Jump to content

Ubojstvo životinje - sukob zakona, ili zakona i podzakonskog akta?


Lakonogi

Preporučene objave

Činjenično stanje: u neposrednoj blizini nacionalnog parka Risnjak (ili u samom praku, nije važno), ispred upravne zgrade NP-a u selu Bijela Vodica kraj Crnog Luga, ubijen je medvjed koji je redovito dolazio do zgrade radi hranjenja iz baje za smeće.

Odstrijelio ga je lovočuvar, nakon što su uputili zahtjev (valjda su i dobili odobrenje) Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva.

 

Pravno pitanje: s obzirom na to da je ubojstvo životinje kazneno djelo (propisano Zakonom o zaštiti životinja - u Kaznenom zakonu, nažalost, imamo samo čl. 260. - mučenje životinje - trebalo bi, de lege ferenda, uvrstiti ubojstvo životinje u KZ), postoji li neki posebni propis koji bi, u iznimnim slučajevima, dozvoljavao ubojstvo životinje? Zakon o zaštiti životinja nabraja takve situacije, ali ni jedna ne odgovara činjeničnom stanju u konkretnom slučaju.

Temeljem kojeg propisa je Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva odobrilo odstrijel? I radi li se o zakonu, ili o podzakonskom aktu? Jer ako se radi o podzakonskom aktu, on je protuzakonit, i mislim da ne može opravdati ovo kazneno djelo.

 

Nadam se da sada neće krenuti moralno-filozofske rasprave o pravima životinja, zanima me samo kakva je situacija što se pozitivnih propisa tiče. Za mene nema sumnje u to da je ovako nešto nedopustivo, i da će u budućnosti civilizirani pravni sustavi problem opasnih životinja rješavati na druge načine, a ne njihovom likvidacijom. Vjerujem da je već i sada tako (barem u pozitivnopravnom smislu, ali pravo se vrlo često ne provodi ni od onih koji su zaduženi za njegovo provođenje), pa molim upućene da prokomentiraju slučaj i odgovore na pitanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon o zaštiti životinja ne poznajem, ali po Zakonu o zaštiti prirode Ministarstvo može dopustiti određena hvatanje pa čini mi se i ubijanja životinja.

 

Ako je postojalo rješenje ministarstva koje je odobrilo odstrel, sve da ne postoji propis koji to dopušta, tu bi se radilo o opravdanoj zabludi - dakle ne bi bilo kaznenog djela

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U tom slučaju postavlja se pitanje odgovornosti ministarstva, i/ili osobe-djelatnika ministarstva koja je protupravno postupila.

 

Vezano uz ovaj slučaj - tko sve ima pravo na informaciju, prema Zakonu o pravu na pristup informacijama? Mogu li kao građanin od Ministarstva tražiti da se o ovom slučaju očituje, ili takav zahtjev može postaviti netko drugi (npr. udruga za zaštitu životinja)?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bilo bi bolje da se pozivaš na pravne norme, nego da iznosiš mišljenje.

Kad si već iznio mišljenje (uostalom, ni ja se od toga nisam sasvim suzdržao u uvodnom postu), odgovorit ću ti svojim mišljenjem: ne slažem se s tobom. 99.9% ljudi dijeli tvoje mišljenje, ali to ne znači da si u pravu.

Isto kao što je u rimsko doba bilo normalno ubiti roba, a danas nije, tako je danas normalno kršiti prava (buduća prava, jer sad nisu priznata) životinja, a u budućnosti neće biti.

Pišeš s pozicije specista, i to radikalnog. Možda nisi rasist (što je danas društveno neprihvatljivo, a nekad je bilo normalno), ali specist jesi (što je danas društveno prihvatljivo, ali u budućnosti neće biti).

 

Naravno da se opasna životinja mora odstraniti, ali kako? Ne mora se ubiti, može se uspavati i deportirati.

Isto kao što se opasan čovjek (agresivni psihopat, višestruki recidivist, itd.) mora odstraniti, ali ne i ubiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ajmo malo smanjiti tenzije.

 

Darkoh je ispravno naveo da se životinje koje prestavljaju opasnost mogu odstraniti putem odstrela.

Da li je to jedini način, moglo bi se diskutirati, ali je sigurno najjefitiniji čime se nažalost još uvijek vode naši čelnici u ministarstvima.

 

Napominjem da nema potrebe za prozivanje ili vrijeđanje članova foruma. Svi su tu da iznesu svoje znanje i stavove i zbog toga ih ne treba napadati

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija