Jump to content

Pristanak na razvod


pearl

Preporučene objave

evo, nisam pravnik niti mi je to domena, ali htio bih znati (sad već pomalo kasno) odgovor na sljedeće:

 

može li netko u braku osporavati razvod (ne htjeti razvod) kad to druga strana hoće? čuo sam za kovanicu tipa "žena mu ne da razvod". što to točno znači? mora li imati uopće razlog za rastavu, ili je dovoljno nešto tipa "ne volim je više" ili "udebljala se", "doznao sam da joj je deda patuljak" ili "doznao sam da ne može imati djece"?

 

ako muški inicira rastavu, koji su uopće razlozi za to da žena ne želi rastavu? jel to ono "sud nalaže da je moraš voliti" i slično?

 

koje materijalne stvari može druga strana potraživati u braku od recimo 4 godine (bez djece), gdje je on imao dvostruko-trostruko veću plaću, ona materijalno ničim nije sudjelovala u zajednici?

znam... može uvijek reći "ja sam prala, peglala i sve što žene rade", makar nije ni vidjela peglu, ne zna skuhati čaj i sl...

jel to onda ide na neko dokazivanje, što li?

bilo je svojedobno da se neka manekenka odrekla karijere jer se udala za nekog nogometaša, a on želi rastavu i sad joj mora platiti puste milijune...?

jel to po tom famoznom obiteljskom zakonu isto donesena sudska odluka?

 

jel mene može spriječiti sud da se rastanem, ili da moram platiti neku sumu njoj za razvod?

ako je tako, što mene može spriječiti da "poludim"? dam otkaz, isključe mi struju, plin, nema uvjeta za život, ona je dužna i u nevolji/bolesti me trpiti, jer to nalaže zakon o obaveznim odnosima u formi zakona o obitelji...

onda ona pobjegne, a ja automatski dobijem razvod, jer je pobjegla od bolesnog muža...

 

bolesno, znam...

ali ako je zakon ponekad bolestan, treba se spustiti na te grane.

 

 

 

hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moj bivši suprug nije htio razvod pa me je zlostavljao i prijetio mi. Rekao mi je da će me ubiti, odležati par godina u zatvoru....Morala sam pobjeći u prihvatilište dok ne potpišemo konačan završetak u Centru za soc. rad. Nakon bježanja kod roditelja, u prihvatilište, prjateljice i td., nakon završetka svega i moga oslobođenja, rekao mi je da mu je odvjetnica rekla da ako ne bude pristao na razvod, proces će dugo trajati, puno ga koštati a ja ću svejedno dobiti razvod.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nalyada je napisao:

Moj bivši suprug nije htio razvod pa me je zlostavljao i prijetio mi. Rekao mi je da će me ubiti, odležati par godina u zatvoru....Morala sam pobjeći u prihvatilište dok ne potpišemo konačan završetak u Centru za soc. rad. Nakon bježanja kod roditelja, u prihvatilište, prjateljice i td., nakon završetka svega i moga oslobođenja, rekao mi je da mu je odvjetnica rekla da ako ne bude pristao na razvod, proces će dugo trajati, puno ga koštati a ja ću svejedno dobiti razvod.

 

oprosti, ali lik je pacijent. tko je on uopće da TEBI ne daje razvod i na temelju čega?????

baš me interesira što on kaže za to. koja je pravne pretpostavka da on NE DOZVOLJAVA razvod?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Supruga ne može osporavati razvod, može samo izreći svoje neslaganje sa razvodom, ali sud nikako ne može nikoga prisiliti da ostane u braku i brak će se rezvesti, samo je pitanje koliko će to trajati...

 

Što se podjele imovine tiče, ako nema predbračnog ugovora, sva imovina steknuta u bračnoj zajednici dijeli se (po mogućnosti, dogovorno) popola.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Članak 42.

(1) Razvod braka može tužbom zahtijevati bračni drug, a oba bračna druga sporazumnim zahtjevom.

(2) Muž nema pravo na tužbu za razvod braka za vrijeme trudnoće žene ili dok njihovo dijete ne navrši godinu dana života.

 

Članak 43.

Sud će razvesti brak:

1. ako utvrdi da su bračni odnosi teško i trajno poremećeni, ili

2. ako je od prestanka bračne zajednice protekla godina dana, ili

3. ako oba bračna druga sporazumno zahtijevaju razvod braka.

 

Dakle, osim ako supruga nije trudna ili dijete mlađe od godinu dana, sud će utvrditi da su bračni odnosi teško i trajno poremećeni i to će biti dovoljno da se brak razvede. Nitko nikome ne treba plaćati da bi se brak razveo. Eventualno će se morati zakazivati više ročišta s obzirom na to da razvod nije sporazuman od strane oba bračna druga.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja sam ovako prošla. Trpjela sam fizičko i psihičko zlostavljanje, i nakon što sam pokrenula tužbu za razvod to je bilo još gore. U vrijeme dok smo išli u centar na tkz mirenje gazio mi je po licu i razbio bubnjić. Pobjegla sam u policiju u 23h no oni nisu ni zapisnik htjeli napisati. Kuda god bi pobjegla dolazio bi za mnom i radio skandale. Prisiljavao me je da povučem zahtjev u centru i zato sam pobjegla u prihvatilište. Tamo ne možeš biti koliko hoćeš a nije ugodna situacija za ženu koja niti nema zaposlenje. Onda je kao odjednom odlučio da bi to sve moglo proći mirno pa je prodao jedan plac koji smo zajedno kupili i dao mi da otvorim privatnu trgovinu. Vratila sam se kući, otvorila trgovinu a on je dolazio i uzimao utržak. Odmah sam znala da ću tgovinu morati zatvoriti. Nisam znala kuda ću niti kako bez posla sa troje djece. Sve gore mi je bilo živjeti u istoj kući. Jednom sam ga ugledala na ulici kako se rukuje sa onim istim policajcem koji nije želio bapisati zapisnik. Rekao je da hoće djecu, ja sam rekla ok, rekao je da neće djecu, ja sam rekla ok pristajem na sve samo ne želim da djeca budu taoci.

Na ročištu je tražio djecu i alimentaciju na osnovu trgovine koju sam nekoliko dana poslije zatvorila i opet bila bez posla. Tada mi je bilo jasno zašto mi je dao novac za rgovinu i zašto nije htio raditi. Moja odvjetnica na ročištu nije rekla ni riječ u moju korist. Bila sam zatečena. To je bilo u Listopadu. Čekala sam rješenje u zajedničkoj kući s njim i djecom i trpjela zlostavljanje. U Ožujku sljedeće god. nazovem odvjetnicu i pitam je za rješenje, ona mi kaže da je došlo još u Prosincu a ona nije imala moj broj telefona. :-?:-? Djeca su pripala njemu a ja moram plaćati alimentaciju. Otišla sam na more raditi 5 mj. Za to vrijeme prodao je 16 placeva, sav namještaj i kuću od 225m2 sa poslovnim prostorom od čega je meni dao 14000 eura.

Kuću smo kupili od stana koji smo prodali a bio je samo na moje ime ali žena iz agencije za nekretnine je u kupoprodajnom ugovoru upisala i njega kao vlasnika. Placevi su bili na njega iako smo ih kupili u braku. Vjerovala sam da to neće moći bez mene. Očito da je mnoge oko mene kupio protive mene. Otišao je u inozemstvo sa djecom i tamo se oženio i zaposlio. Jedno dijete mi se vratilo, jedna se udala a jedno je još s njim. Ja sam se tek prije god. dana uspjela zaposliti a to sve je bilo 2001. pa mu sad dugujem za alimentaciju koju sam mu u nekoliko navrata i plaćala kad sam radila sezonski a i prije nekoloko mj. digla kredit. Sad ću ponovo morati uzeti kredit za alimentaciju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kuću smo kupili od stana koji smo prodali a bio je samo na moje ime ali žena iz agencije za nekretnine je u kupoprodajnom ugovoru upisala i njega kao vlasnika.

"I njega" bi značilo da ste bili upisani i vi, a prodana je bez vas? Za ostalo, tada niste ni pokušali utvrditi bračnu stečevinu za tako oveći broj nekretnina stečenih u braku a upisanih na jedno? Jasno da je moglo biti prodano ako nema nikakve zabilježbe, a vlasnik jedan, papiri čisti...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Evo imam i ja zapetljanu kombinaciju!

 

Muž i ja ne živimo zajedno od rujna 2007. (još malo pa god. dana). U braku smo 4 godine od čega smo se jako malo i viđali jer je stalno radio u inozemstvu ( EU, Saudijska Arabija ), te bi dolazio u RH u prosjeku mjesec do dva godišnje!!!

Kad sam ja odlučila da se želim razvesti, pristao je na sporazumni razvod braka ali kako vrijeme odmiče stalno izbjegava tu temu i odugovlači - tako da sumnjam da ćemo se ipak sporazumno rastaviti. Rekao je da je zatražio iseljeničku vizu za Kanadu i Australiju jer da nema snage živjeti u istom gradu gdje i ja ( navodno me i dalje ludo voli).

Imamo dijete od 4 god. koje je tek sad i shvatilo da ima oca.

 

Ono što mene zanima je trebam li ipak pokrenuti parnicu dok je on još tu ili ga i dalje nastaviti nagovarati za sporazum, jer sud može donijeti odluku i samo na temelju toga da ne živimo zajedno godinu dana, a da ne govorim o tome da je 11 mjeseci godišnje u inozemstvu, i da se namjerava iseliti iz države!!!!!

 

 

Što ako ode a ništa još ne pokrenemo ili ne riješimo?????

Mogu li ja samostalno pokrenuti i okončati postupak na temelju činjenice da je dotičnom gosp. 6 mjeseci nepoznato prebivalište, jer u biti i neću znati gdje je- eventualno kontinent????

 

Treba li mi ipak posredovanje Centra u ovim okolnostima, jer situacija je jasna- ja sam ta koja je jedina uz dijete, imam stalni posao u Banci, živimo sa mojim roditeljima u velikoj kući..... dok dotični niti ima posao, niti je ikad odgajao svoje dijete, i živi kod svojih roditelja u 40 m2 dok je tu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako želite razvod podnesite tužbu jer će do donošenja presude svakako proteći godina dana od prestanka bračne zajednice iako je iz vašeg opisa očito da su bračni odnosi teško i trajno poremećeni. Što se tiče postupka posredovanja on se svakako provodi ako imate zajedničko maloljetno dijete, osim ako je jenom bračnom drugu 6 mjeseci nepoznato boravište ili ako živi u inozemstvu tako da se možete razvesti i u tom slučaju.

U slučaju da se vaš suprug ne želi pojaviti u postupku posredovanja (ako mu je poznato boravište i ne živi u inozemstvu), to nije prepreka da se vaš brak razvede, u tom slučaju centar će zaključiti da mirenje nije uspjelo ( ako se ne pojavi tužitelj smatra se da je tužba povučena tako da vi u tom postupku morate sudjelovati).

S druge strane bilo bi bolje da se postupak dovrši dok je vašem suprugu još poznato prebivalište odnosno boravište kako bi se moglo odrediti uzdržavanje djeteta te kako bi mogli naplatiti sudske troškove.

 

:-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iskustvo nalyade je za najstrozu osudu, za potpuno zgrazanje nad svim aspektima te zaista tuzne price. Stvarno sokantno!

 

Zanimalo bi me - koliko su djeca imala godina kad ste poceli razvod a koliko kad su pripala njemu?

 

Nalyadada, li bi bilo moguce da navedete ime i prezime odvjetnice i/ili iz kojeg je odvjetnickog drustva? Na Legalisu se poticu i hvale mladi pravnici za trud kojeg iskazuju da bi postali vjezbenici, pa i buduci odvjetnici, i saznanje da ima ovakovih grubih krsenja pravila jednog casnog zvanja, bila bi korisna i njima a i mnogim drugima.

 

"Na ročištu je tražio djecu i alimentaciju na osnovu trgovine koju sam nekoliko dana poslije zatvorila i opet bila bez posla. Tada mi je bilo jasno zašto mi je dao novac za rgovinu i zašto nije htio raditi. Moja odvjetnica na ročištu nije rekla ni riječ u moju korist. Bila sam zatečena. To je bilo u Listopadu. Čekala sam rješenje u zajedničkoj kući s njim i djecom i trpjela zlostavljanje. U Ožujku sljedeće god. nazovem odvjetnicu i pitam je za rješenje, ona mi kaže da je došlo još u Prosincu a ona nije imala moj broj telefona!" :palacdolje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija