Jump to content

Produljenje porodiljnog radi PPD-a


mamita

Preporučene objave

Imam dijete od 2 i pol godine i drugo od 10 mjeseci. Za dva mjeseca mi ističe porodiljni dopust. Nakon rođenja drugog djeteta, dijagnosticirana mi je post-porođajna depresija. Pošto se još ne osjećam dobro i nisam spremna na ostavljanje djece i povratak na posao, molim vas, recite mi kako mogu dobiti još godinu dana porodiljnog, inače ću morati dati otkaz.

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon o radu propisuje u čl.66 najduže trajanje rodiljnog dopusta do godine dana djetetovog života,dok se za blizance,treće i svako sljedeće dijete rodiljni dopust može koristiti do treće godine života djeta.

 

Nakon završenog rodiljnog dopusta možete prema vašem zdravstvenom stanju, a s obzirom na dijagnozu koju ste naveli,koristiti bolovanje.

 

Prema vašoj dijagnozi najduli vremenski period koji vam za bolovanje može odobriti vaš liječnik primarne zdravstvene zaštite je 30 dana.

Nakon proteka tog vremena liječnik primarne zdravstvene zaštite vas je dužan uputiti liječničkom povjerenstvu HZZO-a radi utvrđivanja prava na daljnje bolovanje.

 

Ako bolovanje traje neprekidno 6 mjeseci izabrani doktor medicine primarne zdravstvene zaštite obvezan je uputiti osiguranika nadležnom tijelu mirovinskog osiguranja koje donosi ocjenu radne sposobnosti i invalidnosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moguće je postupiti i po čl.70 ZOR-a i zatražiti mirovanje radnoga odnosa do tri godine djetetova života

 

Čl.70.

Nakon što je istekao rodiljni dopust jedan od roditelja djeteta ima pravo ne raditi dok dijete ne navrši tri godine života, za koje mu vrijeme prava i obveze iz radnog odnosa miruju, a pravo na zdravstveno osiguranje i zdravstvenu zaštitu te pravo na mirovinsko i invalidsko osiguranje ostvaruje u skladu s propisima koji uređuju ta područja.

 

O namjeri korištenja tog prava radnik je dužan obavjestiti poslodavca što prije,a najmanje mjesec dana ranije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija