Jump to content

Uvjeti osporavanja - Doživotno uzdržavanje ***HITNO***


naivni

Preporučene objave

pa sudska praksa postoji da vrijede ugovori o doživotnm ia ako je trajalo vrlo kratko zbog smrti primatelja uzdržavanja. Znam jer sam je naveliko koristila. al, recimo da osoba nije bila prisebna.... nešto na duševne smetnje. iako nenako mi se čini da takvi ugovori rjetko padaju u vodu. prosurfaj malo po sudskoj praksi vsrh

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imala sam takav slučaj u obitelji i zbog laži navedenih u ugovoru,obratila sam se advokatu.Rečeno mi je da se to ne isplati jer da on u sudskoj praksi nije imao slučaj da su dobili parnicu,čak niti sa svjedocima.Trebalo bi naime,kako mi je rečeno nači svjedoke da za trajanje tog ugovora,osoba koja pruža uzdržavanje nije vodila brigu o toj osobi.Ukoliko bilo koji svjedok kaže da je tu osobu vidio kako dolazi kod te osobe,sve pada u vodu.

Znam i sama jer sam izgubila sve (kuće,zemljišta,novac...)što su moji roditelji stvarali godinama jer je mama sve takvim ugovorom ostavila bratu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imai nekoliko sudskih odluka koje se tiču nesavjesnosti i postupanja protivno moralu, dobrim običajima, i savjesnosti i poštenju u prometu.

Ugovori nisu valjani ako su zaključeni iskorištavanjem tuđe nevolje radi postizanja koristi, ako su stranke znale da uzdržavanje neće biti ostvareno ...jer se primatelj nalazi u teškom zdravstvenom stanju ...kad je izvjesno da smrt predstoji...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja bh prvo postavio pitanje !!!

 

Jeste li vi i prije potpisivanja ugovora uzdržavali navedenu osobu i ako jeste dali imate to možda navedeno u ugovoru ili imate svjedoke koji to mogu potvrditi.

 

Naime, ovdje će strana koja osporava ovaj ugoovr, a očito je da je ima, pokušati dokazati da je vaš štićenik bio neuračunjljiv, da ste iskoristili situaciju i slično. Spremite se na dokazivanje temeljem čega je došlo do podpisivanja ovog ugovora, a tu je najbitnija volja i normalno sposobnost stranke koja je potpisavala takav ugovor, a koju je morao utvrditi javni bilježnik prilikom ovjere. Potražite i lječničku dokumentaciju da osoba koju ste uzdržavali nije bila psihički nestabilna tj. da je u trenutku potpisivanja bila sposobna potpisati navedeni ugovor, a za što Vam savjetujem da na sudu zatražite svjedočenje doktora opće prakse koji mora potvrditi da niste mogli znati da će smrt nastupiti u takom kratkom roku.

Naime ovakva vrsta ugovora je defakto ugovor na sreću i bitno je da je osoba koja ga je potpisala bila mentalno sposobna to učiniti, da je postojala slobodna volja bez prisile i to bi ukratko bilo to.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pitanje notarici: što se zbiva ako je osoba potpisala takav ugovor, a sama nije došla u posjed svoga nasljedstva jer su njeni punomoćnici osporavali oporuku kojom je trebala baštiniti imovinu i ona u međuvremenu preminula prije okončanja ostavinskog postupka? Imaju li njeni nasljednici sad pravo na njeno nasljedstvo kojeg nije došla u posjed?

Puno hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Marija, ako sam dobro shvatila, mislite na osobu koja je potpisala ugovor kao primatelj uzdržavanja te time davatelju uzdržavanja dala imovinu koja je u tom trenutku bila sporna?

Kako je spor oko oporuke završen?

Našla sam neke sudske odluke koje vele da se ugovor u pravilu odnosi na imovinu koja pripada primatelju uzdržavanja u vrijeme zaključenja ugovora, ali se u ugovoru može navesti i drugačije.

Dakle, pogledajte ugovor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Notarice hvala Vam. Ne znam čega ima, ali pretpostavljam nešto najkorisnije da se najlakše dokopa imanja. Pretpostavljam taj ugovor o doživotnom uzdržavanju, jer je najjednostavnije. Bit je, teta mi je umrla, nije došla u posjed imovine svog oca, jer je sin, gramzljivi odvjetnik, poduzimao niz agresivnih pravnih radnji u njeno ime, bez da je bila svjesna. Uključivo rušenje oporuke tetina oca, te zbog toga teta nije došla u posjed nasljedstva. Umrla je nepunih 5 mjeseci nakon oca :-( a natezanje oko rušenja oporuke tek slijedi :-(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija