Jump to content

zemljište-problem


senderos

Preporučene objave

Imam jedan problem vezano za zemljište, pa ako mi netko može pomoći savjetom bio bih zahvalan.

 

Situacija je sljedeća: radi se o dvije susjedne parcele. Jedna parcela je u vlasništvu mog oca, a druga parcela je bila pola u vlasništvu mog pokojnog djeda, a pola mog strica. Znači parcele su jedna uz drugu, i moj otac je još prije dvadeset godina, za djedovog života, na toj drugoj parceli, dakle djedovoj i stričevoj, sagradio garažu. Imao je djedovu suglasnost za to, a suglasnost mu je dao i moj stric, odnosno brat mog oca, ili barem moj stric nikad nije rekao ništa protiv gradnje. I ta garaža je naša već dvadeset godina i mi je koristimo. Napominjem da nije izvršen prijenos vlasništva dijela parcele na kojem je bila garaža u korist mog oca, već je dogovor bio samo usmeni. Prije pet godina umire moj djed, i svoju polovicu parcele ostavlja mom sticu (očevu bratu). Moj otac na ostavinskoj raspravi se složio sa rješenjem o nasljeđivanju, dakle nije postavljao nikakve probleme, složio se da njegov brat, odnosno moj stric naslijedi djedovu polovicu i postane vlasnik čitave parcele. Vjerovao je da će stric poštivati usmeni dogovor vezano za garažu. E sad, nedavno je moj stic počeo tvrditi da je i garaža njegova, jer da je na njegovoj parceli. Dakle moj stric više ne poštuje taj usmeni dogovor.

 

Moje pitanje je sljedeće: činjenica je da garaža jest na parceli koja je sad čitava u vlasništvu mog strica (napominjem da je garaža izgrađena "na divlje", bez dozvole). No s obzirom da je garažu izgradio moj otac još prije dvadeset i više godina, uz suglasnost mog pokojnog djeda i barem prešutnu suglasnost mog strica, a mi je nesmetano koristimo čitavo to vrijeme i oduvijek je držimo za svoju, i nikad do sada nam to nije osporeno, postoji li neki način da osporimo stričevo potraživanje na tu garažu? Dakle, ako bi se išlo na sudski postupak, i tražilo da se utvrdi naše vlasništvo nad dijelom stričeve parcele na kojem se nalazi garaža, kakve bi nam bile šanse? Mislim da mogu dovesti svjedoke, susjede i prijatelje koji će posvjedočiti da mi oduvijek koristimo tu garažu. Kakvo je vaše mišljenje o tome? Garaža je inače spojena s mojom kućom koja je u cijelosti na mojoj parceli, dakle garaža se nalazi na rubu te druge parcele. Nadam se da sam uspio objasniti situaciju i da mi netko može dati koristan savjet. Odvjetnik me odvraća od sudskog postupka, po njemu je to dugotrajan i neizvjestan postupak, tako da ne znam ni sam šta da napravim. Jednostavno mi je to više stvar principa zbog prekršenog dogovora. Unaprijed hvala! :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija