cindy26 objavljeno: 22. srpanj 2008. Dijeli objavljeno: 22. srpanj 2008. Pozdrav svima, problem je ovakav, baka i djed mi imaju 4 djece, baka je samovlasnik na nekretninama i sada dok je još živa želi sve dati jednom sinu koji živi s njima. Pitanje glasi: na koji način se to može urediti tako da nitko od ostale djece ne može osporiti njenu želju, a niti tražiti nužni dio? kako da sve te nekretnine pripadnu tom ujaku možda još i dok su baka i djed živi? Hvala Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
marija_1495 odgovoreno: 22. srpanj 2008. Dijeli odgovoreno: 22. srpanj 2008. Mislim da ostala bakina djeca, kao nužni nasljednici, imaju pravo tražiti i dobiti nužni dio, bilo da se radi o oporuci, darovnici, ugovoru o doživotnom uzdržavanju ili ugovoru o dosmrtnom uzdržavanju kojim bi sve prešlo na samo jedno bakino dijete. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
tinko1 odgovoreno: 22. srpanj 2008. Dijeli odgovoreno: 22. srpanj 2008. marija_1495 je napisao: Mislim da ostala bakina djeca, kao nužni nasljednici, imaju pravo tražiti i dobiti nužni dio, bilo da se radi o oporuci, darovnici, ugovoru o doživotnom uzdržavanju ili ugovoru o dosmrtnom uzdržavanju kojim bi sve prešlo na samo jedno bakino dijete. Ne bih se slozio s tim.Ja mislim da na oporuku i darovnicu se ima pravo na nuzni dio, dok na ugovor o dozivotnom/dosmrtnom uzdrzavanju ne bi imali pravo na nuzni dio. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Floki odgovoreno: 23. srpanj 2008. Dijeli odgovoreno: 23. srpanj 2008. cindy26 je napisao: Pozdrav svima, problem je ovakav, baka i djed mi imaju 4 djece, baka je samovlasnik na nekretninama i sada dok je još živa želi sve dati jednom sinu koji živi s njima. Pitanje glasi: na koji način se to može urediti tako da nitko od ostale djece ne može osporiti njenu želju, a niti tražiti nužni dio? kako da sve te nekretnine pripadnu tom ujaku možda još i dok su baka i djed živi? Hvala ugovorom o dosmrtnom uzdržavanju. tada se ujak može odmah po sklapanju ugovora upisati u gruntovnici kao vlasnik nekretnina koje su predmet ugovora. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Floki odgovoreno: 23. srpanj 2008. Dijeli odgovoreno: 23. srpanj 2008. iz vašeg pitanja pretpostavljam da pitate mogu li Vaš otac i maćeha sklopiti ugovor sa primateljem uzdržavanja? Ako je to pitanje, onda je odgovor - mogu. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
marija_1495 odgovoreno: 23. srpanj 2008. Dijeli odgovoreno: 23. srpanj 2008. investitor je napisao: Mogu li ugovor o doživotnom/dosmrtnom uzdržavanju sklopiti stariji suprug i mlada supruga kako bi onemogučili nasljeđivanje nužnog dijela suprugove dijece iz prvog braka? p.s.ja sam dijete iz prvog braka I dodatni je zez što se takvi ugovori u praksi skoro nikad ne ospore. Nadam se da neće doći do takve nepravedne situacije u vašem slučaju. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
investitor odgovoreno: 23. srpanj 2008. Dijeli odgovoreno: 23. srpanj 2008. Floki je napisao: iz vašeg pitanja pretpostavljam da pitate mogu li Vaš otac i maćeha sklopiti ugovor sa primateljem uzdržavanja? Ako je to pitanje, onda je odgovor - mogu. Nisam bio dovoljno jasan u pitanju, pa da pojasnim: Nisam mislio da ONI sklope ugovo s nekom trećom stranom, nego da li je moguće da ON sklopi ugovor sa svojom zakonitom ženom (mačehom) u svrhu da djeca dobiju niti nužni dio, već sve mačeha? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
cindy26 odgovoreno: 23. srpanj 2008. Autor Dijeli odgovoreno: 23. srpanj 2008. znači ako sam dobro shvatila sklopljenim ugovorom o dosmrtnom uzdržavanju ostala djeca ne dobivaju nužni dio niti ništa jel tako? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
tinko1 odgovoreno: 23. srpanj 2008. Dijeli odgovoreno: 23. srpanj 2008. Da. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
investitor odgovoreno: 23. srpanj 2008. Dijeli odgovoreno: 23. srpanj 2008. investitor je napisao: Floki je napisao: iz vašeg pitanja pretpostavljam da pitate mogu li Vaš otac i maćeha sklopiti ugovor sa primateljem uzdržavanja? Ako je to pitanje, onda je odgovor - mogu. Nisam bio dovoljno jasan u pitanju, pa da pojasnim: Nisam mislio da ONI sklope ugovo s nekom trećom stranom, nego da li je moguće da ON sklopi ugovor sa svojom zakonitom ženom (mačehom) u svrhu da djeca ne dobiju ni nužni dio, već sve mačeha? Još jedno malo pojašnjenje: da li je moguće da suprug sklopi sa svojom trenutnom suprugom ugovor kojim bi se ona obvezala doživotno/dosmrtno ga uzdržavati? Naravno da bi to bilo učinjeno u svrhu već navedenu u prethodnom postu. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
cindy26 odgovoreno: 23. srpanj 2008. Autor Dijeli odgovoreno: 23. srpanj 2008. U redu... hvala Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Floki odgovoreno: 24. srpanj 2008. Dijeli odgovoreno: 24. srpanj 2008. Investitor, moguće je. Nema nikakvih zapreka u pogledu osoba koje mogu sklopiti taj ugovor. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.