Jump to content

Posebni dio-Proračun


Anatema

Preporučene objave

Draga Anatema,

na ovom forumu izgleda nitko ne polaže DSI iz područja ekonomije, jer slično pitanje sam i ja postavila još prije par mjeseci, a odgovoru ni traga. Također radim na istom radnom mjestu. Ja ću ti pomoći onoliko koliko sam uspjela doznati, a ti molim te ako što saznaš također javi, jer do ispita imam manje od mjesec dana. Literatura, odnosno zakoni koje moramo znati propisani su ti Pravilnikom o polaganju DSI-a, ali napominjem ti, tako su barem meni rekli kada sam bila na seminaru, smjer ekonomije polaže sva područja vezana za ekonomiju koja su propisana Pravilnikom kao npr. carine, obrt, trgovačka društva ..., a ne samo da će nas ispitivati onaj dio o proračunu. Na pismenoj zadaći navodno svi dobijemo proračun iako mi to uopće nije jasno. Nemoguće da svi, baš svi dobijemo isto. A što trebamo s tim proračunom nemam pojma. Izgleda teoretski opisati sve što o njemu znamo. To je sve što znam i nisam ti baš puno pomogla.

A vi ostali, koji ste bili u našoj koži, a lijeno vam je napisati koji red i uputiti nas što se piše i odgovara na posebnom dijelu ispita iz smjera ekonomije (VSS) - proračun,pomozite jer mi je rok vrlo, vrlo, vrlo blizu i mislim da ću dobiti slom živaca.

 

:-o:-o:-o:-o:-o:-o

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Pa stvarno nemogu virovat da nitko ništa nezna za ovaj dio!onaj program iz upravnog područja financija je nemoguće naučit,ja ću samo najvažnije proć,malo o svakom porezu,o HNB-u,carini,bankama općenito jer izgleda da to svakog pitaju na usmenom,a i nema šanse sve naučit,previše je tih zakona a i nije pošteno da nas sve to pitaju,pogotovo carine,šta ja iman s tim,posa mi je vezan isključivo za proračun iako neznam šta će nam dati iz proračuna.

Cure koje imate uskoro ispit molila bi da podilite dojmove i napišete pitanja.Unaprid zahvaljujen!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ni ja nemem riječi. Saznala sam od jedne kolegice koja je polagala da na pimenom dobijemo općenito nešto o proračunu. Znači, pišemo teoretski što o njemu znamo. Ni ja ne mislim učiti detalje, jer je nemoguće sve naučiti, a i ona mi je to rekla. Ako ništa ne saznam do roka, koji mi je 04.09. (šizim od nervoze), ja ću vas obavijestiti što je bilo. Iskreno se nadam da će mi se do roka netko javiti i pomoći. Kada vi imate rok? Pozdrav! :panika::glavomozid::tilt:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Drage/dragi moji žao mi je što vam možda kasno odgovaram, ali već dugo nisam bila na ovom dijelu foruma.

Dakle, ja sam polagala DSI prošle godine za područje proračuna i financija (VSS).

Moj pismeni zadatak je bio proračun JLPRS za 2008. godnu.

Uglavnom ja sam se raspisala na tri stranice, skračeno opći dio proračuna i račun financiranja, te dala samo početak tablice posebnog dijela, tako da se vide sve klasifikacije proračuna.

Na pisanom dijelu uzmite sa sobom vaše proračune ili izmjene proračuna koje možete slobodno koristiti.(kao i ostalu literaturu)

Kolegica koja je bila prije mene na DSI imala je zadatak Godišnji obračun proračuna.

 

Što se tiće usmenog dijela ispita za financije, mislim da je on sličan za sve, i o njemu se već pisalo pa pogledajte starije postove.

 

Pitanja kojih se sječam sa ispita:

- financiranje lokalne samouprave ( primjerice koji su to županijski, gradski i općinski porezi )

- PDV - što je, na što se plaća, tko su obveznici i koja su oslobođenja

- porez na dohodak, porez na dobit

- Hrvatsku narodnu banku (osnovni cilj, koje su ovlasti, što radi) , zatom poslovne banke, te što je to bilanca plaćanja

- osnovno o carinama: što je to carinsko područje, što je carinska tarifa

Ispitivao nase je jedan OK gospodin. Ukratko ono osnovno, ali da se vidi da znaš bit teme.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

:jupii:

POLOŽILA !!!!!

Evo ovako, na pismenom sam imala napraviti nacrt proračuna za 2009. godinu i imala sam samo 2 sata vremena. Na usmenom nijedno pitanje iz proračuna :-? , nego sami porezi :misli: , npr. koji su županijski porezi, porez na promet cestovnih motornih vozila, osnovica za obračun poreza na plovila, PDV (to nas je ispitivao stvarno detaljno), porez na dohodak, porez na dobit, banke (temeljni kapital, poslovi banaka), HNB, carine.

Pitanja iz općeg dijela vrte se po forumu, pa ih neću ponavljati. Ono što su nam predavali na seminaru, tj. na što su nam obratili pažnju, to i ispituju. Jedino vam napominjem da nas je gospođa iz ZUP-a stvarno izdavila. Dosta je detaljno ispitivala i ja sam stekla dojam da nije baš bila oduševljena što smo odgovarali svojim riječima.

Eto, ne znam što bih vam još rekla. Ako mogu kako pomoći, rado - znam kroz što sada prolazite.

Pozdrav :mase1:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno ti fala! kako si napravila nacrt proračuna,jesi li samo prepisala vaš proračun,opći dio, malo mi opiši nolin te. Odakle si učila banke? Ja ću samo pročitat Zakon o HNB i zakon o bankama jer neću stići nista drugo,a proračun i neću baš puno kad već ništa ne pitaju šta mi je skroz glupo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dragi moji,

i moj posebi dio je proračun, a imam osjećaj da mi to nije ništa jasno. Sad mi je malo lakše kad su se ipak neki javili da nam kažu kako je bilo, ali da li netko ima nekakvu skriptu za taj posebni dio? Nije mi jasno što to znači, carine i porezi, što od toga, to je jako široko područje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sorry što malo kasnim s odgovorima - nadam se da nije kasno. Evo ovako - zadatak mi je bio izraditi proračun za 2009. godinu. Obzirom da sam imala samo 2 sata vremena bilo mi je jasno da ne stignem prepisati cijeli proračun pa sam prepisala opći dio i to dio gdje imate Račun prihoda i rashoda, Račun zaduživanja/financiranja i Raspoloživa sredstva iz prethodnih godina iskazane po knjigovodstvenim razredima s kolonama ostvareno prethodne godine i plan za 2009. godinu. Nakon toga sam prepisala Opći dio razrađen samo po knjigovodstvenim razredima i skupinama, npr. u Računu prihoda i rashoda počela sam sa skupinom 6. Prihodi poslovanja, pa sam navela razred 6-ukupno, a unutar njega skupinu 61, skupinu 63 ... i tako za sve vrste prihoda i rashoda. Htjela sam iskazati da iznosi i jednog i drugog općeg dijela moraju biti isti. Poseban dio nisam pisala.

Što se tiče banaka pročitala sam Zakon o bankama i HNB-u i izdvojila samo ono najbitnije. Npr. dobila sam pitanje koji su poslovi banaka, kako se osnivaju banke u RH (kao d.d.), koji su poslovi HNB-a, sjedište HNB-a, tko upravlja HNB-om itd.

Za naš posebni dio nigdje nisam naišla na skriptu, nego sam pročitala Zakon o proračunu, zakon o financiranju JLP®S i naučila neke osnovne stvari.

Već sam rekla da gospodin koji nas je ispitivao isključivo se bazirao na poreze i carine - koliko sam čula to je njegovo područje pa sam bila dosta iznenađena što ni jedno pitanje nisam dobila vezano za proračun i poslove koje obavljam.

Što se tiče poreza, iz Porezne uprave nabavila sa vrlo zgodnu brošuru Hrvatski porezni sustav za 2008. godinu. U njoj su vam navedene sve vrste poreza podjeljene na državne, županijske, gradske/općinske..., a on je i jedan od autora te brošure. U njoj su vam navedene samo osnovne stvari za svaku vrstu poreza (tko su obveznici plaćanja, osnovica za obračun poreza, stope poreza, način i rokovi plaćanja ...). Savjetujem vam da jedino Zakon o PDV-u pročitate jer je to ispitivao malo detaljnije, a ovo ostalo sve imate u toj brošuri.

A carine - pročitajte Zakon o carinama.

Još jednom mi je žao ako sam zakasnila s odgovorom, ali nisam bila u mogućnosti ranije posjetiti ovu web stranicu. Pozdrav svima i sretno !!!!! :namiguje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

eto i ja sam položila u prošli petak :namiguje: i mogu samo potvrditi ovo što su cure prije napisale! s obzirom da radim u gradskoj upravi (bilo nas je par tamo), svi smo dobili kao pismeni dio - izvršenje proračuna, što smo nešto napisale svojim riječima i malo nadopunile iz službenog glasnika, te napravile kraću tabelu po pozicijama i navele plan proračuna za tu goduinu po pozicijama, izvršenje te index....doslovno je svatko dobio ono što i radi na svom radnom mjestu i stvarno se možeš služiti sa svime....tako da je dobro uzeti sve papire s kojima se služite u svom poslu!!!

nakon toga je slijedio usmeni koji je bio isti za sve, znači porezi (županijski, gradski ili općinski, zajednički, državni) i nešto o njima, malo više o PDV-u, nešto o carinama i o HNB i to je to....ništa strašno - samo osnove!!! jedino je jednu curu iz porezne uprave ispitivao malo više o porezima.

eto, nadam se da sam i ja malo pomogla....

sretno svima i bez panike!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo i ja sam položila prije dva tjedna posebni dio proračun i moran priznat da stvarno nije problem.Na pismenom dijelu morala sam napraviti nacrt proračuna za 2009., a na usmenom pitaju najviše poreze,osnovno o carinama,bankama,HNB-u,platnu bilancu,nešto malo devizno poslovanje,uglavnom ništa iz proračuna!Nas je bilo četvero u grupi i svi smo zajedno odgovarali,pa ono šta ne zna jedan pita drugog, ali ono najvažnije se mora znat.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo, i ja sam uspjela položiti, 31.10.2008. Posebni dio sam imala zadatak napraviti Plan proračuna za 2009. Prepisala sam Plan za 2008. koji mi je bio, iz Službenog vjesnika, samo sam primijenila godinu.

Usmeno nas je pitao, kao što su već cure prije mene rekle,

Pitali su me, županijske poreze, koji su; koja su oslobođenja od PDV-a, tko su obveznici plaćanje PDV-a, što je platna bilanca, što je valuta. Ništa strašno. Preporučam vam knjigu Hrvatski porezni sustav 2008., izdanje Porezne uprave. Osnovne pojmove iz Carinskih zakona, i Zakona o bankama.

Što se tiče općeg dijela, sve isto kao i za ostale, ja sam VSS ekonomija, ali nisu išli u detalje kao što sam očekivala, dovoljno je bilo osnovno, i ako neznate konktretan odbovor navedu vas.

Lijep pozdrav i puno sreće svima, ako vam još kako mogu pomoći javite se

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 mjeseci kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija