Jump to content

Izmjena građevinske dozvole


galathea

Preporučene objave

Molila bih Vas za nekoliko informacija koje su mi vrlo bitne te mi zadavaju velike probleme. U više navrata sam se obraćala nadležnoj ispostavi u mjestu prebivališta, međutim nisam uspjela dobiti nikakve odgovore, a u nekim slučajevima odgovori nisu imali prevelikog smisla.

 

23. siječnja 2007. godine izdana mi je građevinska dozvola na moje ime za građenje stambene građevine visine prizemlje, kat i potkorvlje sa šest stambenih jedinica. Građevinska dozvola je izdana na temelju tada važećeg DPU-a od 25.siječnja 2005. koji je kasnije stavljen van snage zbog donošenja odluke o gradnji samo 4 stambene jedinice na ovom području. Po DPU-u namjena građevine: Mješovita namjena uz pretežito stambenu namjenu dozvoljavaju se sve poslovne, uslužne i trgovačke namjene kojima se ne remeti javni red i mir. U građevinama je moguće organizirati najviše 6 stambenih jedinica. Na području obuhvata Plana dozvoljava se gradnja građevine s najviše 3 etaže , prizemlja i dva kata ( P+2) ili suterena, prizemlja i kata ( S + P + 1). Na području obuhvata Plana dozvoljava se gradnja podzemnih etaža. Podzemna etaža - podrum smatra se dio građevine čija gornja ploha stropne konstrukcije ne prelazi visinu od 0,3 m iznad konačno zaravnatog terena. Dozvoljava se pristup podzemnoj etaži i vanjskim stubištem.

 

Namjera mi je bila prodati ovaj građevinski teren sa svom potrebnom dokumentacijom zainteresiranim investitorima ili građevinskim tvrtkama. Prvi problem je nastao kada je potencijalni kupac želio izmijeniti broj stambenih jedinica iz 6 u 5, te izraditi preinaku projekta koji bi sadržavao i podrum u skladu s DPU-om. U našoj ispostavi sam dobila odgovor da je to nemoguće, jer je DPU stavljen van snage i da moram ići na novu lokacijsku dozvolu koja će sadržavati samo 4 stambene jedinice. Prema Zakonu o građenju nisu se desile bitne promjene u smislu povećanja broja stambenih jedinica, mijenjanje fasade ili izlaženja van gabarita. Već sam se obraćala i Ministarstvu graditeljstva u svezi s time i dobila odgovor da je potrebna samo potvrda glavnog projekta. Napominjem da je građevinska dozvola važeća, a da je u međuvremenu DPU na osnovi kojeg je izdana stavljen van snage.

 

Pošto je u našoj ispostavi nemoguće dobiti nikakvu potpunu informaciju, a ne često nas ne žele ni primiti na razgovor, a da ne govorimo o ljubaznosti osoblja ni o vremenu koje protekne od upita do dobivanja bilo kakvog odgovora, obraćam se ovim putem ako netko znade odgovor.

 

1. Da li su moguće preinake u smislu smanjenja broja stambenih jedinica iz 6 u 5 ( radi se o spajanju dva apartmana na jednom katu u jedan) i gradnje podruma?

 

2. Što je moguće preinačiti od navedenog obzirom da je DPU stavljen van snage?

 

3. Da li je moguća promjena investitora na građevinskoj dozvoli ( napominjem da sam dobila informaciju u našoj Ispostavi da nije moguća nikakva promjena)?

 

Bila bih zahvalna na odgovoru, jer je već prošlo više od godinu dana od izdavanja građevinske dozvole, a imam vrlo ozbiljne kupce, te bi tom transakcijom riješila i svoje stambeno pitanje.

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne bavim se poslovima izdavanja građevinskih i sličnih dozvola, ali me u vašem postu iznenadio dio u kojem pišete da ste u ispostavi dobili informaciju da se u građevinskoj dozvoli ništa ne može mijenjati. U praksi sam vrlo često vidjela razne izmjene i dopune izdanih građevinskih dozvola, pa tako i investitora. Uostalom, radi se o upravnom aktu koji je podložan izmjenama s obzirom na činjenično stanje.

 

Vjerojatno se radi o komplikacijama s obzirom, na nove propise. Čujem da je puno toga zastalo u građevini, što zbog nejasnoća, što zbog neznanja.

 

Na ovim stranicama neki dobronamjerni korisnici ostavili su linkove na kojima potražiti odgovore na svoja pitanja.

 

www.urbanizam.hr

 

 

P.S.

Istovjetni post u stvarnom sam u skladu spravilima foruma delet-irala. Molim ubuduće nemojte duplicirati teme. Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija