Jump to content

Racunanje kamata i ovrha


hrabrica

Preporučene objave

Lijepi pozdrav svima :-)

 

Imam pitanje vezano uz jednu ovrhu i cudne kamate.

Ne razumijem se u zakon o kamatama tj. nista mi nije jasno pa bih molila malu pomoc.

 

2000 g. suprug je zbog greske Z. banke usao 40kn u nedozvoljeni minus i oni su stavili njegov tekuci racun u totalnu blokadu.

Inzistirali su da se dugovanje po tekucem racunu namiri u cjelosti bez mogucnosti obrocnih uplata.

To nije bilo moguce jer je tada bio bez posla, a do tada je dozvoljeni minus bio 10.000kn.

 

2001. godine stize ovrha za naplatu 15.000 duga Z. banci, ovrha nije provedena jer se nisu imali odakle naplatiti.

 

U vise navrata je on isao u banku i nudio da uplacuje mjesecno cca 1000kn do otplate duga ali nikada nisu dozvolili, racun i dalje u totalnoj blokadi, nije mogao ni stanje na racunu pogledati a obavijesti o stanju racuna i opomene prestale su dolaziti :-?

 

Sada neki dan javljaju mu iz firme da je stiglo ovrsno rjesenje da mu se sjedne na 1/3 place do otplate duga od skoro pa 100.000kn :-o

Suprug nikakvo rjesenje na kucnu adresu nije dobio.

 

Kako su oni u 7 godina sa 15.000kn dosli na 100.000 :-?

 

Jedino objasnjenje je u tome da su na kraju godine kada su pripisivali godisnju kamatu taj iznos pribrojili glavnici i onda sljedece godine kamatarili uvecanu glavnicu.

 

<b>Tu lezi moje pitanje, da li banka smije na takav nacin uvecavati glavnicu?</b>

 

S obzirom da nije nikakvo rjesenje kuci nije stiglo neznamo kome da se zalimo i trazimo objasnjenje.

 

Zahvaljujem unaprijed na bilo kakvom odgovoru :-)

 

edit: zaboravila sam napomenuti da je i par banaka obisao kako bi digao kredit da plati dug ali naravno nigdje nije mogao dobiti jer je na crnoj listi :-(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bilo bi zgodno kad bi netko imao odgovor, pošto i mene mući sličan problem u Z. banci. Sa razlikom što ne znam kako je dug nastao (navodno 56.000 na običnu karticu????) a zadnje saznanje je bilo (neslužbeno) da se sve popelo na 56.000 kn duga (Glavnice) + 198.000 kn kamate. Rata ovrhe (1400kn) nije dovoljna pa dug i dalje raste. Banka me prošeće do njihovog Odvjetnika (Privatnika), a on ne smije sa mnom komunicirati pa me prošeće do banke. Usput svako malo Odvjetnik podnese zahtjev za povećanjem Ovrhe, koju nije moguće provesti, pa i njemu još malo " kapne ". :glavomozid:

Hvala na odgovoru i u moje ime.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

vjerojatno je temeljem ove ovrhe od 2001 godine kada se je suprug zaposlio promjenjeno sredstvo na 1/3 plaće pa zato niste dobili nikakvo novo rješenje. Kažem vjerojatno. Što se tiče kamata, poznato je da banke zaračunavaju kamatau na kamatu a što je zabranjeno svim mogućim zakonima, tzv zabrana anatocizma.

probajte od suda zatražiti da se obračuna kamata ili ako već imate to rješenje iz 2001 g dajte nekom da vam izračuna istu i onda sudu na znanje dostavljate. I da o ovakvim se stvarima pisalo i po novinama pred godinu dvije. I angažirajte odvjetnika.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Problem je jedino taj sto sud nikada nije donio nikakvo rjesenje, dva puta je poslano samo rjesenje o ovrsi za pljenidbu pokretnina i nekretnina jer u to vrijeme suprug nije bio zaposlen.

Dakle nijednom nisu donijeli rjesenje o zaplijeni 1/3 primanja.

Tada je morao pred sudcem potpisati prokazni popis imovine jer ovrha nije mogla biti naplacena.

 

Onda cemo otici u banku i traziti tocnu specifikaciju za proteklih 7 godina i s time odvjetniku.

Znate li mozda da li je banka duzna izdati specifikaciju na zahtjev ili nas i s time mogu zafrkavati???

 

Jos jednom :hvala: na odgovoru :-)

 

Svim vjernicima krscanima zelim cestit i blagoslovljen Uskrs! :ljubav:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

evo malo sam googlala i trazila definiciju anatocizma i naletih na ovo

 

Kamate na kamate (engl. compound interest, njem. Zinseszins) označuje institut o zabrani tzv. anatocizma tj. da na dospjele, a neisplaćene kamate (bilo ugovorne bilo zatezne), te na druga povremena plaćanja ne teče zatezna kamata, osim ako je zakonom određeno drugačije.

 

Na taj način štite se interesi dužnika, koji bi, da nije ovog pravila, mogli biti predmet iskorištavanja vjerovnika. Određena iznimka od zabrane anatocizma postoji u slučaju ako stranke unaprijed ugovora da će se stopa kamate povećati ako dužnik ne isplati dospjele kamate na vrijeme.

 

Ovo pravilo ne odnosi se na kreditno poslovanje banaka i drugih bankarskih organizacija. Tako banka ima pravo na kamatu, za ukupan iznos anuiteta od dospjelosti svakog pojedinog anuiteta do isplate, ako je ugovorom između banke i korisnika kredita predviđeno da će se na kamatu kad dospije na naplatu zaračunati kamata

 

Sto je onda sa potrazivanja po tekucim racunima? Da li se i to racuna kao kredit? Pa oni su zasticeni kao sredozemna medvjedica :-x

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

misli se na redovnu kamatu. zatezna nema anatocizma. Uostalom jednomkada vaš dug dospije, obračunava se kamata na cijelokupan dug glavnica + redovne kamate te zatezna na isto. Ali ja sam mišljenja da su vam ipak krivo obračunali kamatu. Obratite se službeno dopisom banci i zatražite ispravan obračun kamata. Odite na sud izvršiti uvid u spis ovršni da znate koliki vam je dug početni uopće bio, ako nemate ovrhu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

e i opet ja, vidim da je ušao 40 kuna u nedozvoljeni minus, a je li imao i koliki mu je bio dozvoljeni minus, jer po tome izračun banke bi mogao biti i ispravan. jer ako je ima 10000 kn dozvoljenog minus s kamatama po stopi od 18 odnosno 15 posto od 2000 godine iznos bi bio puno veći možda ne 100000 kn ali bi se popeo vrlo vrlo visoko

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imam jos jedno pitanje, kolika je maksimalna dozvoljena kamata godisnje?

Naime danas sam dosla u posjed ovrhe koja je poslana u firmu i citiram jedan dio:

 

"...dug u iznosu od 15.881,81 kn, kao i ugovorenu kamatu prema Odluci o kamatnim stopama banke od 28% godisnje (promjenjiva kamatna stopa) koja tece od 09.11.2001. godine do naplate , troskove ovrsnog postupka, te zakonsku zateznu kamatu na sve troskove postupka od dana placanja do naplate"

 

 

Kako oni to misle 28%? I nije tipfeler jer se spominje u cijelom dokumentu :-?

 

I kolika je godisnja zakonska zatezna kamata?

 

Hvala jos jednom :-)

 

I nigdje u cjelom dokumentu nije spomenut cjelokupni iznos zajedno sa kamatama, kada je tajnica iz racunovodstva nazvala da se raspita rekli su joj da je racunovodstvo duzno izracunati cjelokupan dug po naputku iz ovrsnog predmeta, one jadne zbunjenije nego mi :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

razlika su redovne kamate koje banka obračunava sukladno svojim odlukama i ima na njih pravo (to vam je kad uzmete kredit za auto u iznosu od 10000 eura a paltite sveskupa 13000 eura), a zatezne kamate se naplaćuju i obračunavaju kada je dug dospio i računaju se sukladno uredbi o zakonskim zateznim kamatama. Ista se mjenjala te je iznosila i 24% i 18 % i 15% i sad od 1.1. 08. se mjenja ovisno o ekontnoj stopi HNB svakih 6 mjeseci, trenutno iznosi 14,5%

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija