Jump to content

zastara obveze iz ugovora o kupoprodaji


FILUMENA

Preporučene objave

moja dvojba je da li je zastarjela obveza ili nije

 

naime ugovor o kupoprodaji vozila sklopljen je 1997 godine, banka je otišla u stečaj, te je sada novi pravni subjekt otkupio potraživanja iz kredita.

Ugovor o kreditu je solemniziran, i kupac je dao izjavu kako je suglasan da se banka po neplaćanju ugovorne obveze naimri iz zaplijene i prodaje vozila, dakle riječ je o javnobilježnikom aktu.

Moje dvojba je slijedeća, prema starom ZOO-u opći rok zastare je 5 godina, (taj rok je prošao) međutim za obveze utvrđene sudskom odlukom i odlukom nadležnog organa ili sporazumom pred tim tijelima rok zastare je 10g, koji se rok primjenjuje na javnobiležnički akt? (sa time da novi ZOO propisuje da se na obveze nastale prije njegova stupanja na snagu primjenjuje "stari"ZOO).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obzirom da se radi o obvezi nastaloj 1997. god primjenjuje se stari ZOO. Ne radi se o odluci nadležnog tijela nit nagodbi sklopljenoj pred tijelom već o ugovoru koji je ovjeren od strane javnog bilježnika, budući da se radi o povremenim potraživanjima koja dospjevaju u određenim vremenskim razmacima zastara samog prava potraživanja nastupa za pet godina, računajući od dospjelosti najstarijega neispunjenog potraživanja poslije kojeg dužnik nije vršio davanja.

Ali isto tako ako je založno pravo na vozilu upisano u javnu knjigu, a vjerojatno je, kad protekne vrijeme zastare, vjerovnik čije je potraživanje osigurano zalogom ili hipotekom može se namiriti samo iz opterećene stvari ako je drži u rukama ili ako je njegovo pravo upisano u javnoj knjizi. No u tom slučaju iz opterećene stvari ne može namirivati kamate niti druga sporedna potraživanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 godina kasnije...

Molim vas.. situacija je sljedeća:

Kuća je prodana 2003. god., napravljen je pravovaljani kupoprodajni ugovor i novci su isplaćeni. Međutim, kupac još uvijek (2012.god.) nije u katastru i gruntovno preveo na sebe.

Zanima me: postoji li rok zastare (apsolutna - 3 god. i totalna zastara - 6 god.) i može li se ta kuća sada ponovno prodati ako su ti rokovi prošli jer se ta kuća još uvijek vodi na prodavatelja??

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne znam, jer kupac je po kupoprodajnom ugovoru trebao obaviti sve radnje nakon isplate (platiti porez i prijepis). Međutim, sada (nakon 9 godina) gledam u katastru i gruntovnici da je kuća još uvijek na meni. Ne znam ni je li plaćen porez, a vidim da nije prepisano s mene na njega (pravna osoba).

Sada sam nešto načuo da postoji zastara, točnije totalna zastara koja nastupa nakon 6 godina i da ja sad mogu ponovo prodati kuću. A imam i novog kupca.

 

(objavio prodavatelj)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dali je kuća prazna (napuštena) ili neko živi u kući .

 

možeš ponovo prodati kuću

vlasnikom nekretnine postaje se upisom u zemljišne knjige.

novi kupac može upisati vlasništvo .

ali reskiraš tužbu za naknadu štete sa kamatama (prvi kupac)

što bi bilo puno više od sadašnje vrijednosti kuće.

ako ti smeta što kućanije prepisana upozori kupca na njegovu obvezu po pitanju poreza i upisa vlasništva .

 

ako je kupac kao pravna osoba prestao postojati a svoja prava nije prenio

i dalje si vlasnik kuće .

u nadležnom trgovačkom sudu provjeri kupca, dali još postoji ili je likvidiran (stečaj)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kuća je prazna, trebala je koristiti novom kupcu u poslovne svrhe, zato i je kupac bio pravna osoba. Međutim, sada je izgleda odustao od poslovanja na toj lokaciji.. zapravo ne znam, ali nije se javio niti dolazio do te kuće od dana kupnje.

Firma dobro posluje i danas, čini mi se da je dobrostojeća.

E sad je mene malo i strah da ne bi ako dođe do poreza na nekretnine mene dočekao porez, jer je i katastralno i gruntovno na meni.

A nekidan mi došao novi kupac koji mi priča o zastarama i da bi on to kupio. Samo ja mislim upravo da bi ja imao više problema s prvim kupcem nego ovaj drugi kupac s prvim.

 

Svakako hvala na korisnim odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nema zastare za podnošenje zahtjeva za upis vlasništva.

 

ako dobijete porezno rješenje u poreznu upravu dostavite kupoprodajni ugovor

od dana sklapanja kupoprodajnog ugovora vi u biti niste vlasni nekretnine i nemožete biti porezni obveznik.

 

kupcu uputite pismeni dopis da postupi po ugovoru i upiše vlasništvo nadkupljenom nekretninom

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija