Jump to content

nesposobnost


pop84

Preporučene objave

pop84 je napisao:

na osnovu čega se dobiva opća ili profesionalna nesposobnost koji su tu kriteriji

 

onako seljački da ti odgovorim opća nesposobnost se dobije kad nisi više sposoban za obavljanje bilo kojeg posla, dakle ne možeš se nigdje više ni zaposliti niti smiješ ako si ostvario takvu mirovinu.

 

profesionalna nesposobnost se dobije kad vještaci utvrde da si nesposoban za posao za koji si kvalificiran i koji si radio a koja je nastala usljed bolesti ili ozljede na tim poslovima.

 

i na kraju ono najbitnije. HZMO se ne pridržava tih pravila.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vidiš, to ti ne može odgovoriti nitko ovdje na forumu, mislim da pitaš kod g.T. isto ti neće znati odgovoriti. Moje osobno mišljenje (ponavljam ono moje osobno mišljenje) je da vjerovatno imaju nekakvu kvotu unutar koje moraju rasporediti mirovine na način da 10% dobije 100% vojnu, 15% dobiva 80/20, 15% ima 60/40 a svi ostali 50/50 i manje. Dragi bože nadam se da griješim i da imam pogrešnu percepciju stvari :tikvan:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Članak 34.

 

(1) Invalidnost postoji kada je kod osiguranika, zbog promjena u zdravstvenom stanju koje se ne mogu otkloniti liječenjem, radna sposobnost trajno smanjena za više od polovice prema tjelesno i psihički zdravome osiguraniku iste ili slične naobrazbe i sposobnosti (profesionalna nesposobnost za rad). Poslovi prema kojima se ocjenjuje sposobnost za rad osiguranika obuhvaćaju sve poslove koji odgovaraju njegovim tjelesnim i psihičkim sposobnostima, a smatraju se odgovarajućim njegovim dosadašnjim poslovima.

 

(2) Invalidnost postoji i kada kod osiguranika zbog promjena u zdravstvenom stanju, koje se ne mogu otkloniti liječenjem, nastane trajni gubitak sposobnosti za rad (opća nesposobnost za rad).

 

(3) Invalidnost u smislu stavka 1. i 2. ovoga članka može nastati zbog bolesti, ozljede izvan rada, ozljede na radu ili profesionalne bolesti.

 

(4) Kada je kod osiguranika utvrđena profesionalna nesposobnost za rad iz stavka 1. ovoga članka, utvrđuje se preostala radna sposobnost ako se, s obzirom na njegovo zdravstveno stanje, životnu dob, naobrazbu i sposobnost, može profesionalnom rehabilitacijom osposobiti za rad s punim radnim vremenom na drugom poslu.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija