Jump to content

Preinake na stambenoj zgradi


Marja

Preporučene objave

Molila bih poštovane za mišljenje odnosno savjet u svezi sljedeće situacije. U stambenoj zgradi (6 stanova) u kojoj sam kupila stan, nakon dobivanja uporabne dozvole, dvoje je susjeda (suvlasnika) zatvorilo vanjskom stolarijom do tada otvorene lođe. Treći suvlasnik pomiče cijeli vanjski zid svog stana za cca 2 metra na uštrb svoje terase radi povećanja svog stambenog prostora. Nitko od njih nije tražio suglasnost ostalih suvlasnika pravdajući se da "rade na svojem vlasništvu". Po mojem skromnom poznavanju zakona, budući su dotični promijenili vanjski izgled zgade, mislim da su prvo trebali tražiti suglasnost SVIH suvlasnika te onda pokrenuti postupak za promjenu građevinske dozvole i tek onda započeti s radovima. Ukoliko je moje razmišljanje točno, koji su sljedeći koraci nas "nebitnih" suvlasnika? Zahvaljujem na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nažalost, nemamo upravitelja. Uporabna je dobivena početkom ove godine i od onda je zgrada postala gradilište. Nisu još ni svi stanovi useljeni.

Koliko je građevinska inspekcija ažurna po pitanju prijave?

Jer nekako mi se čini da prijateljski razgovor sa susjedima/izvođačima radova neće rezultirati prekidom radova i vraćanjem u prvobitno stanje.

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U praksi, teško da ćete išta postići glede ove dvojice koji su zatvorili lođu. Taj njihov postupak ne podliježe obavezi ishođenja lokacijske dozvole ili rješenja o uvjetima gradnje pa se s tim nitko neće bakćati.

S druge strane, ovaj drugi slučaj je znatno problematičniji a jedini način je prijava građevinskoj inspekciji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na savjetu.

Kod mjerodavnih sam dobila naputak da su svi radovi izvedeni ilegalno (i zatvaranje lođa i terasa) pa ću sve radnje bez iznimke prijaviti građevinskoj inspekciji. Pa nek bude kaj bude. A onda ćemo napokon znati što je hipotetski, a što se zapravo događa u praksi. Ja sam i dalje mišljenja da nitko nema pravo zadirati u zajedničke dijelove zgrade bez potrebitih suglasnosti, odobrenja i dozvola. A vanjski izgled zgrade to svakako je.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija