Jump to content

Dizajn obuće


timona

Preporučene objave

Molim brzi odgovor!

Osmislila sam desetak modela obuće koji predstavljaju redizajn jednog starog (legendarnog) modela para obuće koja se koristila i koristi već više od 40-ak godina. Uglavnom ja sam taj izvorni oblik redizajnirala za suvremenu mladu djevojku. Ponudila sam tvornici obuće i oni su na informativnom razgovoru oduševljeni. Uskoro ću morati potpisati ugovor s njima. Molim vas da mi netko sugerira što i kako????Imam li pravo biti negdje istaknuta kao autorica modela (naravno ne mislim na samoj obući jer tamo će biti logo tvornice). Radi li se ovdje također o klasičnom prijenosu iskorištavanja autorskog djela? Ako prihvatim naknadu u iznosu od 1 € po prodanom paru kako ću moći imati uvid u stanje o prodanim parovima? Koliki iznos zapravo bi bio realan? Koliko vremenski mogu ubirati naknadu? Mogu li tražiti i neki jednokratni (manji iznos) za npr. ustupanje samih crteža, a i iznose naknada od svakog prodanog modela? Molim vas pomozite, ovo bi mogao biti posao "mog života"!!!!!!!!!!!!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Potpišite ugovor s njima, no:

- podnesite prijavu za registraciju industrijskog dizajna (opširna tema, može se raditi domaća registracija i međunarodna, no svaka je daleko bolja no nikakva. Više informacija o registraciji dizajna možete dobiti na stranicama )Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo

- dizajn se štiti na dva načina - registracijom industrijskog dizajna te putem autorskih prava. Zaštita putem autorskih prava je automatska (tj. vi ste autor samim činom stvaranja djela i to pravo vam ne može biti oduzeto), no i slabija, i u slučaju spora teže dokaziva. Zaštita putem registracije dizajna je daleko čvšća i sigurnija, no postupak traje i košta neki iznos (no ipak ne prevelik). Savjetovao bi svakako podnijeti prijavu za registraciju dizajna prije ulaženja u pregovore.

- u pogledu ugovora ako ustupate dizajn kao autorsko djelo onda ćete vjerojatno sklapati autorski ugovor kojim ćete prenijeti prava na ekonomsko iskorištavanje autorskog djela, dok ako svoj dizajn registrirate tada sklapate ugovor o licenciji kojima licencirate tvrtku na korištenje vašeg registriranog dizajna.

- u pogledu iznosa je teško i nezahvalno savjetovati, jer vi najbolje znate koliki je potencijal proizvoda, no predloženi iznos mi ne zvuči razumno (za vašu informaciju nekako uobičajena naknada kod licenčnin ugovora je 3-6% od prodajne cijene proizvoda, pa mi se čini da bi se to moglo prenijeti i na ovaj slučaj)

- naknadu možete ubirati koliko god dugo ugovorite. Pokušajte ugovoriti što dulji rok, tj. sve dok budu proizvodili navedene modele.

- možete tražiti jednokratni iznos, i to nije neuobičajeno, no praksa je i tu išla u smjeru da taj iznos ne bude značajan.

 

 

Pozdrav i sretno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija