Jump to content

susjedi na našoj adresi


happymom4

Preporučene objave

kupili smo kuću,stariju.u kupoprodaji je kao posrednik sudjelovala sestra vlasnice koja je sagradila kuću na nekod zajedničkom gruntu,s obzirom da je vlasnica naše nekretnine u inozemstvu.

naša je katastarska čestica čista,kuća je uredno ucrtana.na njezinom kuće nema.njezin je lijevo od našeg.kako je to do naše kupnje sve bilo jedno dvorište,a mi smo došli s djecom,željeli smo se ograditi.međutim susjeda se velikodušno ponudila da obave taj dio posla te se počeli raditi ogradu.na pola ograde je odlučila,iz nejasnih razloga pozvati mjernike koji su na naše iznenađenje pozvali nas i pokazali nam kako ograda ide u luku zaobilazeći njihovu septičku jamu koja je zapravo na našem posjedu. nismo reagirali iako se radi o podosta kvadrata.no susjeda je otad nesnošljiva!neki dan me je poštar upozorio kako i oni imaju isti kućni broj,tj.nemaju ga.kako provjeriti,i što poduzeti.inače,isti problem ima susjed s njihove druge strane na čijoj meji stoji sama njihova kuća.znači li to da oni uopće nemaju građevinsku dozvolu(gradnja 95.) odnosno da je ni ne mogu dobiti? molim vas pomoć!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

happymom4 je napisao:

neki dan me je poštar upozorio kako i oni imaju isti kućni broj,

Imam sličan problem.

 

Na katastru je naša kuća broj 1, njihova 1a ali to njima ništa ne znači.

Na svoj kastlić napisali su debelo broj 1, a kad mi donesu moju poštu psuju me. (Bar mi je donesu, ali zato i ja nosim njima!)

kako da natjeram katastar da im objasni njihovu adresu, jer su se svuda - na policiji, na komunalnim službama, bankama i sl. prijavili pod mojim kućnim brojem?

 

Molim hitan odgovor, bit će velikih neprilika, sad mi napadaju i djecu zbog toga! :vrti::-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako je samo jedna od vaših dviju kuća ucrtana u katastarskom planu, onda je samo jedna i legalna. Druga nije (iako i ucrtana kuća može imati zabilježbu da nema građ. ili uporabnu dozvolu, a kuća koja nije ucrtana može sve to imati i lakše će postati legalna nego ona ucrtana).

 

u svakom slučaju, lako moguće da vašu ucrtanu kuću, vjerojatno legalnu, žele proglasiti svojom, jer njihova nije legalna.

 

otiđite u katastar i izvršite na planu identifikaciju vaše čestice. provjerite da li ste na toj katastarskoj čestici upisani kao posjednik u katastru i kao vlasnik u zemljišnoj knjizi, tj. provjerite da li kat. čestica na kojoj ste upisani kao vlasnik i posjednik odgovara stvarnom stanju na terenu.

 

ako je sve u redu, tražite da se u posjedovnom listu i zemljišnoj knjizi u rubriku pripadnost rudini (oznaka zemljišta ili naziv parcele) uz vašu kuću upiše kućni broj , tj. adresa. možda ćete trebati platiti izradu nekog geodetskog elaborata za tu formalnost, a koji ovog trenutka čak nije niti predviđen geodetskim pravilnicima, ali očito da će biti potrebno i to napraviti.

 

od 2007. god. svi geodetski elaborati kojima se u katastru i gruntovnici evidentiraju zgrade, trebaju sadržavati i kućni broj, odnosno adresu. nije predviđena mogućnost upisa adrese za zagrade koje su evidentirane prije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ovo se djelomično odnosi i na nas pa da pitam još nešto. naša je kuća ucrtana i sve štima, jer smo digli kredit da je kupimo. njihova je parcela-oranica. kako ih maknuti s našeg kućnog broja? rade nam velike neprilike, pa i ograda koja je između nas je pomaknuta za metar i pol na naš dio jer njima taj prostor treba da ograde septičku jamu koja je polovicom na našem posjedu. prvo se nismo bunili, ali sada nam rade velike probleme, a utječe sve skupa i na djecu jer se ne smiju igreati u vlastitom dvorištu- a oni naniose štetu nama. kako provjeriti imaju li uopće građevinsku dozvolu- kuća nije ucrtana, a uvelike prelaze i gabarite tj, građena je na meji s drugim susjedom, okrenuta prema nama, suprotnio od svih ostalih kuća u ulici?i što možemo napraviti?

i još jedno pitanjce- kako provjeriti tko je vlasnik neke druge nekretnine, jer ne znamo br katastarske čestice već samo adresu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pa naravno.

 

ali da bi sve bilo kako treba kućni broj koji su vam dodijeli trebao bi biti evidentiran u posjedovnom listu u katastru i u A list u gruntovnici kao npr.

 

k.č. br. 123, k.o. trešnjevka, kat. kultura: kuća u Ulici...., kućni broj ...., površine 100 m2 i dvorište površine 500 m2.

 

tada je sve jednoznačno definirano i kuća je legalna (naravno ako nema zabilježbu da nije priložena građ. dozvola).

 

Ako vam u katastru dodjele kućni broj, a vaša kuća nije evidentirana na planu, niti u posjedovnom listu i gruntovnici, kućni broj samo vam omogućava dostavu poštanskih pošiljaka, a katastru urednu evidenciju o slijedu kućnih brojeva i sve to dok se netko ne sjeti postaviti pitanje lagalnosti kuće koja nije evidentirana u kat. operatu i gruntovnici i ne pošalje građ. inspekciju.

 

(ja sam za red jer samo red i disciplina ćuvaju prava svih. inače vlada zakon jačeg. Naravno , ono prvo samo teoretski, a ono drugo stvarno, ali ipak.....)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

evo me opet, susjedi poludjeli, na postojeću ogradu između nas, koja je na našem, sa čime su upoznati, nadograđuju metar visoke stupove i izvode nekakav cirkus. koga moramo zvati da se ograda pomakne na mjesto, kako nešto poduzeti, od kuda krenuti. i još nešto! mi ne možemo platiti mjernika, o isti je već bio na njihov poziv i prije nego su završili ogradu i objasnio im da su na našem. molim pomoć.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moj susjed po mome putu vozi se već od 1987. godine.Nikad ga nije htio kupiti (put). ALi se na temelju svoje fizičke sile i snage koristi već 21 godinu. Sada bi moj sin na tom dijelu htio graditi kuću. Može li tužbom njemu zabraniti korištenje istog jer na vlasničkom listu je to čista naša parcela. Zahvaljujem..Molim hitan odgovor! Zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ograda je visoka 2,20 i oni su na gornjem djelu spleli nekakve žice. mislim, da se razumijemo, meni ne smeta žica, nek zazidaju i zid,bar ih neću vidjeti. ali na svojem.metar, ili pola ili deset meni nije bitno,oni su na našem.a građevinska ne želi izać ako nisu- radovi u tijeku... i kaže da toleriraju i više od 160 cm. na moje pitanje mogu li ja zazidati u visinu ograde kkoju su postavili susjedi- odgovor je bio- do 160 cm.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pismeno prijavite ogradu. pozovite se na pravilnik nn 101/07, čl.11. i kopiju prijave pošaljite ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja, gradnje..... u zagreb.

a ovo šta su vam rekli - tolerira se i više od 1.60, a vama samo do 1.60, pošaljite u sve novine, lokalne i sl.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 8 godina kasnije...

Dobar dan. Imam jedno pitanje vezano uz ovu temu. Naime, iako je moja kuća legalizirana uredno, susjed koji je kupio susjednu parcelu, stavio je kućni broj koji je dodjeljen meni, te za njega imam i povrdu o kućnom broju izdanu od DGU-a P.O. lokalnog katastarskog ureda. Problem je u tome što radi toga što je on stavio moj kućni broj, svaka promjena poštara ili ako neka druga dostavna služba dostavlja nešto završi u krivom sandučiću. Budući da s njim nismo u dobrim odnosima, naravno poštu ne dobivamo. Samo ovaj mjesec sam morao tražiti za tri računa da se pošalju duplikati. A tko zna kakvu još poštu nisam niti dobio. Kome god da sam se obratio, svi peru ruke od toga problema, grad tvrdi da nije u njegovoj nadležnosti, katastar da ne može tu ništa učiniti i sl.

Kome se obratiti da ga se natjera da skine moj kućni broj sa svoje građevine i stavi svoj (doduše ne znam niti da li ga je zatražio, ali kako je tek prije dvije godine lagalizirao građevinu a koliko se razumijem u to, nije mogao niti dobiti kućni broj prije.)?

Molim pomoć što prije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dobar dan. Imam jedno pitanje vezano uz ovu temu. Naime, iako je moja kuća legalizirana uredno, susjed koji je kupio susjednu parcelu, stavio je kućni broj koji je dodjeljen meni, te za njega imam i povrdu o kućnom broju izdanu od DGU-a P.O. lokalnog katastarskog ureda.

 

A koji bi bio susjedov kućni broj prema katastru?

 

 

 

Problem je u tome što radi toga što je on stavio moj kućni broj, svaka promjena poštara ili ako neka druga dostavna služba dostavlja nešto završi u krivom sandučiću. Budući da s njim nismo u dobrim odnosima, naravno poštu ne dobivamo. Samo ovaj mjesec sam morao tražiti za tri računa da se pošalju duplikati. A tko zna kakvu još poštu nisam niti dobio.

 

Ovo riješite na način da :

1. postavite veću tablicu sa kućnim brojem na samu ogradu, tako da se dobro vidi s ceste, i napišete :

OVDJE

je kućni broj

23

 

2. Nazovete osobu u pošti (šefa poštarske službe) ili pošaljete dopis ili odete osobno porazgovarati s njim. I upoznate ga s problemom, i naglasite da vam se ne dostavlja pošta jer je susjed krivotvorio kućni broj. Tada će taj nadzornik upozoriti svakog novog poštara koji eventualno bude zamjena da dobro pripazi na poštu na toj adresi.

 

Osobno preferiram prvo na 'prijateljski ali odriješit' način porazgovarati u svim spornim situacijama, pa ako vidim da se problem shvatio krajnje ozbiljno, ne idem dalje. Ali ako vidim da razumijevanja nema, odmah upozoravam da neću tolerirati nemar i da ću se obratiti kome treba da ostvarim svoje pravo.

 

Moje iskustvo je da u pošti ekstremno ozbiljno shvaćaju ovakve probleme, i da će se potruditi da to isprave ako je ikako moguće.

Osobno sam imao problema što su mi poštari često ostavljali u kasliću kod kuće samo obavijesti o prispjeću preporučene pošiljke da uštede na vremenu (nisu ni pozvonili). Iako primam i po nekoliko takvih pošiljki mjesečno a često u to vrijeme prije podne radim kod kuće. Pa kad sam ozbiljno telefonski 'porazgovarao' sa njihovim nadglednikom, sada mi susjedi kažu da čak i kad nisam kod kuće poštar zvoni po par minuta i ogledava da nisam slučajno negdje iza kuće na svom povećem gruntu prije nego ubaci obavijest o prispjeću pošiljke u kaslić.

 

 

Kome god da sam se obratio, svi peru ruke od toga problema, grad tvrdi da nije u njegovoj nadležnosti, katastar da ne može tu ništa učiniti i sl.

 

Jeste i se samo obraćali usmeno, ili i pisanim dopisima na koje oni moraju nekako i odgovoriti?

I pritom da od njih u dopisu tražite da vas upute - ako oni nisu nadležni - tko jest.

 

Kome se obratiti da ga se natjera da skine moj kućni broj sa svoje građevine i stavi svoj (doduše ne znam niti da li ga je zatražio, ali kako je tek prije dvije godine lagalizirao građevinu a koliko se razumijem u to, nije mogao niti dobiti kućni broj prije.)?

 

Prije svega - na koji adresu tom susjedu glase dokumenti?

Koja je njegova adresa u MUP-u?

 

Ako je 'legalizirao' svoju bespravnu gradnju, ne znači da ju je i upisao u katastar i zemljišne knjige.

Vjerojano i nije, jer da jest sigurno bi uz upis dobio i pravi kućni broj od DGU pa bi ga i stavio.

 

 

Molim pomoć što prije.

 

To sa adresama nije nimalo bezazlena stvar.

Osobno sam prije cca 15 godina stanovao u svojoj kući u ulici u Zagrebu koja se za samo jedno slovo 'a' razlikovala u imenu od druge ulice u širem centru grada. Više puta mi je dolazila pošta iz te druge adrese (a radilo se o većem objektu sa više stanova) , čak je u dva navrata dolazila i policija raspitujući se za osobe koje (očito) žive na onoj drugoj adresi.

 

Ako je vaš susjed samovoljno postavio taj kućni broj, i prijavio to kao svoju adresu na raznim službenim ili poslovnim evidencijama tu bi čak teoretski mogli govoriti o nekom vidu krivotvorenja isprava.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Stvari koje me pitate ne mogu vam odgovoriti. Adresu u MUP-u ne mogu saznati kao ni informacije o katastarskoj čestici (njegovoj), odnosno broj za njegovu.

Na sandučić sam napisao velikim brojevima k.br. a i prezime je na njemu. Nije riješilo problem, pretpostavljem da poštara zbuni što recimo dolaze 2 računa od t-coma na istu adresu. Gradu sam se obratio pismeno, katastru usmeno. Na pošti sam također bio, rečeno mi je da će upozorit poštare, ali kako se mjenjaju svako malo, ne znam od kolike je to pomoći. A da je ozbiljno, znam vrlo dobro. Jedno bitno pismeno me koštalo 10000kn, jer nisam dobio obavijest o mogućem raskidu ugovora. Da ne pričam da sva ostala službena pismena koja se ne moraju potpisat mogu uzrokovat vrhunske probleme (primjer, sudska pismena se ne moraju potpisat).

 

Svakako, hvala na vrlo opširnom odgovoru i pomoći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija