Jump to content

Ugovor o uzdržavanju


suzanabjelovar

Preporučene objave

ŽELIM SKLOPITI UGOVOR O UZDRŽAVANJU SA STARIJIM MUŠKARCEM, DO SMRTI BIH GA ZBRINJAVALA U NJEGOVOM DOMU. NJEGOVA DJECA SE TOME PROTIVE, ŽELE GA SMJESTITI U DOM, NA ŠTO ON NE PRISTAJE. MENI PRIJETE NUŽNIM DIJELOM NA KUĆI, TVRDEĆI DA NEĆU IMATI NIKAKVE KORISTI OD SKRBI ZA NJIHOVOG OCA, OBZIROM DA BI ON MENI U ZAMJENU ZA UZDRŽAVANJE OSTAVIO KUĆU, A ONI SE (NJIH JE ČETVERO) NEĆE ODREĆI SVOG NUŽNOG DIJELA. DA LI JE TO DOISTA TAKO?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav, ja sam novi.

Molim savjet za slijedeću situaciju; Otac nas je ostavio odmah nakon mog rođenja, osnovao drugi brak u kojem je imao jedno dijete. On i supruga su imali stan, vlasništvo svaki polovicu. Takvo stanje je bilo sve do prije tri godine, kad su napravili ugovor o uzdržavanju po kojem se sestra i maćeha brinu za tatu, a nakon njegove smrti, sestra se brine za svoju mamu (moju maćehu). Tata je umro ove godine. Na ostavinskoj raspravi stan nije bio predmet rasprave jer tata više nije naveden kao vlasnik polovice stana, već su temeljem ugovora o uzdržavanju njegova žema i kćer navedeni kao posjednici stana. Javni bilježnik mi je rekao da ja svoje pravo na nužni dio mogu potražiti tužbom na nadležnom općinskom sudu.

Kakve su mi šanse da ostvarim pravo na nužni dio?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

notarica je napisao:

Ne morate se brinuti njihovog nužnog dijela, jer ugovor o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju upravo isključuje mogućnost postavljanja ikakvih nasljednopravnih zahtjeva.

Imovina stavljena u ugovor ne ulazi u ostavinu.

Samo vas žele prestrašiti.

 

Ali zar se ne može dokazivati da je ugovor o doživotnom, ili dosmrtnom uzdržavanju fiktivan. U mom se slučaju radi o ocu koji je stan ugovorom prepisao (četvrtoj) supruzi. On je još živ i odvjetnik mi je rekao da mogu i za njegovog života kao i post mortem dokazivati fiktivnost ugovora.

U tom slučaju što je nužni dio: polovica stana, ili četvrtina?

Hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ugovor možete pobijati ako se dokaže ali

dokaže da je osoba htjela izmanipulirati osobu koju uzdržava, to će osoba koja je uzdržavana morati dokazati. Tada se Ugovor može poništiti, što je doista težak proces ali je moguć.

Nužni dio inače iznosi 1/2 dijela koja bi osoba dobila kao nasljednik u redovitoj ostavinskoj raspravi.I da. ukoliko je Ugovor o uzdržavanju uredno potpisan i ovjeren on nemože biti fiktivan bez obzira što se dogodilo nakon toga.

Druga je strana što je osoba koja se uzdržava bila obmanuta, prevarena ili izmanipulirana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru.

Da li je moguće, nakon što je ugovor već potpisan i ovjeren, razvrgnuti ugovor, ako to žele i uzdržanik i uzdržavatelj? Naime, postoji mogućnost da moj otac i njegova žena shvate da su me prevarili, i da li mogu oni sami promijeniti ugovor o uzdržavanju, tako da se uvede i odredba da pola stana nasljeđujem ja?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija