, nakon 6 ipo godina braka, dolazimo do cina sporazumnog prekida. Prije godinu ipo dana, supruga je imala jednu afericu. Na kraju ta aferica je postala punokrvna afera, ona je zaljubljena i slicno, i ne moze ga zaboraviti. Oprostio sam joj aferu, ali godinu dana nakon toga, jos uvijek situacija je potpuno ista. U ove 4. godine supruga je posjetila moj stan (zivim kao podstanar kod jednog profesora, iznajmio sam sobu) jedno 20tak puta, dakle 5 puta godisnje otprilike. Zanemarivala je moje potrebe da budem s njom, kako u seksualnom tako i u aseksualnom smislu. Odbijala je ponovan odlazak u podstanarstvo vec 3 godine a glavni razlog je bio jednostavniji zivot s njenom obitelji, manje obaveza i naravno financijska situacija, s kojom se, nazalost, moram sloziti da je djelomicno bila u pravu.

 

S obzirom da je situacija nedavno postala nepodnosljiva, odlucili smo se na ovaj korak, dakle sporazumni raskid braka.

 

Sad, ona ne zeli bracnu nevjeru kao ni omalovazavanje mene kao osobe i neispunjenje svojih "bracnih duznosti" uvrstiti u cijelu molbu. Obiteljski sastanci su bili kavice subotom i nedjeljom ili pokusaj sastanka u njenoj sobi koju je dijelila sa rodicom i bakom i nasim djetetom. Dakle od obiteljskog zivota imali smo 10 dana u mojoj kuci na moru kad je bila voljna dovuci se iz Splita. U braku je bila sklona teskim depresijama kao i ponasanju koje je granicilo suicidnim, cak je par puta i rezala zile, mislim toliko tih stvari sad izlaze na povrsinu, tako da iskreno ne znam sta da stavim u molbu koju mi je rekla da napisemo zajedno, a koja je potrebna za sporazumni prekid.

 

Dodatna teskoca je dijete koje je neuromuskulativni olesnik, i koje je sad vidim jedini razlog koji nas je i drzao zajedno. Utvrdjen invaliditet je 100%, i situacija iz godine u godinu ce biti sve teza kako se bolest, misicna distrofija, bude razvijala. Ja sam kriv sto evo jos uvijek nisam uspio zavrsiti fakultet, i osigurati financijsku stabilost koja bi nam pomogla da postanemo ponovno obitelj, iako od roditelja i student servis poslova, repeticija i sl. imam nekih 4000kn prihoda koje jedva pokrivaju troskove sobe i hrane, s obzirom da se hranim po fast foodovima i sl.

 

Sad evo obracam se vama za savjet.

 

27 god, student, nemam napravljenu radnu knjizicu, nikakve prihode, jednu nekretninu koja je bila upisana na mene 2 godine prije stupanja u brak, zivim odvojeno sa suprugom vec 4 god, sin je tesko bolestan, zena blago psihicki (u nekim trenucima) bolesna, a iskreno nisam ni sam normalan nakon svega sta sam prosao u ovih 6 godina. Zanima me sta bi trebao staviti u tu molbu, kako te molbe izgledaju, ona se ne slaze sa mnom da se u molbu stavi njena bracna nevjera, o njenom psihickom stanju nismo razgovarali, i ne znam kolo bi to bila olagodna a koliko otegodna okolnost u svemu ovome.

 

Dogovor je da dijete ostane s njom, s tim da ga ja mogu vidjat svakodnevno, iako bi zelio da po zakonu bude specificirano da je kod mene svaki drugi vikend kao i 7. i 8. mjesec, u vikendici na moru jer je to dio rehabilitacije, oko alimentacije se nismo dogovorili jos uvijek. Oko alimentacije je rekla da nece traziti nista, ali bez obzira na sve to, ipak je moj sin, i ipak zelim se skrbiti o njemu bez obzira kolko je teska financijska situacija u ovom trenutku.

 

Dakle mene zanima, gdje mogu pogledati kako ta molba mora izgledati.

Kolko cesto mogu traziti od suda da mi dopusti da posjecujem dijete.

Kolika je minimalna zakonska alimentacija koju moram placati, te otkada krece to placanje, po pocetku postupka ili po zavrsetku, jer vise od minimuma ne mogu platiti a ne zelim ici na zakonske procedure da ona mene uzdrzava i slicno.

Sto se psihofizickog stanja moje supruge i mene tice, vidio sam da mogu zatraziti psihicko vjestacenje, koja je poanta svega toga, jel to nesto sto traje 1-2 seanse, ili se to odradi kvalitetno.

Sto se tice nekretnine koja je u moje vlasnistvo upisana prije braka, ima li ona ikakva prava na nju.

I sto se preljuba tice, kao i nebrige o meni i mojim potrebama (osjecaji, razgovor, intima) kolko je pametno da inzistiram da se i to upise u zahtjev.

Nakon sporazumnog raskida i utvrdjenih okolnosti, moze li ona dodatno traziti ili me tuziti u vezi bilo cega.

 

Previse pitanja, ako mozete bar malo svjetlosti unijeti u ovo, bio bi vam iznimno zahvalan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1.Tužba za razvod braka podnosi se nadležnom Općinskom sudu.Tužba je u biti jednostavna i u njoj postoje osnovni podaci o bračnim drugovima i vremenu sklapanja braka te podaci o zajedničkom djetetu/djeci.Prilaže se uz tužbu, kako dokaz vjenčani list,izvod iz matice rođenih za dijete/djecu.

Kao razlog podizanja tužbe navodi se najčešće ‘’teško poremećeni bračni odnosi’’ bez detaljnog obrazlaganja,posebno kad se podnosi zajednička tužba u sporazumnom razvodu braka…Te se najčešće navodi kao dokaz, saslušanje bračnih drugova…

 

2.Od suda možete tražiti onoliko koliko vi mislite da želite i možete viđati svoje dijete.Što će sud presuditi u konkretnom slučaju ovisi prvenstveno o samoj dobrobiti djeteta,a prihvatit će se najvjerojatnije i mišljenje CZSS po tom pitanju...

 

3.Minimalna zakonski određeno uzdržavanje je 17% od prosječne neto plaće isplaćene kod pravnih osoba u RH za prethodnu godinu za dijete dobi do 6 godina,a 20% od istog iznosa za dijete od 7-12 godina (prosječna plaća je oko 4700-4800 kuna).

Međutim vi imate dijete s posebnim potrebama tako da će sud uzeti to u obzir kod određivanja iznosa uzdržavanja i sigurno odrediti povećeni iznos u tom smislu.

 

4.Nekretnina koju ste u vlasništvo dobili prije sklapanja braka ne predstavlja bračnu stečevinu i kao takva ne podliježe podjeli nakon razvoda braka…

 

5.Pitali ste:’’ I sto se preljuba tice, kao i nebrige o meni i mojim potrebama (osjecaji,

razgovor, intima) kolko je pametno da inzistiram da se i to upise u zahtjev’’

 

Ukoliko idete na sporazumni razvod, nema potrebe da se bavite kvalifikacijama koje ste

iznijeli.Sud isključivo zanim da li se pojedini brak može ili ne može održati.Ako ste oboje suglasni da ne može, sud neće dublje ulaziti u razloge poremećenih bračnih odnosa,već će prihvatiti iskazano mišljenje obaju bračnih drugova i na osnovi toga brak razvesti…

 

6.Nije jasno iz vašeg posta zbog čega bi tražili psihijatrijsko ili bili koje drugo vještačenje,posebno ukoliko ste suglasni da dijete nakon razvoda nastavlja živjeti s majkom s kojom bi postigli dogovor o načinu susreta s djetetom( ukoliko do toga ne dođe dinamiku sustreta i druženja će odrediti sud)..CZSS će provesti posredovanje prije razvoda, po zahtijevu suda, koje će uključivati i psihološku obradu obaju roditelja…

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na stavkama 1, 2 i 4. sad sto se stavke 3. tice, s obzirom da je 800kn za nezaposlenog studenta ipak velik novac, zanima me sljedece

 

Od kada pocinje teci placanje alimentacije: od datuma pokretanja postupka ili od datuma konacnog raskida bracnog odnosa?

 

Sa kolikom bi se mogao alimentacijom suociti zbog bolesti djeteta.

 

Stavke 5 i 6 sam pitao iz razloga jer ne zelim da moje dijete provede ostatak svog zivota koji ce biti vrlo tezak u neadekvatnim uvjetima, i jednog dana za pola godine godinu, zelio bi pokreniti postupak za dobivalnje skrbnistva nad njim, kad dovrsim ovih par ispita, diplomski i napokon se zaposlim. Zanima me s obzirom da dijete zivi u stanu sa 3 obitelji, hoce li mi navod tih stavki pomoci u kasnijem postupku pokusaja dobivanja skrbnistva nad djetetom.

 

Zaboravljeno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pomagajte_Drugovi je napisao:

Od kada pocinje teci placanje alimentacije: od datuma pokretanja postupka ili od datuma konacnog raskida bracnog odnosa?

Sa kolikom bi se mogao alimentacijom suociti zbog bolesti djeteta.

 

U svakom slučaju od podnošenja tuže, ali je moguće da uzdržavanje bude određeno i u vremenskom periodu prije tužbe.

 

Čl 209 st.2. Obiteljskog zakona

Roditelj koji nije uzdržavao svoje dijete koje s njim ne živi u obiteljskoj zajednici, a bio je

dužan to učiniti, dužan je djetetu isplatiti naknadu za uskraćeno uzdržavanje i unatrag od nastanka toga prava pa do podnošenja tužbe.

 

Povjeravanje djeteta na život jednom od roditelja nakon razvoda braka je da tako kažem promjenjiva kategorija.Odnosno,uvijek je moguće pokrenuti sudski izvanparnični postupak u kojem se može zatražiti promjena istog,kada se mogu dokazati bitno promjenjeni uvijeti koji do toga mogu dovesti…Naravno da ti novi uvjeti podrazumjevaju bitnu promjenu vašeg sadašnjeg statusa (posao,stambeni uvijeti i sl.)

 

Što se tiče samog iznosa uzdržavanja sud će u obzir uzeti vaše sadašnje materijalno stanje,vaš studentski status itd…Kako će sud procjeniti povećanu potrebu djeteta s obzirom na njegovo zdravstveno stanje teško je kazati u konkretnom slučaju,ali svakako će to uzeti u obzir..

 

Ovaj zadnji dio posta bolje da što prije zaboravite.Brak je takva zajednica u kojoj se svakojake stvari znaju dešavati..Moguće je za mnogo toga podizati tužbe, ali dokazati stvarno stanje je vrlo teško,gotovo nemoguće….Okrenite se sebi i svom životu,mladi ste i pred vama je budućnost,a prošlost još nitko nije promjenio…..

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija