Jump to content

Agencija za nekretnine


dobermanka

Preporučene objave

Imam registriranu tvrtku za poslovanje nekretninama, imam položen stručni ispit, zaposlit ću se uskoro kao agent, sve mi je jasno no imam problema sa prostorom, naime mislila sam da taj prostor u početku bude u gornjem katu naše obiteljske kuće (na gornjem katu nitko od nas ne boravi - samo je donji stambeni dio) - pa kad posao krene pronašla bi neki zaseban prostor u gradu.

Sad ne znam da li će to tako proći - da li netko ide izvidjeti poslovni prostor, tko i da li će ako to nije u redu sa zakonom - udariti kaznu od 10.000,00 kn - u Zakonu stoji da taj prostor mora u potpunosti biti odvojen od stambenog dijela. On jeste u potpunosti odvojen i nije - ovisi kako gledaš (čaša napola puna ili prazna). Neki kažu da bi trebalo imati poseban ulaz što nema. Znači ulazi se u kuću hodnik - i iz tog hodnika se uđe u prizemlje u stambeni dio i iz istog tog hodnika ide stepenište za gornji kat - što da radim?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

..... da pojasnim kao član Vijeća Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK.....

 

... ispit koji ste položili nije vam priznat kao licenca , a istu morate položiti kod HGK, pravilnici su vam izišli u NN br. 56/08... dakle ako i imate završen tečaj pri HGK ili pri Otvorenom učilištu u Splitu morate polagati razliku da dobijete licenciju te da se mošete upisati u imenik agenata koji vodi HGK,a da bi se upisali u retgistar posrednika u prometu nekretninama pri Ministarstvu gospodarstva morate imati licenciju, te zadovoljavati još neke parametre....da vam ne obrazlažem sve vam piše u 4 pravilinika skinite ih iz NN.

 

... za prostoriuju u kojoj radite ista mora imati poseban ulaz i biti odvojena od stambenog prostora, te najmanje kvadrature od 35 m2, stime da morate imati i jednu zasebnu prostoriju koju zakon propisuje a ta je prostorija za povjerljive razgovore ( za nekretnine veće vrijednosti, kapare, isplate gotovine i sl ) ...

 

... nadzor vam provodi gradski ured ua gospodarstvo i porezna uprava - inspektori koji već su počeli s kažnajvanjem i to na području Splita, Rijeke i Zadra....

 

... dakle nemože se više ratiti iz "dnevnog boravka " u stanu i na etaži kuće s istim ulazom, ili u velikom trosobnom stanu u kojem je jadna prostorija kao poslovna prostorija dok kroz druga vrata vas ubije miris kuhane sarme ili graha.....

 

...ukoliko vam još nešto treba pojasnit javite se slobodno na mejl....

 

l.p.

 

ivan ivan

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Meni samo nije jasno gdje piše da prostor agencije mora imati najmanje 35 m2, jer nigdje u zakonu i pravilnicima koje spominjete to ne piše, nego samo "primjeren prostor", nigdje ne piše kolika se veličina prostora traži niti koliko mora biti velika koja prostorija. Osobno mislim da je primjereni poslovni prostor i 20-ak m2, jer ima takvih prostora u poslovnim zgradama, gdje u to ne ulaze nusprostorije koje su zajedničke za cijeli kat, pa se i prostor od 20 m2 može npr. lijepo pregraditi s knaufom u 2 prostorije od cca 10m2, što je sasvim dovoljno. Ako negdje piše da to mora biti 35 m2 (sa posebnom prostorijom ili povrh toga još???) molim Vas da napišete koji je to propis, NN br.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nedugo (prije kojih 2 tjedna) bio sam u agenciji za nekretnine koja se nalazi u privatnoj kući. Ulaz je izvana probijen u sobu, soba je cca 4 x 4 m, nikakav poseban prostor za "povjerljive razgovore" nisam vidio.

Doduše nisam čitao kaj piše u Zakonu, ali očito da taj zakon baš i nije tako strog.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija