Jump to content

kako joj pomoci?


deki01

Preporučene objave

Prijateljica mi ima jedan problem i radi se o sljedecem:

zaposlena je na neodređeno i trudna je,međutim izgleda da joj šef sprema otkaz! ne znam kako da joj pomognem pa sam se odlucio obratiti Vama! Ako dobije otkaz kakva prava ima na buzi, dali moze tuzit sefa jer je nekako saznao da je trudna i mislim da je to jedan od razloga otkaza? sto da radi?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Glede opisanog, postoji zakonska zabrana otkazivanja radnici za vrijeme trudnoće.

 

Za vrijeme trudnoće, te petnaest dana nakon prestanka trudnoće, poslodavac ne može otkazati trudnici. (čl. 77. Zakona o radu).

 

Otkaz je ništav samo pod uvjetom ako je na dan davanja otkaza poslodavcu bilo poznato da je radnica trudna ili ako radnica u roku od petnaest dana od dostave otkaza obavijesti poslodavca o toj okolnosti te o tome pridonese odgovarajuću potvrdu ovlaštenog liječnika ili drugoga ovlaštenog tijela.

 

Moj savjet je da ga Vaša prijateljica čim prije (prije nego joj poslodavac uruči otkaz) pisano obavijesti da je trudna i da namjerava u dogledno vrijeme koristiti rodiljni dopust.

 

Tako neće biti sumnje da je poslodavac u trenutku otkazivanja ugovora o radu bio upoznat s njezinom trudnoćom.

 

Najbolje bi bilo da mu tu obavijest pošalje preporučenom pošiljkom s povratnicom ili na neki drugi način osigura da poslodavac kasnije ne može isticati kako nije bio upoznat s trudnoćom radnice u trenutku otkazivanja (primjerice, da ga o tome obavijesti na sastanku gdje su prisutni i ostali radnici).

 

Ne znam gdje radi Vaša prijateljica (niste naveli), ali ako ta firma gdje je zaposlena ima urudžbeni odjel, tada Vaša prijateljica tu obavijest može predati na urudžbeni, s time da jedan primjerak sa prijemnim pečatom i unešenim datumom, kao dokaz da je pismeno predala - obvezno zadrži za sebe, dok će jedan primjerak predati poslodavcu. Ako je članica Sindikata ili kod poslodavca djeluje Radničko vijeće, neka i njima pošalje presliku obavijesti.

 

U svakom slučaju preporučujem obavješćivanje poslodavca pisanim putem, jer pisani trag ostaje i može poslužiti kao dokaz u eventualnoj parnici.

 

Zbog svega navedenog ističem kako bi bilo uputno da Vaša prijateljica čim prije obavijesti poslodavca o svojoj trudnoći.

 

Ukoliko pak, prijateljica dobije otkaz prije nego pisano obavijesti poslodavca o trudnoći i namjeravanom korištenju rodiljnog dopusta, dužna ga je u roku od 15 dana obavijestiti o postojanju te okolnosti i priložiti dokaze o tome. Ovo u vidu zahtjeva za zaštitu prava, koji se pisanim putem podnosi poslodavcu u navedenom roku.

 

Dakle, radnica bi trebala, osim navođenja i dokazivanja navedene okolnosti, uputiti poslodavca na odredbu članka 77. Zakona o radu o ništavosti otkaza danog trudnici te zatražiti da isti stavi izvan pravne snage.

 

Ukoliko poslodavac eventualni otkaz ne povuče, radnica će bez sumnje uspjeti u radnom sporu (i to već odmah na prvom ili drugom ročištu) jer je odredba članka 77. Zakona o radu prisilnog karaktera i njezino nepoštivanje automatski dovodi do utvrđenja otkaza nedopuštenim.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija