Jump to content

Kupnja idealnog dijela parcele


Robin

Preporučene objave

Želim kupiti nekoliko idealnih dijelova parcele zemlje od više vlasnika, a što bi ukupno bilo otprilike 1/3 parcele. Čestica zemlje je upisana u Z.K. uložak u kojoj je navedeno 15-ak čestica i 8 vlasnika.

U zemljišno-knjižnom odjelu su mi rekli da ne mogu kupiti samo dio jedne parcele, nego idealni dio svih navedenih u tom ulošku, što mislim da je suludo.

Parcela zemlje ima površinu od 147 m2, i nalazi se u naselju, ali je gradnja zabranjena pošto je površina premala za gradnju, te služi samo kao parking ili vrt. Rečeno mi je da moram raditi parcelaciju parcele, odnosno diobu sa ostalim vlasnicima, iako je nemoguća gradnja zbog blizine objekta susjedne parcele i ceste sa druge strane.. Zanima me može li se tražiti da se samo ta čestica zemlje prebaci u novi Z.K. uložak, pa da kupim idealni dio da mogu parkirati 2 auta na njoj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možda je malo apstraktno za shvatiti, ali pokušati ću objasniti. Sama činjenica da je parcela u zk ulošku sa drugima nema nikakve veze. Ono što su vam vjerojatno htjeli reći je da kupnjom idealnih dijelova vi ne stječete točno određeni komad zemljišta već idealni dio, a to znači da ćete moći izvršavati suposjed sa ostalim suvlasnicima, u omjeru koji imate u odnosu na cijelu nekretninu. Ili, ne možete drugom suvlasniku reći ovaj dio je moj, već svi koriste sve, znači u naravi se ne zna koji je dio čiji, samo tko koliko ima.

Da bi mogli reći da je točno određeni dio vaš, morali bi sprovesti parcelaciju.

Ako vi kupite idealni dio parcele, moći ćete koristiti bilo koji njen dio, ali u skladu s omjerom koji imate, dakle, 1/3.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Shvaćam odgovor i to sam znao. Parcela se koristi za parking i samo je stvar dogovora sa suvlasnicima kako i na koji način koristiti dio za koji se međusobno dogovorimo. To nije sporno, osim ako ne želimo cijepati parcelu i označiti svaki svoj dio. Međutim, mene brine to što mi šefica zemljišnika kaže da ako kupujem idealni dio samo jedne čestice, to se odnosi na idealni dio svih čestica u tom Z.K. ulošku, što mi nije jasno. Mene zanima može li se samo ta čestica zemlje prebaciti u poduložak ili u novi uložak, a koja će dobiti novi popis suvlasnika? Dali prvo treba tražiti prebacivanje čestice zemlje u novi Z.K. uložak, pa onda raditi kupoprodajni ugovor, ili kupoprodajnim ugovorom čestica zemlje prelazi iz starog uloška u poduložak ili novi uložak?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija