Jump to content

sporazumna rastava


Zbnk

Preporučene objave

Bok svima, imam jedno pitanje, zena i ja smo u braku skoro 2 godine, imamo dijete od 21 mjesec, od pocetka nam nije oboma dobro u braku,na moje inzistiranje samo usli u brak jer nisam htio da mi dijete nema oca kako treba,da barem pokusamo zivjeti skupa. Nakon mnogo svadja dosli smo do dogovoara, sporazumnog razvoda.Zivimo u zajednickom domacinstvu,a u sporazumnom razvodu smo napisali da nemamo zajednicko prebivaliste sto je i istina, da li je to bitno?Trebam ga potpisati, ali srce me steze, nezelim da mi dijete ima takav nacin zivota jer ga volim,a volim i suprugu iako sam svjestan da nam je zajednicki zivot vrlo nezamisliv,jer smo skroz razliciti.Alimentacije se nebojim, cak bih radije kupio njemu stan ili placao stednju na 20 godina.Oboje radimo sa solidnim primanjima.

 

Molim vas da mi pojasnite, kakve su mi opcije nakon potpisa sporazumnog razvoda braka i koji je najvjerovatniji slijed dogadjaja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Budući da imate maloljetno dijete, bit će nužno sudjelovanje (i posredovanje) Centra za socijalnu skrb (u pokušaju da se pomirite). Sud će obavijestiti CSS da su roditelji podnijeli zahtjev za sporazumni razvod braka i zatražiti od Centra da dostavi sudu mišljenje kojem roditelju treba povjeriti dijete na primarnu roditeljsku skrb a kada bi ga, tj. koliko sati tjedno i u koje dane drugi roditelj trebao viđati.

Napominjem da se brak ne može razvesti bez da se riješi pitanje djeteta.

Najbolje bi bilo da u zahtjevu za sporazumni razvod dogovorno utvrdite uvjete - dakle, ti da si suglasan da dijete živi s majkom (ako to želiš) i da bude majci povjereno na primarnu roditeljsku skrb a ona da je suglasna da dijete možeš viđati bez ograničenja.

 

Ako se uspijete sami dogovoriti, nije bitno kakav način susreta i druženja će predložiti Centar, sud usvaja dogovor roditelja. Ako se sve dogovorite u tom sporazumnom zahtjevu a tako i izjavite na ročištu, sve će ići puno brže nego ako nema dogovora.

 

Kada stranke sporazumno podnose zahtjev za razvod, razlog nije bitan (pa tako nije ni bitno što vi "živite" na različitim adresama), jer ste oboje suglasni s tim da se razvedete.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

recimo da je to najoptimalniji nacin,najbrzi, sto ako se nakon rastave i takvoga dogovora da prepustam primarnu roditeljsku skrb majci,a ona meni vidjanja po zelji,odnosno da sto vise sudjelujemo oboje u odgoju djeteta, i nakon 2-5 godina se nesto izjalovi i jedan roditelj prestane davati dijete drugome.Sto onda?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Floki je napisao:

Onda se pokreće parnica u kojoj će sud odrediti susrete i druženja.

Znaci cim je onda netko od nas nezadovoljan,javi kome?! Sudu,socijalnoj sluzbi ili nekome trecem i to je to?

Da li se u sporazuman raskid braka mogu postaviti i uvjeti o alimentaciji i raspodjeli bracne imovine? Tako da se sudi sto krace ili po zakonu tu on donosi odluku neovisno o dogovoru..

 

Po meni: koliko sam shvatio moze se dogovoriti pa da sud prihvati ogovor oko:

 

-primarnog skrbnika

-rasporeda posjete

-alimentacije

-raspodjele bracne imovine

 

 

ako je neki od dogovora povrijedjen,pokrece se parnica na zahtjev osobe koja je ostecena. Da li je u redu ovaj zakljucak?

 

Da li jos sto moze uci u dogovor?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tako je, dobro si shvatio. I pitanje podjele bračne stečevine također možete sporazumno riješiti. No, o tom pitanju možete i kasnije pokrenuti postupak, dok se ne možete razvesti dok ne riješite pitanje s kojim će roditeljem dijete živjeti, načini i susreti odnosno druženje djeteta s drugim roditeljem i pitanje uzdržavanja. Ta se pitanja moraju riješiti u istoj parnici i bez njih neće biit moguće razvesti brak.

 

Ako se promijene okolnosti od donošenja pravomoćne presude, možete tužbom tražiti (vi ili supruga) donošenje nove odluke. Tužba se podnosi sudu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija