Jump to content

kupovina kuće


vukovar

Preporučene objave

Temeljem prijavnog lista i kopije plana od 04. svibnja 1998. g. i Zakona o građenju (N.N. RH 33/95) i Zakona o izmjenama i dopunama zabilježuje se da je upis kuće na kč.br. xxxx/xx izvršen bez uporabne dozvole.

 

Mog frenda zanima što to znaći i što sve treba napraviti ,koliko je legalna ta kuća i koliko bi on imao problema kad bi je kupio i da li je može uopće kupiti. :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako se radi o Vukovaru, prvo pitanje:

1. Da li je to kuća iz obnove?

 

A sad pojašnjenje: Gruntovnica je provela takav upis jer u trenutku kad se upisivala kuća nije bila priložena uporabna dozvola u katastarskom elaboratu. Što ne znači da prije nije postojala nego jednostavno nije bila priložena. Ako je riječ o Vukovaru, iz osobnog iskustva znam da je sva dokumentacija od prije rata u Uredu državne uprave spaljena. Ako je riječ o kući iz obnove tada treba otići u gruntovnicu, tražiti brisanje zabilježbe i priložiti slijedeće:

- elaborat o obnovi

- zapisnik o primopredaji kuće

-rješenje o obnovi

- ugovor o obnovi

za ostalo će vas referenti uputiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne,nije kuća iz obnove napravljena je prije rata i nikada nitko nije u njoj stanovao,ustvari ima samo krov i staru stolariju više je roubau ,zidovi nemaju žbuku ,nemaju el.vodiće,a stolarija je trula,pa je frend mislio da on to sredi svojim sredstvima i da ne traži nikakvu obnovu na njoj,samo ga zanima da li bi imao problema prilikom kupovine jer kuća je zabilježena u katastarskoj čestici bez uporabne dozvole i što je potrebno da dobije tu dozvolu ,sumnja da sadašnji vlasnik ima nacrte od kuće jer je građena u 80-tim godinama.I dali to što kuća nema uporabnu dozvolu smanjuje njenu vrijednost i koliko u postotku ?

Hvala na odgovoru!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako nije iz obnove onda mislim da nema druge nego zatražiti uporabnu.

Problema prilikom kupovine ne bi trebalo biti jer to je ipak zabilježba.

Da sam ja u pitanju prvo bih "prisilila" vlasnika da ishodi uporabnu dozvolu pa je tek onda kupila. Po mom mišljenju, ponavljam - mom- naravno da bi smanjila vrijednost kuće i natjerala vlasnika da ishodi uporabnu i sve što je potrebno, ipak se kupuje kuća a ne vikendica na vučedolu :zubo: i htjela bi da imam sve papire. Ali, to je samo moje mišljenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zabilježba da za građevinu nije priložena uporabna dozvola, kao što je već navedeno, ne srečava uknjižbu prava vlasništva u korist kupca. mislim da bi trebali tražiti prodavatelja građevinsku dozvolu na uvid. ako je građevina izgrađena u skladu s građevinskom dozvolom, tražite smanjenje kupoprodajne cijene i uporabnu dozvolu ishodujte sami.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija