Jump to content

Molim savjet


Aries

Preporučene objave

Aries je napisao:

Po pravomoćnoj sudskoj presudi u radnom sporu za povrat na posao, u kojem se roku radnik mora javiti poslodavcu ili treba dobiti poziv za povrat na posao od poslodavca?

 

Zahvaljejem se unaprijed na odgovoru.

 

Poslodavac ima rok od 8 dana da vas vrati na posao, od dana kad mu je uručena pravomoćna presuda. Ako on to nije učinio, javite se vi njemu i to odmah (pisanim putem, preporučena pošiljka s povratnicom) i zatražite da postupi po pravomoćnoj sudskoj odluci i da donese odluku kojom vas poziva da stupite na rad. no pazite, ukoliko se u roku 30 dana od dana kada je presuda postala OVRŠNA ne obratite poslodavcu (Vi njemu, ne on Vama!) nećete moći provoditi ovrhu radi prisilnog izvršenja sudske presude i nikako ostvariti nalog iz pravomoćne presude. Drugim riječima, ne javite li mu se u zadanom roku - gubite pravo na povrat na rad.

 

e sad mene još neke stvari zanimaju, a da bih vam mogao pomoći.

 

1. je li podnesena žalba?

2. kako glasi izreka presude?

3. kada je donešena prvostupanjska presuda?

4. kada je donešena drugostupanjska presuda?

5. kada je prvostupanjska odnosno drugostupanjska DOSTAVLJENA poslodavcu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Aries je napisao:

Floki, nisam bila u mogucnosti ranije Vam zahvaliti na ulozenom trudu za odg. Posto je ovaj slucaj jos uvijek aktualan na zupanijskom sudu, nisam bas sigurna koliko je pametno da nastavim sa raspravom.

U svakom slucaju, zahvaljujem na odgovoru.

 

Mnogi radni sporovi su na Županijskom sudu (nekom od brojnih županijskih sudova :namiguje: ), uostalom, niste imenovali stranke, pa nemajte nikakve bojazni :namiguje: ako Vas još nešto zanima, slobodno pitajte :namiguje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

kresof je napisao:

Kad sam napisao Veteran, mislio sam na Flokija...

 

Radnik može nekon pravomoćnog utvrđenja nedopuštenosti otkaza tražiti vraćanje na posao samo u roku od 30 dana od dana kada je radnik stekao pravo tražiti vraćanje na posao.

 

Ovo sukladno članku 238. Ovršnog zakona.

 

Ovaj rok počinje teći od dana kada je pravomoćna presuda počela djelovati prema radniku.

 

Drugim riječima, poslodavac ima rok od 8 dana da radnika vrati na rad i rasporedi ga na poslove sukladno kondemnatornom nalogu iz pravomoćne presude.

 

Ukoliko poslodavac ne bi to učinio u paricijskom roku (roku za dobrovoljno izvršenje činidbe), dakle u roku 8 dana, radnik bi mogao podnijeti ovršni prijedlog radi vraćanja na rad ali samo u gore navedenom roku od 30 dana.

 

Ovo je inače uvriježeno stajalište sudske prakse.

 

Evo nekoliko stajališta:

 

"Prvostupanjski sud je utvrdio da je izvanredni otkaz ugovora o radi tužiteljice s tuženikom pravomoćno utvrđen nedopuštenim presudom Županijskog suda u Vukovaru, te da tužiteljica nije u roku 30 dana propisanim člankom 238. Ovršnog zakona podnijela ovršni prijedlog radi vraćanja na rad.

Iz navedenog jasno se nameće zaključak da je izvanredni otkaz ugovora o radu poništen te da je tužiteljica propuštanjem roka za ovršnim putem vraćanja na rad uzrokovala prestanak radnog odnosa tj da je samovoljno raskinula radni odnos s tuženikom. "

 

Županijski sud u Vukovaru, broj Gž 869/04-3 od 15. prosinca 2004. godine

 

Suprotno gore navedenim, a očito da je pokrenuta nova parnica, koja se temelji na drugačijoj činjeničnoj i pravnoj osnovi, a pokrenuta je s obzirom na maaterijalnopravnu odredbu članka 115. Zakona o radu, postoji i drugačije rješenje od gore navedenog:

 

"Pravomoćna presuda prvostupanjskog suda kojom se nalaže tuženiku (poslodavcu) da vrati tužitelja na poslove koje je obavljao prije nezakonitog otkaza ugovora o radu - prvenstveno obvezuje tuženika kao poslodavca, da iskaže aktivnost radi izvršenja svoje obveze koja mu je naložena pravomoćnom sudskom odlukom, s time da je i radnik dužan pokazati aktivnost i volju da nastavi s radom kod tuženika (poslodavca)"

 

Županijski sud u Varaždinu, broj Gž - 1974/04-2 od 11. listopada 2004. godine

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija